Eksotiske fugter er per definition frugter, der stammer fra troperne. Mange tropiske frugter er med tiden blevet husholdningsfrugter i Danmark. Det er eks. de eksotiske frugter som ananas, mango og kiwi, men der er mange frugter fra troperne, som ikke så ofte ses i Danmark.

Vi har samlet en liste med spændende, eksotiske frugter fra hele verden. Se bl.a., hvor i verden du kan finde de forskellige eksotiske frugter, og hvornår de er i sæson.
   

Liste over eksotisk frugt, oprindelsesland og sæson

Herunder finder du en liste over nogle af de mest eksotiske frugter, verden har at byde på. Du finder også informationer om oprindelsesland og om, hvornår frugterne er i sæson.

 

Ananaskirsebær (physalis) – Bær i pæn indpakning

Ananaskirsebær er et lille orange bær, der kommer i en lille skrøbelig ”lampeskærm”. Ananaskirsebær er lige dele søde og syrlige, og de smager som en blanding af stikkelsbær og ananas. Ananaskirsebær har til gengæld intet med hverken ananas eller kirsebær at gøre.

Oprindelsesland:
Peru, Sydamerika

Sæson:
Ananaskirsebær importeres året rundt. Med lidt held og en god sommer, kan du være heldig at opdrive ananaskirsebær i haven. Så frøene omkring årsskiftet indenfor og ryk planten udenfor sidst på foråret. Er du heldig, sætter planten bær, du kan høste efter sommeren.

 

Cantaloup melon – Frugten, der har navn efter en italiensk by

Cantaloup melon falder under kategorien ”sukkermelon”. Alle meloner, der har et kernehus i midten, kaldes sukkermeloner. Cantaloup meloner er nubrede og beigefarvede udenpå og orange indeni.

Cantaloup melonen har sit navn efter den italienske by Cantalup, der ligger 2 ½ times kørsel syd for Rom.

Oprindelsesland:
Italien, Europa.

Sæson:
Importeres hele året rundt.
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Carambole – Den smukke stjernefrugt fra Sydøstasien

Carambole frugten går herhjemme under navnet ”Stjernefrugt”. Carambole frugten har fået dette navn, da den viser nogle smukke stjerner, når den skæres i skiver. Den smager frisk og syrligt og indeholder en masse frugtsaft, der gør den særlig lækker – og ikke mindst dekorativ – i en salat.  

Oprindelsesland:
Sydøstasien

Sæson
Importeres hele året rundt.
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Guava – Højt indhold af C-vitamin

Guava er en lille, ovalformet bærfrugt, der er gulgrøn udenpå og med hvidt til laksefarvet frugtkød. Frugtkødet i en guava er halvtørt og har en speciel, sød smag – og duften er lige så karakteristisk.

Guavafrugten er én af de frugter i verden, der har det højeste indhold af C-vitamin. Guavafrugtbær er desuden ikke sjældne at støde på i diverse energidrikke.

Oprindelsesland:
Centralamerika

Sæson:
Importeres hele året rundt – primært fra Kenya og Brasilien.
Dyrkes ikke i Danmark. 

 

Kakifrugt – En tomat i tropisk forklædning

Kakifrugten siges at være mere end 500 år gammel, og frugten dyrkes i dag i store dele af verden. Lægger du en kakifrugt ved siden af en tomat, er det svært at kende forskel. Smager du på den, er du ikke længere i tvivl – kakifrugten har en meget dejlig, sød smag, der kan karakteriseres som en blanding af pære, figen og abrikos.

Oprindelsesland:
Asien

Sæson:
Importeres i efterår- og vintermånederne
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Kaktusfigen – En frugt, der lever op til sit navn

Kaktusfigener er figner, der spirer på kaktusser. Derfor kræver kaktusfigner meget tørre forhold. Kaktusfigner er meget milde i smagen og minder på mange måder om en vandmelon.

Kaktusfigner er til gengæld ikke lette at håndtere – de kommer nemlig med en masse små pigge, der let gennemtrænger huden – og derfor er det en god idé at benytte handsker, når du klargør kaktusfigner. 

Oprindelsesland:
Mexico, Sydamerika.

Sæson:
Importeres hele året rundt.
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Kiwano – Den dekorative ”Horn melon”

Kiwano er en melonfrugt, der i dansk tale også går under navnet ”Horn melon”. Navnet kommer af, at der på frugtens skal stikker nogle små hornlignende knopper ud.

Smagen er frisk og syrlig og en anelse vandet. Kiwano er en yderst dekorativ frugt, der kan få enhver frugtskål til at se mere ”tropisk” ud.

Oprindelsesland:
Afrika

Sæson:
Importeres hele året rundt.
Dyrkes ikke i Danmark.  

 

Litchi – Kærlighedsfrugten fra Kina

Litchi er en frugt, der har været kendt og dyrket i Kina lige i mere end 2000 år. En kinesisk kejser var efter sigende så glad for sin hofdame, at han plantede Litchi frugten udelukkende for at behage hende – deraf kommer navnet ”kærlighedsfrugt”.

Litchi har en brunlig, læderagtig skal med små knopper. Under skallen findes et frø, omgivet af hvidt, nærmest transparent, frugtkød. Smagen er sød og syrlig.

Oprindelsesland:
Kina, Asien.

Sæson:
Importeres hele året rundt.
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Longan – Litchi-frugtens lige så kærlige lillebror

Man kan næsten ikke sige Longan uden også at sige Litchi – eller omvendt. Longan kan nemlig kaldes for Litchi-frugtens lillebror, der også bærer betegnelsen ’kærlighedsfrugt’.

Longan har også en brun skal, hvidt frugtkødet om et frø i midten som dens storebror. Smagen er sød og vandet, og frugten har en lang historie i medicinsk brug – den har bl.a. ry for at være god mod stress og søvnløshed.  

Oprindelsesland:
Kina, Asien. 

Sæson:
Importeres hele året rundt.
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Nashi – Den japanske pære

Nashi er en æbleformet, japansk pære – derfor kaldes Nashi-frugten ofte en ’æblepære’. Nashi pæren er bleggul udenpå og har hvidt frugtkød. Nashi pæren er sprød udenpå, mens den er sød og vandet indvendig.

Oprindelsesland:
Østasien.

Sæson:
I sæson fra september til marts.
Kan i princippet dyrkes i Danmark men kræver varme året rundt.

 

Papaya – Frugten, der hjælper dig med at bibeholde dit unge look

Papaya er en stor, ovalformet eksotisk frugt, der kan veje helt op til +11 kg. Papaya frugten har en halv-sød smag og er i mange lande ikke sjælden at finde på morgenmadsbordet.

Papaya er sprængfyldt med antioxidanter og har derfor ry for at have en masse helbredende egenskaber – bl.a. at hjælpe os med at blive ved med se unge ud.  

Oprindelsesland:
Mexico og Centralamerika 

Sæson:
Importeres hele året rundt.
Kan ikke dyrkes i Danmark.

 

Pitahaya – Den smukke dragefrugt 

Pitahaya frugten, eller dragefrugten, som den typisk kaldes herhjemme, er en meget smuk tropisk frugt, der kommer med en lyslilla/lyserød skal med grønne blade, der nærmest ligner flammer. Frugtkødet kan både være hvidt og lilla – sidstnævnte er den variant, der er stærkest på alt fra smag til næringsstoffer.

Dragefrugten har en svag, sød smag, der minder om en vandmelon, mens frugtkødet med alle dets kerner kan give associationer om en kiwi.

Oprindelsesland:
Centralamerika

Sæson:
I sæson fra tidlig sommer til midten af efteråret.
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Rambutan – En frugt med ”følehår”

Rambutan er, ligesom Litchi og Longan, ud af ”kærlighedsfrugt-familien”. Rambutan har, ligesom Litch og Longan, også et frø i midten, der er omgivet af hvidt, nærmest transparent frugtkød.

Udenpå er Rambutan frugten til gengæld helt sin egen. Den har en smuk, rødlig farve og en hel masse, lange ”følehår”, der er grønne i enden. Smagsmæssigt har den Litchi frugtens sødme og syrlighed – og den er måske endda en anelse sødere end Litchi frugten.

Oprindelsesland:
Sydøstasien.

Sæson:
Rambutan er i sæson to gange om året: Fra juni til august og igen i december og januar.
Dyrkes ikke i Danmark.

 

Salak – Slangeskindsfrugten

Salak er en frugt, hvis skal bærer et slangeskinmønster, hvorfor den populært kaldes slangeskindsfrugten (eller Snake Fruit på engelsk). Under skallen gemmer sig en lys frugtmidte, der ligner en slags nød, eller måske rettere to tætsiddende hvidløg.

Salak smager til gengæld ikke overhovedet af hverken nødder eller hvidløg. I stedet har den en behagelig sød smag, og frugtens membran, der omgiver frugtmidten, siges at skulle være god til at forebygge forstoppelse.

Oprindelsesland:
Indonesien, Sydøstasien.

Sæson:
I højsæson i maj og december.
Dyrkes ikke i Danmark.

Ovenstående liste er blot et lille udpluk af de mange specielle, eksotiske frugter, der dyrkes rundt om i verden. Særligt i Sydøstasien, Syd- og Mellemamerika dyrkes der mange eksotiske frugter, der ikke typisk er at finde i frugtskålen i de danske hjem.

 

Eksotiske frugter i Kvickly

I Kvicklys frugt- og grøntafdeling finder du altid et stort, frisk og varieret udvalg af frugt og grønt – alt fra ”danske klassikere” til eksotiske frugter, der ikke gror herhjemme.

Er du ude efter eksotiske frugter, der kan gøre frugtskålen derhjemme lidt mere spændende både at kigge på og spise af, bør du holde øje med frugtafdelingen i din lokale Kvickly.

Desuden kan du altid holde dig opdateret på gode, grønne tilbud i vores tilbudsavis.