Sådan juicer du dig igennem vinteren Juicer og smoothies er en megatrend i hele den vestlige verden lige nu. Folk er vilde med at drikke deres grøntsager enten i juicet eller blendet form. Og især her i januar er der mange, der hopper på en decideret juicekur. Få inspiration til grøntsager på glas.

Juice

For at få tilstrækkeligt med grøntsager begynder flere og flere at lave deres egen friskpressede juice. Friskpresset juice er en smagfuld og nem måde at få ekstra mange grøntsager i hverdagen. Husk at bruge masser af grønt og kun lidt frugt, så juicen ikke bliver for sød.

Hvis du bruger slowjuicer, bliver juicen iltet mindre og kan holde sig længere. Dvs et par dage i køleskab, og det er smart, for en juicemaskine kan godt være lidt besværlig at gøre ren.

Gode ingredienser til friskpresset juice

  • Det kan være særlig smart at bruge de grøntsager, du ikke spiser så mange af - som kål, selleri og rødbede.
  • Citron og ingefær er godt til at give friskhed og ophæve den lidt jordede smag af rødbede.
  • Æbler, agurk, gulerødder og ananas giver sødme, hvis du ikke er helt parat til en hardcore grøntsagsjuice.
  • Et lille skvæt jomfruolie frigiver de fedtopløselige vitaminer.

Smoothies

Smoothies har den fordel i forhold til juice, at man får fibrene med. Især spinat er godt at bruge, fordi det er ret smagsneutralt.

Husk dog, at smoothies ikke per definition er lige fantastiske. Rigtig mange af købevarianterne er baseret på banan og andre frugter med højt glukoseindhold – dvs masser af frugtsukker og ustabilt blodsukker til følge.

Gode ingredienser til smoothies

  • Tænk på at kombinere groft, surt, sødt og cremet for den bedste smag og konsistens.
  • Avocado er rigtig godt til at give en cremet konsistens. Det er banan også, men den indeholder mere frugtsukker, så husk at supplere med noget groft.
  • Spinat, rødbede, bladselleri fungerer godt som det grove indslag.
  • Citron, ingefær og mynte giver friskhed.
  • Bær giver både sødme og friskhed. Og de må gerne være frosne.
  • Et lille skvæt jomfruolie frigiver de fedtopløselige vitaminer.

Maskinparken

Saftcentrifuge

En saftcentrifuge laver hurtigt en fin juice og kan være en fin måde at komme i gang på. Den river og slynger juicen, så den bliver iltet mere. Til gengæld er den nem, hurtig og billig.

Slowjuicer

Det særlige ved en slowjuicer er, at den kværner frugter og grøntsager forsigtigt og langsomt. Det betyder, at juicen iltes mindst muligt og dermed bevarer da flest mulige næringsstoffer. Det betyder også, at juicen får en længere holdbarhed på 2-3 dage i køleskab i en lukket beholder.

Blender

Blenderen er dit værktøj til smoothies. Hvis du bruger frosne ingredienser som bær og spinat, kræver det lidt mere muskelkraft i blenderen. Du kan få blendere med 5-600 watt, som fungerer udmærket til lejlighedsvist brug. Men vil du blende hårdere ting på daglig basis, kan det være en fordel med en blender med mindst 1000 watt.

Find din nærmeste butik her

Se tilbudsavisen her