Tiderne skifter og selvom det danske vejr ofte byder på mere regn og færre solskinstimer, så er grøntsagerne meget sæsonbetonede. Der er derfor stor forskel på grøntsagernes kvalitet i de enkelte sæsoner og det kan være svært at finde de bedste og mest friske grøntsager.
Hos Kvickly, har vi derfor udarbejdet en lille oversigt over sæsonens grøntsager, så du nemt kan få inspiration til din madlavning.
Sæsonskema – et lille udsnit af grøntsager i sæson
Januar |
Februar |
Marts |
April |
Maj |
Juni |
Champignoner Jordskokker Kartofler Løg Gulerødder Hvidkål |
Champignoner Grønkål Jordskokker Gulerødder Hvidkål Kartofler |
Champignoner Grønkål Gulerødder Kartofler Hvidkål Jordskokker |
Champignoner Hvidkål Jordskokker Kartofler Gulerødder Løg |
Asparges Persille Rabarber Radiser Champignoner Salat |
Asparges Champignoner Bladbeder Blomkål Broccoli Gulerødde |
Juli |
August |
September |
Oktober |
November |
December |
Broccoli Bladbeder Blomkål Blåbær Agurk Champignoner |
Majs Persille Kinakål Løg Porrer Pærer |
Rosenkål Rødbeder Porrer Pærer Radiser Rødkål |
Rødkål Salat Selleri Rosenkål Rødbeder Spidskål |
Persillerod Rosenkål Rødbeder Porrer Pærer Rødkål |
Persillerod Porrer Pærer Løg Pastinak Rosenkål |
Vintersæsonens grøntsager
Traditionelt set går den danske vinter fra december til marts måned. Det er en årstid, der byder på koldt klima, ofte med frostgrader samt regn, sne og slud. Af de danske grøntsager er det især gulerødder, kartofler, løg etc., der er i stand til at klare kulden. Det gælder både normale løg, skalotteløg og rødløg.
Dertil skal de danske æbler nævnes – man siger i grove træk, at den danske æblesæson strækker sig fra august til april og det er især æblesorten som Rød Ingrid, Rød Elstar og Jonagold. Derudover er især grøn og rød basilikum gode i vinterårstiden og de forskellige kåltyper, såsom hvidkål og grønkål, er ligeledes gode i disse tider.
Med det kolde vejr i mente er det oplagt, at lave en suppe og her kan man med rette lave en kartoffelporresuppe og dermed udnytte de danske råvarer til fulde.
Forårets grøntsager
Det er nu, at sæsonens grøntsager byder på friske farver og især agurken og tomaterne vinder frem. Af de danske frugter og grøntsager – er det nu hvor eksempelvis rabarberen er god og den danske salat begynder at vise sig. Her kan der nævnes både feldsalat, krølsalat og icebergsalat.
Endvidere er det i slutningen af foråret, hvor de danske ærter er klar til at blive høstet.
Alt i alt er det med forårets komme, at man skal begynde at se efter de forskellige salattyper give sig i kast med forskellige krydderurter.
Server eksempelvis en kartoffelkompot med rygeost, salat og radiser eller tilbered spinat med feta, nye hvidløg og valnødder.
Sommersæsonens grøntsager
Den danske sommer byder, til tider, på en masse solskin og fantastisk klima til nye grøntsager. De danske ærter oplever højsæsonen, og især broccoli og blomkålen er gode nu.
Derudover er det nu, hvor den danske basilikum -og purløg er gode og hvor du med rette kan købe mange forskellige salattyper såsom hjertesalaten og icebergsalaten. Endvidere er det især i sommermånederne, hvor der med rette kan bruges majs i madlavningen.
Selvom det måske ikke hører til sæsonens grøntsager, så er det nu, hvor de danske bær er i højsædet. Her er det især de danske jordbær som kan bruges i madlavningen – både til morgenmaden og til desserter.
Hvis du skal bruge sommersæsonens grøntsager til fulde, så er det også nu, hvor du kan pifte dine salater op. Brug de sæsonfriske grøntsager og pift salaten op med de skønne danske bær.
Efterårets bedste grøntsager
Den danske sommer går så småt på hæld og herfra byder det på koldere og mere regnfulde stunder. I slutningen af sommeren og starten af efteråret er det sæson for asier og danske blommer.
Endvidere er det tiden for de danske porrer igen, og de kan med rette udnyttes til madlavningen. Forskellige rodfrugter, såsom pastinakker og rødbeder, begynder sin sæson omkring efterårets komme og kan med rette bruges i køkkenet.
Derudover er der sæson for svampejagt i de danske skove fra august til oktober – lige når sommersolen går på hæld og inden frosten begynder at melde sig. Det kan med rette udnyttes til forskellige saucer og andre anretninger.
November måned er selvfølgelig ”højsæson” for græskar, og ellers er det bare med at udnytte alle de lækre og velsmagende grøntsager i sæsonen til tærter og supper.
Giv dig i kast med en rodfrugtsuppe eller en græskarsuppe og hyg dig indenfor i den lune stue, væk fra efterårets regn og kulde.
Hvis du vil se gode tilbud på sæsonens grøntsager, så se de friske tilbud i Kvicklys tilbudsavis og bliv inspireret til madlavningen.