Logo
Blåbær - sunde og lækre bær
Blåbær - sunde og lækre bær

Blåbær

Blåbær er et lille blå-lilla bær, som har en mild og sød smag. Blåbær bruges hyppigt i salater, som tilbehør til morgenmaden eller i desserter og kager.

Der findes to typer af blåbær. De almindelige blåbær, som har mørkeblåt/rødt frugtkød og stammer fra Europa. Derudover er der de amerikanske blåbær, som har lyst og hvidt frugtkød og stammer fra USA. De mest almindelige blåbær er de amerikanske blåbær, som oftest er dem du finder i supermarkederne. De er væsentligt større end de vilde blåbær.

Sunde blåbær

Blåbær har længe været kendt som en sund ”super food”. Det lille superbær har en lang række sundhedsmæssige fordele for kroppen – alt lige fra styrkelse af immunforsvaret til forebyggelse af hjerte- og livsstilssygdomme.

Højt indhold af antioxidanter og vitaminer

Blåbær smager ikke bare godt, da der også er et rigt næringsindhold i blåbær, som danner en lang række grunde til at spise en portion blåbær hver uge:

  • Blåbær har et særdeles højt indhold af antioxidanter, som er rigtig godt for immunforsvaret
  • Antioxidanterne eliminerer også de skadelige frie radikaler, der kan resultere i kræft, hjertekarsygdomme og diabetes
  • Blåbær er rig på vitaminer, herunder A-, B-, C- og E-vitaminer, som bl.a. bidrager til at opretholde et normalt immunforsvar og mindsker træthed.
  • Bærret indeholder også gode mængder af mineraler som selen, kobber og zink, som bidrager til vedligeholdelse af hår og negle, beskytter mod stress og vedligeholder et normalt syn og hud
Sunde blåbær

Hvornår er blåbær i sæson?

I Danmark er blåbær i sæson fra midt juni til midt oktober. Blåbær dyrkes og importeres dog også fra flere steder i Europa og Amerika, hvorfor du kan finde dem i supermarkederne året rundt. De blåbær der modner først på sæsonen, er mere syrlige end dem som blomstrer senere på sæsonen.

Blåbær eftermodner ikke, så hvis du vil plukke blåbær i naturen, bør du derfor først mærke efter, om de er tilstrækkeligt modnet. Hvis blåbærret selv slipper grenen, når du plukker bærret, er de modne.

Vidste du?
Blåbær er en af de mest næringsrige fødevare, naturen kan byde på, når det gælder antioxidanter. Bærret indeholder nemlig flere antioxidanter end næsten alle andre fødevarer trods dets lille størrelse.

Holdbarheden for blåbær

Blåbær kan som hovedregel holde sig friske på køl i op til syv dage – og er du rigtig heldig, kan de faktisk være friske i længere tid. Hvis bærret begynder at blive blødt og smattet, bør du smide det ud.

Blåbær tåler frost, så hvis du ikke kan nå at spise en hel bakke friske blåbær, så frys dem ned og brug dem senere i smoothies, kager eller som dekorative isterninger i drinks.

En skål blåbær

Hvordan spises blåbær?

Hele frugten kan spises, men vi anbefaler, at de bliver skyllet inden servering. Smagen i blåbær er mild og aromatisk, og de anvendes i alt fra kager, syltetøj til desserter eller blot til at spises som de er.

Hvad hedder blåbær på engelsk?
På engelsk hedder blåbær: Blueberry eller Blueberries i flertal

Vilde blåbær

Vilde blåbær, også kendt som almindelige blåbær, kan du plukke i den nordiske natur blandt bøge- og nåletræer. De kendes på deres karakteristiske blålige frugtkød, der afgiver kraftig farve på hænder og tøj, hvis man ikke passer på.

Vilde blåbær forveksles ofte med mosebøllebær. Man kan skelne mellem bærrene ud fra deres form og frugtkødets farve. Vilde blåbær er meget små, runde og blå-lilla med farvet frugtkød, hvorimod mosebøllebær er mere aflange med hvidt frugtkød, som vi kender dem fra supermarkedet. De vilde blåbær har desuden en mere karakteristisk og aromatisk smag end de producerede amerikanske blåbær.

Vilde blåbær

Blåbærplante

Du kan finde blåbærplanter i den danske natur eller dyrke din egen blåbærplante. En blåbærsplante er en busk, der trives bedst i solrige placeringer. De amerikanske blåbærbuske har mange små grene, hvor der vokser mange små klaser af blåbær, mens de europæiske blåbær hænger enkeltvis på blåbærplantens grene. Blåbærbuske er lette at vedligeholde og vokser sig typisk 15-40 cm høje. Vokser den vildt, kan man med fordel beskære busken ned til 20 cm.

Blåbær cheesecake

Blåbær i bagning og madlavning

Blåbær kan både anvendes til hverdagsmadlavning og i det søde køkken. Friske blåbær har en særlig sprødhed og sødme, der giver et godt pift til salaten. Blåbær egner sig også særlig godt i kager, tærter, desserter eller som pynt hertil.

Blåbær er meget populære i det søde køkken. Næste gang du skal have gæster på besøg, kan du trylle lidt med blåbær – uanset om det er til blåbær cheesecake om aftenen eller amerikanske pandekager med blåbær til søndagsbrunchen.

Blåbær er desuden fantastiske til at spice din morgenmad op – både på smagsoplevelsen og nærringsindholdet. Med en håndfuld blåbær oven på din havregrød eller i din morgensmoothie får du en sund start på dagen.

Find butik
Tilbudsavis