Logo
Mørkeblå brombær i en hvid skål
Mørkeblå brombær i en hvid skål

Brombær

Brombær har en aromatisk og sød smag. Frugtsaften i brombær er dyb rød, og den kan derfor give en skøn farve i både salater, kager og marmelader.

Brombær stammer fra en planteslægt, som er udbredt i tempereret egne på den nordlige halvkugle.

Vilde brombær

Der findes mange forskellige arter af brombær – både dem du dyrker hjemme i haven, og dem du finder i naturen. Sidstnævnte kaldes også vilde brombær. De er typisk sødere og mere smagfulde, end de brombær, der kan dyrkes i baghaven.

Højt indhold af vitaminer og mineraler

Brombær er sprængfyldt med vitaminer og kostfibre. Bærret har et højt indhold af vitamin A, B, C, E og K. De indeholder også en lang række mineraler: fosfor, jern, kalcium, magnesium og zink. Blot én enkelt skål brombær om dagen er derfor nok til at holde mange sygdomme på afstand.

Vil du gerne være sund og rask, kan brombær være en god hjælper. 100 gram brombær indeholder en fjerdedel af det anbefalede daglige tilskud af C-vitamin, som immunsystemet bruger til at bekæmpe sygdomme.

Vi danskere spiser ofte for lidt fiber, men en skål brombær om dagen kan rette op på det. 100 gram brombær indeholder nemlig 20 pct. af det anbefalede daglige indtag af fibre. Brombærrets kostfibre fremmer desuden fordøjelsessystemet og reducerer risikoen for hjertesygdomme samt diabetes.

Brombærbusk

Er brombær sunde?

Brombær er kendt som en ’super food’, fordi de er super sunde. Udover at være en rig kilde til en lang række vitaminer og mineraler, er de også kalorielette.

Brombær har et lavt kalorieindhold, samt et lavt indhold af kulhydrater og fedt. Er du vild med brombær, så skader det bestemt ikke at putte en håndfuld af dem på din morgenmad regelmæssigt.

Hvornår er brombær i sæson?

Brombær er i sæson fra august til oktober og kan nogle år allerede plukkes fra juli. Brombær vokser vildt i hele Danmark i denne periode, så det er en oplagt mulighed at bruge sommeren på at gå på jagt efter naturens eget slik.

Hvis du ikke har tid til at lede efter brombær i naturen, kan du heldigvis købe dem i Coops forretninger. Brombær importeres både friske og på frost året rundt.

Hvornår er brombær modne?

Et modent brombær er kendetegnet ved dets dybe blåsorte farve og en sødlig duft af vanilje. Smagen er krydret og sød, og får du et umodent bær i munden, er du ikke i tvivl – de er ekstrem sure.

Vidste du?

Brombær er faktisk ikke et bær. Botanisk set er bærret flerfoldsfrugter med sten.

Holdbarheden for brombær

Friske brombær har en kort holdbarhed på blot et par dage, og de opbevares på køl. Holdbarheden kan heldigvis forlænges, hvis du fryser bærrene ned.

Hvis du fryser brombær ned, er det en god idé først at lægge dem ud på en bakke og sætte denne i fryseren. Når bærrene er frosset, fordeles de i dybfrostposer. På den måde undgår du at ende med én stor klump brombær, der ikke vil skilles.

Friske brombær

Hvordan spises brombær?

Hele brombærret kan spises - vi anbefaler dog, at de bliver skyllet inden servering. Brombær kan spises, som de er eller bruges i madlavning, bagning, smoothies, marmelade og meget andet.

Du kan selv plukke brombær i danske natur. Inden du går på brombærjagt, skal du dog lige forberede dig. Det kan nemlig være besværligt at plukke vilde brombær, da brombærbusken er tætpakket med torne. Der findes heldigvis et par smarte tricks til at få bærrene af busken uden at komme hjem med rifter og sår eller brombærsaft udover sig:

Sådan plukker du brombær

  1. Start med at tage gode handsker på og dækkende tøj på arme og ben.
  2. Fjern de visne skud fra planten, når du plukker bærrene – så kan du bedre komme til, og det vil få brombærbusken til at skyde mangfoldigt næste sæson.
  3. Gå efter de helt blåsorte bær – de grønne bær er umodne og derfor mere syrlige i det.
  4. Pluk sæsonens første bær, gerne i starten af september – de bliver størst og har haft god tid til at udvikle mest mulig sødme
  5. Pluk brombær i tørvejr. Hvis du tager bærrene af stilken i regnvejr, vil bærrene have tendens til at blive vandede i konsistensen og lettere smatte ud.

Hvad hedder brombær på engelsk?

På engelsk hedder brombær: Blackberry eller blackberries i flertal

Brombærbusk

Brombær er en stedsegrøn busk, der vokser vildt i løv- og nåleskov, i skovbryn, på overdrev, i hegn og krat. Brombærplanten kendes på dens mørkegrønne blade med en hvidlig underside og små torne.

I de første sommermåneder blomstrer planten med hvide eller rosa blomster. Herefter dukker bærrene op i tætte klaser, der løbende bliver blåsorte og saftige, når de modnes.

I den danske natur findes omkring 90 forskellige arter af vilde brombær. Du finder især brombærbuske i den østlige del af landet, hvor det er en oplagt mulighed for at gå på brombærjagt i strandenge eller grøftekanter.

Brombær tærte

Brombær i køkkenet

Brombær er lækre - både når snacksulten trænger på, i madlavning og i bagværk. Sæsonens første brombær er rig på smag og bør derfor nydes rå. Senere på sæsonen har bærrene mindre smag og er her oplagte i bagning eller madlavning.

Når det kommer til madlavning, fungerer brombær godt i salater og som puré eller kompot til vildtretter, da bærrets syrlige egenskaber komplimenterer kraftige retter godt.

I det søde køkken anvendes brombær ofte i kager, tærter, is eller syltetøj. Hvis du ikke er den store konditor, men gerne vil prøve kræfter med brombær i det søde køkken, er opskrifter på brombær muffins eller brombærtærte et godt sted at starte.

Vil du gerne gøre lidt mere ud af brunchbordet i weekenden, kan du lave din egen brombærmarmelade eller servere dem som topping på yoghurt i små glas.

Du kan også tilføje en håndfuld rå brombær i hjemmelavede smoothies eller juicer. Bærrene giver nemlig mest næring, hvis de ikke tilberedes – og udover en masse næring, tilfører bærrene en dejlig, sød smag.

Brombær smoothie
Find butik
Tilbudsavis