Logo
Den eksotiske guava
Den eksotiske guava

Guava

Guava er en lille ovalformet bærfrugt, som er gulgrøn udenpå og med hvidt til laksefarvet frugtkød - udseendemæssigt kan den let forveksles med en lime. Frugtkødet i en guava er halvtørt og har en speciel og sød smag, der kan minde om sødmen fra pære eller jordbær – og duften er lige så karakteristisk. Guava bruges derfor mest i det søde køkken, men kan også bruges i madlavning.

Guava stammer fra Centralamerika, men har spredt sig og dyrkes i dag i bl.a. Kenya, Brasilien samt Indien, der er verdens største producent af guava.

Guava frugt

Guava frugt er en ’super food’, fordi den indeholder mange gode vitaminer for kroppen. Frugten er ekstrem rig på kostfibre og C-vitamin, der er godt for helbredet, og kan gøre underværker for alle, uanset alder.

Guavafrugten er én af de frugter i verden, der har det højeste indhold af C-vitamin – op til 6 gange mere end appelsiner. En guava frugt vil uanset art dække dit daglige behov for C-vitamin.


Guava er rig på vitaminer og kostfibre

Leder du efter en sund og kalorielet frugt? Så skulle du prøve guava. Det er en af de mest næringsrige frugter, der findes. Guava indeholder både fosfor, niacin, kalium, vitaminer A og B, jern, calcium og folsyre.

Guava er god for både syge og raske. Ét lille glas ren guavajuice kan nemlig kurere maveproblemer som diarré og forstoppelse.

Som en del af en varieret kost, booster guava immunforsvaret, styrker hjernefunktionen, holder nervesystemet sundt og har også en helt speciel effekt på huden. Guava kan helbrede svær akne og er desuden med til at sænke hudens aldringsproces.

Hvis du vil have gavn af guavas næringsstoffer, så spis den som den er og undgå guavajuice på flaske fra supermarkederne – der er nemlig tilsætningsstoffer i, der minimerer eller eliminerer frugtens gode egenskaber for kroppen.

Sunde og friske guava

Hvornår er guava i sæson?

Guava dyrkes ikke i Danmark, men importeres hele året rundt. Guava er i højsæson august-oktober.

Guava er stadig en relativ ny frugt på det danske marked. Der er derfor ikke mange, der kan kende forskel på en moden og umoden guava frugt. En moden guava vil altid afgive en sødlig aromatisk duft og konsistensen skal være fast. Desuden skal guava være hele, uden sår eller stødskader.

Vidste du?
Det siges, at aromaen fra guava kan eliminere lugten af tobak – selv hvis du lige haft besøg alle dine venner, der har tilrøget din stue.

Holdbarheden for guava frugt

Guava har generelt en relativ lang holdbarhedstid. Hvis du opbevarer guava frugt på køl ved 8-12°C, kan de holde sig i op til 3 uger. Holdbarheden er dog afhængig af, hvor guavaen er i modningsprocessen. Står du med en meget moden guava, har den en kort holdbarhed.

Guava frugten tåler desuden helst ikke frost, men du kan skære frugtkødet ud og gemme det i fryseren til en smoothie.

Guavatræ

Hvordan spiser man guava?

Det smarte ved guava er, at man kan spise hele frugten. Du kan skære den over og spise frugtkødet med en ske, ligesom du kender det fra en kiwi. Skallen kan bruges i kager og selv bladene på en guava stilk kan anvendes til at lave te.

Hvad hedder guava på engelsk?
På engelsk hedder guava: Guava

Guavatræ

Guava vokser på et stedsegrønt træ, der kan vokse sig op til 10 meter højt, eller en stor busk. Der findes mere end 100 guava arter, der enten er runde eller ovale afhængigt af art. Frugterne på et guavatræ bliver normalt ml. 3-10 cm i diameter.

Guavatræet trives bedst i varme, fugtige klimaer, og dyrkes overalt i troperne. Man kan godt dyrke sit eget guavatræ, men det er sjældent, det ender med at bære frugt.

Guava frugt

Guava i madlavning

Guava er en dejlig praktisk frugt – du kan nemlig spise alt fra den, så længe du husker at skylle den godt og grundigt, inden du spiser den.

Guava spises som regel med en ske. I køkkenet bruges guava primært til søde sager, men er også god til at neutralisere stærk mad som fx indiske retter, hvis man bruger frugten til at lave chutney. Mange bruger også guava i salater for at tilføre en sød smag.

Skal du være med på helsemoden, så put en guava i din morgensmoothie. Det sikrer dig en god start på dagen og lidt af et energiboost. Guavafrugtbær er desuden ikke sjældne at støde på i diverse energidrikke.

Du kan også prøve at gøre dem kunsten efter i den store bagedyst og eksperimentere med guava i desserter. I det søde køkken er guava særligt populær i kager, som géle på kager, i syltetøj eller til at lave sin egen sorbet.

Find butik
Tilbudsavis