Logo
Små orange havtorn
Små orange havtorn

Havtorn

Havtorn kaldes for bærfrugter, men er faktisk nødder eller falske stenfrugter. Havtorn er blevet mere og mere populært herhjemme i de danske køkkener. Den lille bærfrugt har nemlig en syrlig, men frisk smag, som egner sig godt til alt lige fra fiskeretter til desserter og marmelader.

Havtorn stammer oprindeligt fra Rusland. I dag findes havtorn i store dele af verden, bl.a. langs den irske Atlanterhavskyst, i Centralasien og i det vestlige Kina. I Norden vokser havtorn langs kysterne på vildtvoksende frugtbuske, så der er god mulighed for at plukke havtorn i en klitplantage nær havet herhjemme.

Havtornbær

Havtornbær er typisk orangegule bær, der minder om ribs eller solbær i både størrelse og udseende – farven kan dog variere fra lysegul til koralrød afhængig af sorten.

Havtornbær kan kaldes lidt af en ’super food’ – hvorfor den også er blevet meget populær i det nordiske køkken. Havtorn indeholder nemlig flere vitaminer, der er gode for kroppens helbred.

Højt indhold af vitaminer og antioxidanter

Havtorn er en bærfrugt, som er fyldt med vitaminer, olier og gavnlige fedtsyrer. De har et højt indhold af C-vitamin, A-, B- og E-vitaminer samt antioxidanter. Faktisk indeholder ét havtornbær lige så meget C-vitamin som en almindelig appelsin. Havtorn er også kendt for at være en god kilde til omega-7, og bærret indeholder også omega-3, -6 og -9 fedtsyrer.

Næringsindholdet i havtorn er særligt godt for kroppens immunforsvar, da både vitaminerne og antioxidanterne bidrager til at opretholde et godt helbred, styrke immunforsvaret og kroppens funktioner. Særligt antioxidanterne i havtorn har en positiv indvirkning på immunforsvarets bekæmpelse af bakterier.

 

Havtornbusk

Hvornår er havtorn i sæson?

Havtorn er typisk i sæson fra august til oktober. Friske havtorn er stort set uspiselige resten af året, da de er ekstrem syrlige, men har det været en varm sommer, kan du som regel plukke dem tidligere.

Havtorn dyrkes ikke til kommercielt brug i Danmark, men i Sverige kan du finde dem i lokale gårdbutikker. Herhjemme kan du finde havtorn i den danske natur langs kysterne, f.eks. i en af Nordjyllands mange klitplantager. Du kan også købe havtorn friske eller på frost i dit lokale Coop supermarked.

 

Vidste du?
Havtorn kaldes for sibirisk ananas grundet dens eksotiske smag.

Holdbarheden for havtorn

Grene med friske havtorn kan holde sig i op til 10 dage, hvis de opbevares køligt og ikke udsættes for sollys. Du kan også fryse havtorn ned og opbevare dem i fryseren i op til et år. Hvis du vil bruge saften fra havtorn, skal den anvendes med det samme eller fryses ned, idet den ellers kan få en eddikeagtig smag.

Hvis du plukker havtorn om sensommeren, kan smagen godt være en anelse syrlig og bærrene kan briste, når man forsøger at plukke dem af grenen. Et godt tip er at vente med at plukke havtorn til den første frost har sat ind – så har bærrene modnet, hvorfor smagen er mindre syrlig og det er lettere at plukke dem af grenene.

Havtorn i naturen

Hvordan spises havtorn?

Havtorn tilberedes typisk inden servering, hvor de koges, blendes eller blot skylles inden brug i madlavning, sirup, smoothies og juice, is, marmelade og meget mere.

Det kan være svært at plukke havtorn, fordi grenene er præget af talrige tætsiddende torne. Der er heldigvis et godt trick til at få bærrene af grenen helt uden at stikke sig eller at de smatter ud mellem ens fingere, så man står med orangegul frugtsaft ud over det hele:

Sådan plukker du havtorn

  1. Klip hele grene af havtornebusken – klip kun den mængde du skal bruge for at bevare planten bedst muligt
  2. Frys dem ned til ca. -23 grader
  3. Læg et viskestykke frem og bank den frosne gren ned i bordet – så løsnes de let

Den alternative metode

En lidt anderledes måde at frigøre bærrene på er at tage et viskestykke under havtornbusken og ryste grenene til bærrene begynder at falde af. På den måde kan du plukke dem direkte i naturen, uden at komme hjem med for mange rifter og sår af grenenes mange torne.

Hvad hedder havtorn på engelsk?
På engelsk hedder havntorn: Sea buckthorn

Havtornbusk

Havtorn er en løvfældende busk, der går under navnet Hippophae rhamnoides. Havtornbusken er en stærk plante, der både tåler kraftig vind og saltsprøjt, men trives også solrige steder.

Busken bliver typisk 2-3 meter høj og findes langs kyster og floder, klitter eller på bjergskråninger samt trives bedst i sandet jord. Havtornbusken er derfor ofte let at spotte i det danske landskab nær sommerhusgrunde, hvor den ofte bruges til at skabe læ.

En havtornbusk har mange store torne på grenene, der er tætpakket. Det kan derfor være svært at plukke bærrene, også fordi de let brister mellem fingrene.

Sunde og friske havtorn

Havtorn i madlavning

Havtorn er blevet en meget populær ingrediens i det nordiske køkken. Bærrene anvendes ofte som et friskt og syrligt ’krydderi’ i madlavning eller i det søde køkken for at komplimentere frugtsødmen.

Skal du være med på trenden om at eksperimentere med specielle råvarer i køkkenet, så prøv at krydre forskellige retter med en håndfuld havtorn, fx en fiskeret - det giver en dejligt frisk smag. Du kan også bruge havtorn til at fremstille din egen kryddersnaps.

Er du mere til at eksperimentere i det søde køkken, kan havtorn anvendes til syltetøj, gele, juice og smoothies – og ikke mindst desserter. Havtorn har en fantastisk syrlighed, der tilfører en skarp, men frisk smag, der fungerer rigtig godt til at balancere sødmen.

Du kan også bruge de små syrlige bær til at spice din morgenmad lidt op - rør havtorn sammen med lidt akaciehonning og brug det som topping på græsk yoghurt.

Find butik
Tilbudsavis