Logo
Små lyserøde hindbær
Små lyserøde hindbær

Hindbær

Hindbær er en bærfrugt, der er meget populær i den danske sommer. Hindbær spises som regel friske eller bruges i det søde køkken.

Smagen er en kombination af sødme og syrlighed med lette noter af vanilje, og bærret tilfører en friskhed i enhver opskrift.

Hindbær stammer fra Rosenfamilien, som både vokser i Europa, Vestasien og Nordamerika. Hindbær gror også i det danske landskab, og du kan finde hindbærbuske i lyse skove, krat og skovrydninger – særligt i lysninger i løv- eller nåleskove eller grøftekanter.


Sunde hindbær

Hindbær er utrolig sunde og en af naturens små mirakler til kroppen. Det lille bær er fyldt med plantestoffer, der styrker immunforsvaret og beskytter mod inflammation.

Udover at hindbær er sunde og kalorielette, kan bærrets aktive stof rheosmin øge forbrændingen i fedtcellerne. Så selvom du er på slankekur, er der ingen undskyldninger for ikke at inkludere hindbær i din kost.


Højt indhold af vitaminer, fibre og antioxidanter

Hindbær er lidt af et mirakelbær, der indeholder gode egenskaber for både krop og helbred. Hindbær er nemlig én af de mest immunforsvarsstyrkende madvarer i hele verden.

Hindbær er en god kilde til B-, C- og E-vitamin samt mineraler som jern, kobber, kalium og magnesium. En håndfuld hindbær på 250 gram kan desuden sikre dig dit daglige behov for C-vitamin, der styrker immunforsvaret.

Hindbær er også rig på fiber og er faktisk en af de mest fiberrige frugter, hvor 100 gram hindbær faktisk dækker dit daglige behov for fiber.

Som en ekstra bonus, er hindbær faktisk et af naturens vidundere, der har de mest kraftfulde antioxidanter. De er propfyldt med sunde antioxidanter, der beskytter mod kræft og styrker immunforsvaret – what’s not to like?

 

Sunde og friske hindbær

Hvornår er hindbær i sæson?

Hindbær er i sæson året rundt på verdensplan. I Danmark er hindbær i sæson fra juni til oktober afhængigt af vejr og vind. Hvis du vil finde dem i naturen, er sæsonen dog kort – de titter nemlig kun frem i juli og august.

Når de ikke længere er i sæson herhjemme, kan du glædeligt gå ned i dit lokale supermarked og stadig få fingrene i friske hindbær – de importeres nemlig året rundt.

Vidste du?
Tørrede blade fra hindbærbuske kan bruges til at lave sin egen te, og det siges, at teen modvirker morgenkvalme.

Holdbarheden for hindbær

Friske hindbær har en kort holdbarhed på blot et par dage og opbevares bedst på køl. Så snart du har plukket eller købt en bakke hindbær, skal de derfor spises inden for et par dage. Hvis du ikke kan nå det, tåler hindbær heldigvis frost. Du bør dog straks fryse de hindbær ned, som du ved, du ikke skal bruge.

Hindbærbusk

Hvordan spises hindbær?

Hele hindbærret kan spises - vi anbefaler dog de bliver skyllet inden servering. Hindbær har en sødme med et strejf af syrlighed, som gør sig godt i desserter, bagværk, smoothies, marmelader og salater.

Mange plukker hindbær i de danske sommermåneder, men det er ikke altid lige let. Vi har derfor lavet en lille guide til, hvordan du bedst bærer dig ad, når du skal plukke hindbær.


Gode råd til dig, der skal plukke hindbær:

 

  1. Tag handsker på og helt dækkende tøj, der kan tåle pletter
  2. Bærrene modnes hurtigt og smatter let ud mellem fingrene. Medbring derfor to skåle til at plukke i, så du kan adskille modne og lettere overmodne hindbær. De bløde hindbær kan sagtens stadig bruges til fx marmelade
  3. Undgå ormædte hindbær
  4. Skyl dem altid i vand inden servering

Hvad hedder hindbær på engelsk?
På engelsk hedder hindbær: Raspberry eller raspberries i flertal

Hindbærbusk

Hindbær vokser på en halvbusk, der bliver mellem 1-1,5 meter i højden. Hindbærbusken har tætpakket grene og er beklædt med torne, så vær forsigtig når du plukker hindbær.

Hindbær trives bedst i fugtige områder med næringsrig jord, og hindbærbusken kræver godt med lys – er du på hindbærjagt, bør du derfor kigge godt efter langs stier eller i udkanten af buskadser.

Gule hindbær

Der findes flere sorter af hindbær, bl.a. gule hindbær. De går også under navnet ’efterårshindbær’, fordi de modnes sent på sæsonen; fra omkring slut juli til september og er friske indtil frosten indtræder.

Det gule hindbær er et middelstort bær med saftigt frugtkød. Smagen er meget sød og fin, men næsten parfumeret, så bland dem gerne med almindelige røde hindbær. Gule hindbær kan bruges i marmelade, som pynt eller blot spises som de er. Har du egne gule hindbær i haven – og en stor høst – kan du med fordel nedfryse dem.

Gule hindbær vokser på en busk, der bliver op til 2 meter høj og 1 meter bred. Det er en kraftig hindbærbusk, der giver mange nye skud og et hav af friske hindbær hvert år, hvis man sørger for at vedligeholde den. Fordelen ved gule hindbær er, at de blomstrer så sent, at de ikke er udsatte for orme.

Hindbærkage

Hindbær i bagning

Hindbær er en populær spise herhjemme og vi forstår godt hvorfor. Hindbær er supersunde og deres søde, syrlige smag egner sig virkelig godt i kager og desserter, gerne kombineret med hvid eller mælkechokolade. Hvis dine hindbær er lidt overmodne eller smattede, kan du bruge dem til at lave saft, syltetøj, gelé eller i kager.

Hindbær bruges ofte i det søde køkken til hindbærsorbet, desserter eller som flotte, dekorative bær på kager. Hvis du søger en let dessert at servere for dine gæster, skulle du prøve at lave en hindbærmousse – det er den perfekte, friske sommerdessert, der er nem at lave. Hvis du er mere til traditionel bagning, så findes der også de klassiske opskrifter på hindbærroulade, hindbærsnitter eller hindbær muffins.

Når mørket falder på og længslen efter sommer bliver større, kan du genopfriske smagen af sommer med en hindbærdessert. Bærret har en vidunderlig, frisk sommersmag, men hvis du bruger frosne bær, kræver de et opkog inden brug i ca. 1 minut for at undgå roskildesyge.


Skal man koge frosne hindbær før de spises?

Det korte svar er ja. Hindbær kan være skyllet i forurenet vand eller være udsat for dårlig håndhygiejne af dem, der har været i kontakt med bærrene under plukning og pakning. Det kan resultere i norovirus, der i daglig tale kendes som roskildesyge.

For at undgå risikoen for roskildesyge, anbefaler Fødevarestyrelsen derfor, at du altid koger frosne bær inden brug. Bærrene skal koges i mindst ét minut for at sikre, at en mulig virus er dræbt.

Find butik
Tilbudsavis