Logo
Smukke hvide blomsterskærme fra hyldebær
Smukke hvide blomsterskærme fra hyldebær

Hyldebær

Hyldebær er små sort lilla bær, der vokser i klasser på hyldebærbuske. De skønne bær gror overalt i den danske natur og er faktisk en stenfrugt, da bærret indeholder sten.

Hvor stammer hyldebær fra?

Man ved ikke præcis, hvor hyldebær stammer fra, men de har eksisteret i flere tusinde år. I dag findes de i hele Europa, Lilleasien og Sibirien.

Herhjemme har der vokset hyldebær i flere tusind år, og de var faktisk en daglig del af vikingernes kost. I dag finder du hyldebær i krat, hegn og skovbryn. Her vokser hyldebær på en stor busk med hvide hyldeblomster.

Grønne hyldebær

Hvis du får fingrene i grønne hyldebær, kan du komme rigtig galt afsted. Umodne hyldebær har en grøn farve, og disse kan være giftige at proppe i munden. De grønne hyldebær har nemlig et naturligt højt indhold af stoffer, der kan udvikle cyanider, som kan være giftigt for mennesker at indtage.

Hvis du har spist grønne hyldebær og oplever opkastning, hjertebanken, kramper, bevidstløshed eller vejrtrækningsproblemer, skal du opsøge læge med det samme.

Samle ind til din egen hyldebærsaft

Hvis du gerne vil prøve at lave din egen hyldebærsaft, kan du med fordel på gå jagt ud i det danske land efter hyldebær. Det eneste, du skal bruge, er en kurv/spand og en mindre grensaks, så du kan samle større bundter hyldebær på en gang.

Du skal desuden være indstillet på, at du skal bruge mange hyldebær, hvis du vil lave din egen saft. En portion hyldebærsaft kræver nemlig 1-2 kg hyldebær, der er svarende til en mindre spand.

Hyldebær er rige på vitaminer

Hyldebær er rige på A- og C-vitamin og har et højt indhold af kostfibre. De er derfor særligt gode for vores immunforsvar, der nyder godt af bærrenes gode egenskaber. Vil du holde dig sund og rask hele vinteren, så husk at drikke rigeligt med hyldebærsaft i den kolde tid.

Hvornår er hyldebær sæson?

Hyldeblomsten blomstrer fra juni til juli og hyldebærrene blomstrer fra august til september. Hyldebær er dog først modne omkring september og oktober, når de har fået deres karakteristiske sort lilla farve. Når bærrene har fået modningsfarven, vil de kunne bruges i hyldebærsaft.

Vidste du?
Hyldebær blev i gamle dage betragtet som hellige inden for Nordisk mytologi. Her troede man, at Freja, kærligheds- og frugtbarhedsgudinden, boede i hylden, som beskyttede imod ulykker, hvorfor mennesker brugte hyldebær som lægemiddel.

Andre steder i verden har hyldebær ligeledes været anvendt som middel til at kurere malaria, hovedpine, tandbylder, brandsår og halsbetændelse. I dag anvendes hyldebær stadig som lægemiddel, heraf naturlægemiddel, til at behandle influenza, hoste og forkølelse.

Hyldebærsaft

Hyldebær må ikke spises rå, hverken modne eller umodne. Selvom hyldebærrene er modne, må du aldrig spise dem rå direkte fra grenen. Hyldebær skal nemlig altid koges inden indtagelse, da der ellers kan være sport af giftstoffer i bærrene. Hvis du gerne vil undgå opkast og diarré, bør du derfor koge hyldebær i minimum 20 minutter, før du bruger dem til saft, kager eller andre lækre sager.

Du kan også godt spise hyldeblomsterne, som vokser ved hyldebærrene. De bruges dog primært til at lave hyldeblomstsaft og -vin.

Holdbarheden for hyldebær

Hyldebær har en pæn holdbarhed på 1-2 uger, hvis de opbevares på køl. Hvis du i stedet opbevarer dem ved stuetemperatur, falder holdbarheden drastisk til kun 1-2 dage.

Hvad hedder hyldebær på engelsk?
På engelsk hedder hyldebær: elderberry eller elderberries i flertal.

Hyldebær koldskål

Hyldebær i køkkenet

Typisk bruger man hyldebær til at fremstille hyldebærsaft, som kan købes koncentreret, hvor det fortyndes med vand. Opskriften på hyldebærsaft, hvis man laver den fra bunden, er faktisk den samme, som til hyldebærsuppe.

Her koges hyldebærrene med vand, en smule citron og krydderier som kanel og nelliker, hvorefter blandingen skal simre i 20 minutter. Saften fra blandingen sies fra og skal derefter koges i yderligere fem minutter med æbleskiver fra to æbler for at tilføre sødme til saften. Til sidst tilføres jævning, og så har du en dejlig hyldebærsuppe.

Hvis du undlader jævningen, har du i stedet en skøn hyldebærsaft. Varm hyldebærsaft er desuden kendt som et godt husråd mod forkølelse. Så skulle du ende ud med en stor portion hyldebærsuppe eller -saft, kan det heldigvis nedfryses, og så har du et gratis lægemiddel til at holde dig sund og rask hele vinteren.

Derudover kan hyldebær bruges til en marinering til frugter og i koldskål samt andre desserter. Hyldebær er fremragende i mousser og cremer til kager og desserter, til at lave sine egne is eller til en omgang hjemmelavet syltetøj.

Find butik
Tilbudsavis