Logo
Små kuglerunde ribs
Små kuglerunde ribs

Ribs

Ribs er en lille bærfrugt, der har en særlig sød, syrlig smag. Ribsbær er kendt for deres flotte røde farve. Når de hænger på en ribsbusk, dufter de nærmest ikke, men så snart de tilberedes, er både duften og smagen en dejlig oplevelse i køkkenet.

Ribsbær anvendes oftest til gelé og syltning, men er også særligt populær om sommeren til at lave saft – og om vinteren, kan ribssaften bruges til at lave rødkål.

Ribs formodes at stamme fra Norden, hvor den har været dyrket siden middelalderen og de dyrkes stadig her i dag.


Ribsbær

Ribs er et overset bær, der har en masse gode egenskaber og kan bruges året rundt i meget mere end bare syltning. Ribsbær indeholder nemlig flere vitaminer og mineraler, der er gode for ens helbred.

 

Højt indhold af vitaminer og mineraler

Ribs har et højt indhold af A-vitaminer og er samtidig en rigtig C-vitaminbombe med et væld af antioxidanter, der både styrker kroppens kredsløb og immunforsvar, bekæmper infektioner og modvirker inflammation. Derudover er ribs også rig på mineraler som fosfor, magnesium, kalcium og kalium. Sidstnævnte er særligt vigtigt for kroppens celler og muskler, hvor kalcium styrker kroppens knogler.

Sunde og friske ribs

Hvornår er ribs i sæson?

Ribs er i sæson fra midten af juli til midten af august, hvor de også kan plukkes i den danske natur. Du kan være heldig at finde ribs hos grønthandlere, der importerer dem året rundt. Er de ikke til at opspore friske, kan du også finde ribs på frost.

Vidste du?
Ribs har været brugt i Danmark siden middelalderen til at fremstille ribsvin og syltede ribs. Der er desuden fundet en opskrift på ribssaft i en kogebog helt tilbage fra 1600-tallet.

Holdbarheden for ribs

Ribs har en meget kort holdbarhed. Som regel kan de kun holde sig friske i ét døgn på køl - og max to, hvis du er heldig. Så snart du har plukket ribs, skal de derfor spises eller bruges med det samme.

Hvis du derimod ikke skal bruge dine ribs her og nu, tåler de heldigvis frost. Du kan fryse ribs i op til ét år, men de bær, du fryser ned, skal helst ikke være for modne.

Ribsbusk

Hvordan spises ribs?

Ribs kan godt spises rå, men vi anbefaler dog, de bliver skyllet, og at stødte ribs sorteres fra inden servering. Ribs er desuden som regel meget syrlige og kræver en god portion sukker i tilberedningsfasen, når de anvendes til marmelade, smoothies, rysteribs og kager.

Ribs er nemme at sylte, fordi de har et højt indhold af pektin, som er et naturligt stivelsesmiddel. Det får ribsbærrenes saft til at stivne selv, hvis man laver ribsgele. Hvis du vil begive dig ud i en cheesecake med ribsgele, skal du derfor ikke tilsætte købt pektin eller andet stivelsesmiddel – ribsbærrene klarer helt selv stivningsprocessen, så længe der ikke bruges overmodne ribs.

Hvad hedder ribs på engelsk?
På engelsk hedder ribs: Currant berry eller currant berries i flertal

Ribsbusk

Ribs trives bedst på steder med læ og i fuld sol, men lidt skygge skader ikke. Jorden skal gerne være veldrænet, da ribsbusken ikke kan tåle stående vand på dyrkningsstedet. Ribs er kendetegnet som en meget bred og tætpakket busk, hvor der vokser store klynger af ribs på dens grene.

Hvis du vil plante ribs i egen have, kan ribsbuske købes hos diverse planteskoler, og det er absolut den letteste frugtbusk at dyrke og vedligeholde – den gør nemlig alt arbejdet selv, så snart den er kommet i jord. Ribsbuske kræver dog masser af plads. Alt efter sorten, kan ribsbuske nemlig blive op til 1,5 meter i både højde og brede.

Ribstærte

Ribs i bagning og madlavning

Ribs er et kendt bær i Danmark, men ikke særlig udbredt i de danske køkkener – og det er synd, når de byder på så meget. Ribs kan bruges i både det søde og salte køkken i alt lige fra kager, desserter, sorbetis, marmelader, geléer, salater og i diverse aftenretter.

Ribs er mest kendt for sin plads på julebordet som ribsgelé til and og flæskesteg eller som ribssaft til julens rødkål. Ribsbær kan dog også bruges i hverdagens madlavning som et frisk pift i salaten eller til en fiskeret. Bærret har en sød og syrlig smag, der giver en friskhed til enhver ret.

Ribs er også populært i det søde køkken, hvor de bruges i kager, tærter, gelé og sorbet. Ribs har en fantastisk lysende rød farve, der tager sig særlig flot ud som ribsgelé på en cheesecake.

Bærrets syrlighed er særlig velegnet til saft, juice og smoothies, der neutraliserer den sødme, der normalt domineres af søde frugter i drikke. Vil du imponere dine gæster, kan du også bruge ribssaft i drinks, der både giver en flot farve og smag kombineret med alkohol.

Er du til mere traditionel dansk mad, så er ribs fantastiske til en omgang ribsgrød eller rødgrød med fløde.

Slutteligt skal det dog tilføjes, at ribs ikke er et kalorielet bær – i hvert fald ikke i det søde køkken. Hvis du koger ribs, bliver de så sure, at de skriger efter sukker. Hvis du vil lave ribssaft, ribsgrød eller ribsgele kræver det derfor en god mængde sukker.

Find butik
Tilbudsavis