Logo
Solbær som topping
Solbær som topping

Solbær

Når du hører om solbær, tænker du måske på Ribena saft. Solbær kan dog bruges til meget mere end bare vidunderlig saft.

Solbær er et lille sort bær med blårød saft, der minder om ribs i både form og størrelse. De er dejlige på en varm sommerdag og tilføjer du dem i maden, giver de den et twist ved hjælp af deres dejlige, aromatiske smag og duft. Solbær har en skarp smag og karakter, hvorfor den ofte kræver en god omgang sukker, hvis du bruger dem i søde sager.

Hvor stammer solbær fra?

Solbær stammer fra Eurasien og blev første gang dyrket i Danmark i 1600-tallet. I dag er solbærbusken vildtvoksende i Mellem- og Nordeuropa, og dyrkes herhjemme på decideres solbærplantager.

Sunde solbær

Solbær er noget af en super food. De er supersunde for både for kroppen fysiske og psykiske velvære. De er også med til at gøre træningen sjovere – og mindre hård! Solbær øger blodcirkulationen, så du har energi og ilt i kroppen til at bevæge dig.

Meget højt indhold af antioxidanter og vitaminer

Solbær kaldes for en superfrugt, eftersom den er fyldt med C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, kostfibre og et væld af antioxidanter.

De små bær er fyldt med vitaminer, og antioxidanter, der er supergode for kroppens indre og immunforsvaret. Solbær indeholder lige så mange antioxidanter som vilde blåbær, der er med til at sænke blodtrykket og dermed forebygger hjerte-kar-sygdomme.

Udover et bedre fysisk indre, bidrager solbær til en gladere dig. Solbær påvirker nemlig hjernes velværestoffer, så de skærper ens opmærksomhed og gør dig i bedre humør. Har du en dårlig dag, så spis en håndfuld solbær – det skulle hjælpe.

Solbær

Vidste du?
Da man i 1600-tallet begyndte at dyrke solbær i Danmark, gjorde man det med det formål at bruge den til medicin. Man fandt dog senere ud af, at den også var fremragende til at producere vin og snaps samt bruges i den daglige madlavning.

Holdbarheden for solbær

Solbær er allerbedst, når de spises direkte fra solbærbusken. Hvis du ikke lige har sådan en i baghaven, kan du heldigvis også finde dem i supermarkederne.

Disse solbær har en relativ kort holdbarhed på 2-4 dage og skal opbevares på køl. Du bør derfor købe solbær lige inden, du skal bruge dem. Du bør desuden sørge for, at de tages ud én time før servering – så smager de af mere.

Når du ikke at bruge alle solbær, kan de nedfryses evt. i sukkerlage og bruges til juice, smoothies eller i kager i flere måneder efter nedfrysning. Inden da bør du fjerne stilkene, komme dem i en frysepose og drys med lidt sukker henover. Så kan du lettere skille dem ad, når du skal bruge den igen.

Solbærtærte

Hvordan spiser man solbær?

Solbær kan spises som de er, eller bruges til at lave marmelader, juicer, smoothies eller kager. De små bær har dog en kraftig farve, der nemt smitter af og kan sætte sig fast i tøjet, hvis man ikke er forsigtig. Når du arbejder med solbær, anbefaler vi derfor, at du er iført et forklæde, så du ikke får bærrets blårøde farve på tøjet.

Hvad hedder solbær på engelsk?
På engelsk hedder solbær: Black currants.

Solbærbusk

Allerede i midten af 1700-tallet begyndte mange danskere at dyrke dem i deres haver, så de kunne bruges til mad- og vinproduktion. I dag er solbærbuske stadig populære i de danske haver, fordi temperaturen i Danmark passer perfekt til, at man kan dyrke sine egne solbærbuske baghaven. Busken kræver desuden ingen pleje, så selvom du ikke har grønne fingre, kan du sagtens købe en solbærbusk.

Solbærbusken kan blive op til to meter høj. Bærrene holder sig modne længe, så du behøver ikke plukke bærrene med det samme, hvis du gerne vil have de pynter i haven hen over sommeren. Uanset hvornår du plukker bærrene på solbærbusken, vil de have en dejlig smag og konsistens.

Du kan også være heldig at støde på solbærbuske i det fri. Herhjemme vokser de vildt i skove i næringsrige og fugtige områder. De er meget almindelige at finde i områder som Østjylland og på Øerne, hvor der er mange fugtige områder.

Solbær sorter

Solbær er ikke bare solbær. Ligesom med så mange andre planter, findes solbærbusken i forskellige sorter med hver deres smagsegenskab.

I Danmark er solbær sorterne Titania og Big Ben de mest udbredte. Titania bidrager hvert år med et stabilt udbytte af store velsmagende solbær, der kan spises lige fra busken. Solbær sorten Big Ben er en nyere sort herhjemme med bær, der er 50% større end andre sorter. Solbærbuskens bær er en af de mest aromatiske, der også er rig på smag.

Solbær topping

Solbær i bagning og madlavning

Solbær bruges som regel i saft, syltetøj og som topping på ost, desserter og kager. De er også gode til at lave sin egen solbærvin.

Med sin karakteristiske smag vil solbæropskrifter aldrig blive overdreven søde, som andre bær som fx jordbær ofte forårsager. De er derfor særligt populære i marmelader, syltetøj og grød, hvor der i forvejen skal masser af sukker i, der tilfører sødme.

Solbær er vældig populære i det søde køkken. Her anvendes de ofte til gelé (oven på kager), kompot og i bagværk. Solbær er rigtig lækre i skum eller cremer til solbærflødeboller, lagkager eller solbærtærter.  Hvis du er mere til isdesserter, kan du forsøge dig med at lave din helt egen kæmpe eskimo med solbærsirup eller solbærispind.

Mangler du i stedet idéer til en lettere måde at bruge solbær, er bærrene rigtig gode som tilbehør til brunch på pandekager og morgenmad.

Til middagsbordet kan du bruge solbær i sommersalater, sovse eller du kan prøve at sylte solbær og servere det til en god steg eller vildt.

Find butik
Tilbudsavis