Tranebær

Tranebær er en bærfrugt, der er meget populær på listen over kosttilskud og fødevarer.

Det friske røde bær med den syrlige og bitre smag er ikke til at tage fejl af.
Tranebær bruges især til den velkendte tranebærsaft,
samt juice og syltning. Tranebær kan også bruges i det søde køkken, hvor bærret tilfører en frisk syrlig smag.

Tranebær stammer fra tranebærbusken, som vokser vildt på den nordlige halvkugle på tørvebund
eller hængesæk i fugtige, næringsfattige områder eller højmoser. I Danmark ses tranebærret efterhånden sjældent,
men den er stadig meget udbredt i resten af Nordeuropas højmoser og heder. Bladene på buskene er små og blanke
og blomsterne pink. Bærrene er små, røde og runde og sidder typisk som perler på en snor.

tranebær

Højt indhold af vitaminer og mineraler

Tranebær har et højt indhold af vitaminer, mineraler og antioxidanter. Blandt tranebærrets næringsrige dele finder man blandt andet vitamin A, B12, E og K.

Yderligere indeholder tranebær mineraler i form af kalium, magnesium, jern og calcium, også kaldet kalk i daglig tale.

Sidst men ikke mindst, så har tranebær et lavt kalorieindhold, så der er ingen undskyldninger for ikke at inkludere tranebær i din kost. Tranebærret er altså et naturligt produkt med gode egenskaber.

Gamle husråd og tranebær

Mange kender det gamle husråd, der fortæller at tranebærsaft har en lindrende og forebyggende virkning mod blærebetændelse – og det er ikke helt uden grund, at dette husråd stadig bruges den dag i dag. Tranebær er et naturlægemiddel, der faktisk kan have en effekt mod blærebetændelse. Tranebærret kan nemlig på baggrund af sine bakterieavisende egenskaber fremme et sundt miljø i urinrøret samt blæren.

tranebær

Holdbarheden for tranebær

Du kan med fordel komme dine friske tranebær i en frysepose og lægge dem i køleskabets grøntsagsskuffe. På denne måde kan bærrene holde sig i op til 1 måned. De friske bær kan også fryses ned i en lufttæt pose i op til 10 måneder i fryseren. Du bør dog straks fryse de tranebær ned, som du ved, du ikke skal bruge.

Find din nærmeste butik her

Hvordan spises tranebær?

Friske tranebær er meget saftige med en let bitter og syrlig smag. De friske tranebær er derfor perfekte til at lave en lækker tranebærsaft eller juice af. De friske tranebær kan også indgå på mange forskellige måder i madlavningen. Du kan blandt andet bruge dem i salater, desserter og endda som syltetøj.

Tranebær egner sig desuden godt til blandt andet kalkunkød. Her kan du bruge dem sammen med citrusfrugter, æbler og pærer. De giver også en lækker smag til pateer og terriner.

Er du til den mere søde tranebær-smag, kan du lade tranebærrene tørre, og lade dem være et lækkert alternativ til rosiner.

Hvornår er tranebær i sæson?

Tranebærbusken er en såkaldt dværgbusk i familie med lyng. Sæsonen for tranebær strækker sig fra oktober til december, men de kan købes frosne i dagligvarebutikker, hvor næringsindholdet stort set er det samme som i de friske.

Vidste du? 
Tørrede tranebær er sødere end de friske og kan bruges til alt fra salater til müsli?

Hvordan høstes tranebær?

Tranebærbuske er lave buske, ligesom lyng, der spreder sig over jordens overflade. De modne og friske bær er lette at spotte i de stedsegrønne buske med deres modne røde farve, der skinner igennem. Bærrene er faste og har cirka samme størrelse som et lille kirsebær.

Tranebær høstes på to forskellige måder: tørhøst og vådhøst.

Ved tørhøst fjerner en maskine de røde tranebær fra stilken. Her falder de ned på et transportbånd og videre i nogle beholdere. Det er disse tranebær, der sælges som frisk frugt.

Dog bliver de fleste tranebær vådhøstet. Når man vådhøster, så oversvømmes markerne. På den måde falder bærrene let af buskene. Et tranebær har fire luftkamre, så de kan flyde ovenpå vandet. De vådhøstede tranebær bruges ofte til produktion af juice, gele og saucer.

tranebaer4

Lækre snacks med tranebær

Har du lyst til at lave et par lækre snacks til aftenkaffen, eller til hyggelige besøg fra familie og venner? Så frygt ej. Tranebær kan nemlig også bruges til at lave lækre muffins og cookies. På denne måde får du den lækre syrlige smag fra tranebærrene sammen med det søde og knasende.

Tranebær2

Desserter med tranebær

Tranebær kan bruges på flere måder i det søde køkken. Du kan blandt andet bruge de friske tranebær i fødevarer, der skal tilberedes yderligere så som muffins, brød og kager. Du kan også koge dem, inden du kommer dem i tærter eller sorbeter.

Gør brug af både friske og tørrede bær

Blandingen af de friske og tørrede tranebær giver både syrlighed og sødme, og er den perfekte blanding til en tranebærtærte. En tranebærtærte er en lækker efterårsdessert, men den kan selvfølgelig spises hele året rundt. Tærten hører sig ofte til ved den amerikanske Thanksgiving tradition sammen med andre amerikanske desserter som pumpkin pie.

Tranebær bruges i flere amerikanske Thanksgiving klassikere, blandt andet den traditionelle cranberry sauce, eller på dansk: tranebærsaucen, som serveres sammen med kalkun og mashed potatoes.

FAQ om tranebær

Hvordan spises tranebær?

Tranebær skal helst koges for at kunne frigive deres smagsnuancer inden servering.

Hvor stammer tranebær fra?

Tranebær stammer fra den østlige del af Nordamerika.

Hvornår er tranebær i sæson?

Tranebær er i sæson fra oktober til december og anvendes både som tørrede og friske i madlavningen.

Se tilbudsavisen her

Tranebær3