Mange farverige og sunde citrusfrugter
Mange farverige og sunde citrusfrugter

Citrusfrugter

Citrus er i slægt med stedsegrønne træer og buske i rudefamilien. Citrusfamilien har både søde, sure og bitre frugter, hvor alle er fyldt med C-vitaminer. De blomstrer i de mørke måneder. Citrusfrugterne bruges ofte i juice og desserter.

Se tilbudsavisen her

Find din nærmeste butik her

Liste over citrusfrugter

Herunder finder du en liste over nogle af de citrusfrugter, som verden har at byde på. Du finder også informationer om oprindelsesland, og hvornår citrusfrugterne er i sæson.

Citrusfrugter

 

Hvad er citrusfrugter?
De mest almindelige citrusfrugter er appelsin, citron, grapefrugt, klementin, lime, mandarin og pomelo. De mindre kendte citrusfrugter er bergamot, cedrat, dværgcitron, sukat og ugli.

Er citrusfrugter sunde?
Ja. C-vitaminet i citrusfrugter giver kroppen den optimale mulighed for at opbygge styrke i led og sener. Citrusfrugter er særligt vigtige for dig, der belaster kroppen med hårdt fysisk arbejde eller udfordrende træning. C-vitaminer fra citrusfrugter fremmer også optagelsen af jern fra maden. Citrusfrugter er desuden fyldt med fibre og har et indhold på ml. 2-3 g/100 gram. Det betyder, at én appelsin dækker op imod 10 procent af ens daglige behov for fibre.

Hvilke vitaminer er der i citrusfrugter?
Citrusfrugter har et højt indhold af C-vitaminer. Appelsiner indeholder fx 60 mg/100 gram og mandariner indeholder 27 mg/100 gram. Det betyder, at 100 gram af citrusfrugter dækker ca. 50-100 % af det daglige behov af C-vitaminer.

Hvad kan man bruge citrusfrugter til?
Citrusfrugter bruges ofte til juice, smoothies, drinks og desserter, men egner sig også til madlavning.

Kan jeg bruge skrællen på en citrusfrugt?
Skrællen kan bruges som smagsgiver i madlavning og syltning. Brug kun skrællen, hvis det er fra en økologisk, usprøjtet appelsin, lime eller citron. Almindelige citrusfrugter indeholder skadelige sprøjtemiddelrester i skrællen.

Er citrusfrugter allergifremkaldende?
Det er muligt at blive allergisk overfor citrusfrugter. Man kan få en allergisk reaktion af citrusfrugter som appelsiner og klementiner, hvis man er allergisk overfor græspollen. Den allergiske reaktion overfor citrusfrugter viser sig ofte som kløe og hævelse af læber, mund, svælg og ører, men er ikke farlig.