Den populære appelsin
Den populære appelsin

Appelsin

Appelsinen er en citrusfrugt, der menes at stamme fra Kina, hvor den er blevet dyrket i flere tusinde år. Dyrkningen spredte sig fra Kina til Europa for 500-700 år siden. I dag er Brasilien verdens suverænt største producent af appelsiner, men frugten dyrkes i mange lande, og både Kina og Indien er også store leverandører på verdensplan. De appelsiner du finder i danske butikker kommer oftest fra Spanien, Italien eller andre lande i middelhavsområdet.

Helt overordnet kan søde appelsiner deles op i 2 grupper. Navel og Valencia. Fælles for næsten alle appelsiner, som importeres til Danmark er, at de ikke eftermodner og derfor skal høstes modne.

Navel Appelsiner

Navel er en overordnet betegnelse for mere end 50 forskellige appelsintyper, der alle stammer fra det samme træ. Det estimeres, at træet levede for 200 år siden og var en mutation, der havde færre kerner. Fælles for Navel Appelsiner er, at frugterne får en fordybning, som til forveksling ligner en navle, hvor stilken har siddet fast på frugten. Et andet kendetegn ved Navelappelsiner er, at de ofte udvikler en lille appelsin under skrællen, hvor stilken har siddet.

Cara Cara Appelsiner

Cara Cara Appelsinen er med sit røde frugtkød nok bedst kendt som en slags blodappelsin, men den er faktisk en variant af Navel Appelsinen. Tidligere var sorten ikke regelmæssigt tilgængelig på det europæiske marked, men det har ændret sig nu, hvor frugten dyrkes på flere kontinenter. Cara Cara Appelsiner har nogle egenskaber, som gør dem fantastiske at spise. De indeholder nemlig ingen eller få kerner og består altså kun af frugtkød og saft under skrællen. Derudover, er skrællen på frugten tykkere end på eksempelvis Naval Appelsiner, hvilket gør dem rigtig lette at pille.

Valencia Appelsiner

Valencia Appelsiner er søde og lækre både friske og presset til juice. Skrællen er dog tyndere og klæber tættere på frugtkødet, hvilket gør den svære at pille.
Det menes, at Valencia appelsiner oprindeligt stammer fra Kina, men senere blev udbredt i den spanske provins Valencia.

Se tilbudsavisen her

Vidste du?

Appelsintræer kan blive 10 meter høje, det tager dog omkring 100 år, før de når den højde.

Næringsindhold

Næringsindhold pr 100 gram appelsin

Kalorier: 47

Fedt: 0,1g

Kolesterol: 0 mg

Natrium: 0 mg

Kalium: 181 mg

Kulhydrater: 12 g

Heraf sukker: 9 g

Protein: 0,9 g

Vitaminer og mineraler i appelsin

Appelsiner er, som andre citrusfrugter, velkendte for deres indhold af C-vitamin. Indholdet af C-vitamin er da også ganske højt sammenlignet med andre fødevarer. Men appelsiner er faktisk også rige på andre vigtige mineraler og vitaminer, blandt andet B-6 vitamin, kalium og magnesium.

Jen Gunter A4bbdjqu2co Unsplash

Appelsin holdbarhed og opbevaring

Der findes meget blandede meninger om, hvordan appelsiner opbevares optimalt. Ved opbevaring uden for køleskab vil man typisk have lækre og pæne frugter i 1-2 uger. Det er nok sådan, de fleste vælger at opbevare appelsiner. I køleskab holder appelsiner sig pæne i længere tid, typisk i 2-3 uger, dog mener mange, at smagen forringes, da frugterne koldmodnes.

Brug af appelsin og opskrifter

Den mest udbredte forarbejdede fødevare af appelsin er utvivlsomt appelsinjuice. I mange dele af verden hører et glas appelsinjuice til morgenmaden, brunchen og sågar cocktailen. Men den søde, syrlige og mildt bitre smag er også en vigtig komponent i mange retter og desserter. Ligesom andre citrusfrugter bidrager appelsin med friskhed og saft, hvilket blandt andet gør den oplagt i kraftige og rustikke salater. Herunder finder du et par lækre opskrifter med appelsin, som vil imponere de fleste.

Dampede rødspætter med gulerødder i appelsin

Stegt appelsin med palmekål og valnødder

Rødkålssalat med appelsiner og dadler

Appelsin mazarin

Se alle opskrifter med appelsin

Funfact: Det danske navn appelsin menes at være lånt enten fra det tyske eller nederlandske sprog og betyder faktisk ”Kinesisk æble”.

Køb appelsiner i Kvickly

Appelsin er en god kilde til vigtige vitaminer og mineraler, men samtidig en meget velsmagende frugt. Du kan altid finde appelsiner i din lokale Kvickly og vi har ofte gode tilbud på frugt og grønt. Så uanset om du skal presse frisk appelsinjuice til morgenmaden, servere et sundt mellemmåltid til børnene eller lave en lækker dessert til dine gæster så finder du lækre appelsiner af høj kvalitet hos Kvickly. Find din nærmeste butik her.

8233 JUN19

FAQ om appelsin

Hvad indeholder appelsin?

Appelsiner har et højt indhold a C-vitamin og er en god kilde til både kalium og magnesium. Derudover består de, ligesom mange andre frugter, hovedsageligt af vand og er forholdsvis kaloriefattige.

Hvordan smager appelsin?

Afhængigt af hvor frugterne er dyrket, og hvilken sort der er tale om, er appelsiner mere eller mindre søde og syrlige. Appelsinskræl bruges i mad- og drikkevare, da smagen er oplagt som bitter smagskomponent.

Hvordan spises appelsin?

Hvis appelsinen skal spises frisk, kan den skrælles og deles i både. Mange vælger dog blot at skære appelsiner i både, uden at skrælle dem først. Appelsin bruges også som ingrediens i mange retter, desserter og drikkevarer.