Gule og runde citroner
Gule og runde citroner

Citron

Citronen har sin oprindelse i Indien og Kina, hvor de har været dyrket i flere tusinde år. De citroner som importeres til Danmark i dag, kommer dog oftest fra det sydlige Europa. Citronens sure smag, der stammer fra syren, er blandt de fem smage: surt, sødt, salt, bittert og umami. Derfor er citronen også en populær ingrediens i mange retter, uanset om det er en primær ingrediens, som i citronfromage, eller en biingrediens som i råkostsalat. Alt fra fintrevet skal, saften, og frugtkødet bruges i forskellige opskrifter.

Citronen har, som nævnt, sin oprindelse i Indien og Kina, hvor man har dyrket dem i årtusinder. I det 2. århundrede efter Kristus, begyndte citronen at gøre sit indtog i Europa via Syditalien. I begyndelsen af 1800-tallet begyndte citronen at blive en del af det danske køkken.

Se tilbudsavisen her

Vidste du?

Selvom, at citronerne gjorde sit indtog i det danske køkken omkring begyndelsen af 1800-tallet, så ankom den første citron til Danmark, da det danske hof fik en importeret i 1520’erne.

Citron næringsindhold

Næringsindhold pr 100 gram citron

Kalorier: 28

Fedt: 0,3 g

Kostfibre: 2,8 g

Kulhydrater: 9 g

Protein: 1,1 g

Vitaminer og mineraler i citron

Citronen er en frugt fyldt med vitaminer og mineraler. Citronen er fyldt med C-vitamin, og kan derfor hjælpe dig til et stærkere imunforsvar. Citroner indeholder også B-vitamin, jern, kalium, kalk og magnesium.

Thitiphum Koonjantuek Tfqjltmkeyy Unsplash

Citroner holdbarhed og opbevaring

Citroner bør opbevares i køleskabet, da dette giver citronen en holdbarhed på 3-5 uger, men det er også muligt at opbevare den ved stuetemperatur, her er vil holdbarheden være 2-3 uger. Hvis citronen opbevares ved 20 grader eller over, så vil holdbarheden være under én uge.

 

 

Citronens anvendelse

Citronen bruges i mange forskellige medretter, både som primæringrediens, og som en syrlig bismag. Det er især citronens saft og skal der anvendes i mange opskrifter både i danske- og det udenlandske retter. Det er både citronens sure saft og dens fint revede skal der indgår i opskrifterne. Hvis du ønsker at bruge citronskallen i en ret, så anbefales du at vælge en økologisk og usprøjtet.

Saften: koncentrat vs. frisk citron

En almindelig citron indeholder mellem 3 og 5 spiseskeer saft eller hvad der svarer til 45-75 mililiter. Det er muligt finde plastikflasker med cintronsaft fra koncentrat, her er der 200-250 mililiter.

Savner du inspiration til retter hvor du kan anvende dine citroner? Så skal de finde nogle opskrifter her:

Citron-hvidløgskylling

Oksekødsspid med citron

Citronfromage med flødeskum, friske hindbær og lakridspulver

Pistaciemacarons med citron

Se alle opskrifter med citron her

Funfact: En halv deciliter citronsaft, er så rig på C-vitamin, at det faktisk dækker dit daglige behov.

Køb citroner i Kvickly

Citroner er en, nærmest, uundværlig i ethvert køkken. Saften eller skallen fra citronen indgår i så mange forskellige opskrifter, at du med fordel altid kan nogle liggende i køleskabet. Citronen pifter ofte mange retter op, og de mange smagskombinationer gør, at kun fantasien sætter grænser. Så hvis du ønsker at pifte din mad op, så kig forbi din lokale Kvickly og find citronerne. Du kan finde din lokale Kvickly her.

FAQ om Citron

Hvad indeholder citroner?

Citroner er en sund og naturlig kilde til mange vitaminer og mineraler. Citronen indeholder C- og B-vitamin, derudover indeholder de jern, kalcium, kalium, og magnesium.

Hvordan smager citroner?

Citronen er kendt for sin karakteristiske sure smag, med den lidt syrlige eftersmag. Frugten er populær, fordi den giver mulighed for at skabe nogle lækre smagskombinationer.

Hvordan anvendes citroner?

I madvarer bliver citronen oftest anvendt for sin karakteristiske sure smag. Derfor bruges, som oftest citronens saft. Derudover anvendes citronens skal, fint revet, også i visse opskrifter. Citronen indgår i mange opskrifter og er populær i hovedretter, drinks og desserter.

Hvor meget saft er der i en citron?

Der er mellem 3 og 5 spiseskeer saft i en almindelig citron, hvilket svarer til 45-75 mililiter.