Orange grapefrugt med rødlig frugtkød
Orange grapefrugt med rødlig frugtkød

Grapefrugt

Grapefrugt er en citrusfrugt, som dyrkes i varmere lande med tropisk og subtropisk klima. Frugten bruges typisk i saft, til morgenmad og i salater. Den har en smag som balancerer mellem syrligt, sødt og bittert. Derudover varierer grapefrugtens farve fra lysegul til en rødlig orange. Herunder kan du læse mere om, hvordan grapefrugten dyrkes og spises.

Grapefrugttræet

Man regner med, at grapefrugttræet har udviklet sig som en krydsning af forskellige arter af citrustræer. Om sommeren får træet blomster, mens frugterne er modne og kan plukkes om vinteren.

Træerne kan blive op til 5 meter høje, og frugterne vokser i klaser ligesom druer. Mængden af frugt som et enkelt træ kan levere per sæson, er relativt stor. Et grapefrugttræ bringer nemlig ofte over 500 kg frugt om året.

Forskellige typer grapefrugt

Der findes forskellige typer af grapefrugt, som kendetegnes på forskellige farver i både skræl og frugtkød. Det er en udbredt misforståelse, at de hvide og gule frugter har højere syreindhold. Misforståelsen skyldes muligvis, at den gule farve minder om citronens.

Se tilbudsavisen her

Sæson for grapefrugt

I Danmark sælges grapefrugter året rundt. Det skyldes at frugterne dyrkes over hele verden, og altid kan importeres. Ligesom andre citrusfrugter er grapefrugter primært modne, og klar til at blive plukket, om vinteren.

I Spanien vokser grapefrugter fra efteråret og ind i midten af foråret. Mens frugter fra Florida høstes fra samme periode helt ind i juni måned.

Jared Subia 3Vtixpy5t6k Unsplash

Vidste du?

Den bitre smag i grapefrugter skyldes stoffet kinin. Kinin er også det stof, der giver tonic bitterhed i smagen.

Grapefrugt i middagen

Frugtens syrlige og bitre smag kan bidrade med et friskt pift i salater.
Prøv eksempelvis denne lækre opskrift med kylling, avocado, hasselnødder og grapefrugt.

Grape kan faktisk også bruges i varme retter, hvor den ligeledes bidrager med syre, bitterhed og sødme. Syrligheden får et behageligt modspil, når frugten bliver stegt i smør. Hvis du vil tilberede grape på denne måde, anbefaler vi, at du prøver vores lækre opskrift på tortillas med lam og grape, find den her.

Grapefrugt i desserter

Grapefrugt kan nydes som den er og spises med ske. Nogle vælger at drysse lidt sukker på frugtkødet, fordi det tager lidt af den bitre og syrlige smag. Men grapefrugt kan også bruges i desserter og frugtsalater. Prøv blandt andet en dejlig dessert med citrusfrugter og orangelikør, du finder en god opskrift her.


Grapefrugt kan også glaseres i ovnen, hvilket samtidig luner frugten. Du skal faktisk bare bruge honning – og grapefrugt, selvfølelig – hvis du følger vores opskrift på glaseret grapefrugt, den finder du her.

Grapefrugt og medicin

Det er vigtigt at være opmærksom på, at grapefrugt kan være problematisk, hvis man bruger lægemidler. Det skyldes, at visse aktive stoffer i grapejuice kan ødelægge enzymer, der hæmmer optagelsen af medicinen.

Det kan resultere i, at kroppen optager for meget medicin for hurtigt. Det er derfor en god idé at spørge din læge til råds, hvis du bruger medicin.

Du kan finde flere informationer om grapefrugtens effekt på medicin inde på Sundhed.dk.

Find din nærmeste butik her

Næringsindhold i grape

Grapefrugters næringsindhold er som følgende pr. 100 gram:

Kalorier: 41 g

Fedt: 0,1 g

Kolesterol: 0 mg

Natrium: 0 mg

Kalium: 135 mg

Kulhydrater: 11 g

Heraf sukker: 7 g

Protein: 0,8 g

Disiana Caballero Buijxfp0nno Unsplash

FAQ om grapefrugt

Hvad indeholder grapefrugt?

Grape indeholder en betydelig mængde C-vitamin og B-6 vitamin. Det menes også, at frugterne indeholder sunde antioxidanter.

Hvor længe holder grapefrugt?

Grapefrugter kan som regel holde sig i 1-2 uger i en frugtskål

Hvordan spises grapefrugt?

Frugten halveres og spises med ske eller skæres i både som en appelsin. Det kan være en god ide at løsne kødet med en kniv først. Hvis frugtens smag er en anelse for syrlig, kan man drysse lidt sukker på. Desuden kan frugtkødet og saften bruges i et væld af salater og desserter

Hvordan smager grapefrugt?

Smagen varierer afhængigt af, hvor frugten er dyrket. Oftest har grape en ret syrlig smag, men er også bitter og sød. Nogle frugter er dog sødere og mindre syrlige.

Læs mere om andre citrusfrugter: