Rund lille limefrugt
Rund lille limefrugt

Lime

Lime er en citrusfrugt, der oprindeligt stammer fra Sydøstasien. Det menes, at resten af verden blev introduceret for lime omkring år 1300. Lime er den af de syrlige citrusfrugter, der bruges mest i de tropiske egne.

Navnet lime bliver brugt om en række citrusfrugter, som smager syrligt og er grønne. Det er dog ikke alle sorter, der i daglig tale kaldes lime, som kommer fra samme art. Mange limesorter er i virkeligheden krydsninger mellem andre citrusfrugter såsom citroner, mandariner og pomelo.

Der findes mange forskellige limesorter, og en del af dem er relativt ukendte for den almindelige forbruger. Herunder kan du læse om et par af de eksotiske limesorter.

Mexicansk lime (Persian Lime)
Mexicansk lime er den mest almindelige limefrugt i Danmark, og den mest dyrkede lime på verdensplan. Frugten er en krydsning mellem Key Lime og citron, hvilket har skabt en citrusfrugt, der egner sig godt til blandt andet drinks. Af samme grund kaldes denne limesort også for ”Bartender’s Lime”

Finger Lime
Finger Lime er – bedømt på udseende - en meget speciel frugt. Sorten kommer fra staten Queensland, på Australiens østkyst, hvor den vokser vildt i regnskoven. Finger Lime træet er småt og busket, og dets frugter indeholder små kugler, der ligner kaviar. Finger lime dyrkes ikke kommercielt i ret mange lande, og koster derfor meget mere end andre limefrugter.

 

Kaffirlime
Kaffir lime kommer stammer fra Sydøstasien, hvor den længe er blevet brugt som krydderi i mad. Det er nemlig ikke bare selve limefrugten, der kan bruges, sortens kraftige grønne blade fungerer som smagsgiver, og tilføres i mange krydrede retter. Bladende indeholder olier, som afgiver en kraftig citronagtig smag.

Se tilbudsavisen her

Vidste du?

Den eftertragtede Finger Lime, hvis indhold nærmest ligner kaviar, koster op mod 400-500 kroner per kg

Næringsindhold

Lime næringsindhold pr 100 gram

Kalorier: 30

Fedt: 0,2

Kolesterol: 0 mg
Natrium: 2 mg
Kalium: 102 mg

Kulhydrater: 11 g

 • Kostfibre: 2,8 g
 • Sukker: 1,7 g

Protein: 0,7 g

Vitaminer og mineraler i lime

Lime har som andre citrusfrugter et højt indhold af C-vitamin. Derudover er lime en kilde til B6-Vitamin, jern og kalk.

Victor Figueroa Huui0y0ermm Unsplash

Lime holdbarhed og opbevaring

Afhængigt af hvor moden en limefrugt er ved køb, kan den holde sig i 2-3 uger. De fleste opbevarer lime i køleskabet, hvor den bevarer sin friskhed i cirka 3 uger. Lime kan også opbevares uden for køleskabet, i frugtskålen, og vil i så fald være frisk i cirka 2 uger. Har du en stor mængde lime, du ikke når at få brugt, kan du overveje at presse limesaften og fryse det ned til fremtidig brug.

Brug af lime og opskrifter

De fleste betragter nok lime som sin egen kategori blandt alle de normale citrusfrugter. Det er dog ikke unormalt at se citron blive brugt som alternativ til lime. Og selvom de to citrusfrugter har ligheder i smagen, er de faktisk ret forskellige. Citroner er nemlig ofte en del mere syrlige end lime, som både kan have bitre og søde noter. Det er muligvis en af grundende til, at lime er en så vigtig komponent i blandt andet wok retter, thaimad og drinks.

Herunder finder du et par gode mad- og dessertopskrifter med lime

 • Key Lime Pie
  Key Lime Pie er en forfriskende desserttærte med oprindelse i Florida.

Megan Markham Bucknall Rh0yhbinkf4 Unsplash
Tata Zaremba Xzunx1k Tq4 Unsplash

Lime i drinks

Mange drink- og cocktailopskrifter indeholder limesaft, og limebåde/skiver er en næsten uundværlig del af mange drinks. De fleste har en mening om tequilashottet, som efterfølges af et bid i en limebåd eller de mexicanske og spanske øl, der serveres med en limebåd i flaskehalsen. Men lime spiller en vigtig rolle i mange drinks, da den bidrager med syrlighed, som balancerer smagen, der ellers ville være alt for sød.


Vi har samlet et par lækre drinks – inklusiv en alkoholfri - herunder, prøv dem næste gang du får gæster:

 • Dansk Mojito
  Den klassiske og velkendte cubanske mojito får et spændende og nyt udtryk med mørkt øl
 • Caipiroska
  En variation af drinken Caipirinha hvor der i stedet bruges vodka
 • Iste med lime og mynte
  En dejlig forfriskende iste du nemt kan lave derhjemme (alkoholfri)

Funfact: Nogle limesorter bliver faktisk gule, når de er modne, vi kender dem blot som grønne, da de kun modner når de hænger på træerne

Køb lime i Kvickly


Lime er en vigtig ingrediens og smagsgiver i mange retter og drinks. Både saften, den bitre skal og flotte grønne farve kan bidrage med friske smagsnuancer og skønhed. Derfor sørger vi for, at du altid kan købe friske limefrugter i Kvickly. Husk at købe økologiske lime hvis skrællen skal bruges. Find din nærmeste Kvickly butik her.

FAQ om lime

Hvad er forskellen på lime og citron?

Den mest udtalte forskel er udseendet på de to frugter. Citroner er større og gule, den almindelige lime er mindre og grøn. Smagsmæssigt er de to dog ret ens, og den største forskel er bitterheden i lime, som også gør den oplagt i mange drinks.

Hvad vejer en lime?

En almindelig lime vejer omkring 50 gram.

Hvordan skal lime opbevares?

Lime kan både opbevares i køleskabet og frugtskålen. Hvis man opbevarer lime i køleskab, holder de typisk længere.

Hvilken type frugt er lime?

Lime er en citrusfrugt, der smager lidt som citron.