Ingefær
Ingefær

Ingefær

Ingefær stammer oprindeligt fra asien og den har været dyrket i Indien og Kina siden oldtiden. Her har den også været populær som krydderi i mad og endda som medicin imod et væld af sygdomme. Den dag i dag, bliver ingefærroden da også set som lidt af et vidundermiddel, der har mange positive effekter på kroppen.

Ingefær som medicin

sundhed.dk kan man læse, at ingefær også bruges som naturmedicin i Danmark i dag. Her bliver det primært brugt som et middel mod kvalme og opkast. Nogle mener også at det kan hjælpe mod betændelse, gigt og ømme muskler. Nye studier indikerer endda at ingefær kan virke kræftforebyggende.

Det har tidligere været brugt mod et væld af mindre sygdomme som forkølelse, feber, fordøjelsesproblemer og som et appetitstimulerende middel.

Ingefær og gravide

Nye studier viser at store mængder ingefær kan have en negativ effekt på gravide. Der er dog ikke noget der tyder på at et normalt indtag af ingefær som krydderi i mad har nogle negative indvirkninger. Læs mere om forholdsreglerne du bør tage som gravid på foedevarestyrelsen.dk.

Vidste du?: Ingefærs latinske betegnelse er zingiber officinale. Ingefær indgår i samme plantefamilie som kardemomme, gurkemeje og galanga.

Ingefær næringsindhold

Næringsindhold pr. 100 gram ingefær:

Kalorier: 79
Fedt: 0,8 g
Kulhydrat: 18 g

  • Heraf sukker: 2 g
  • Heraf kostfibre: 1,7 g

Protein: 1,8 g
Natrium: 13 mg
Kalium: 415 mg

Ingefær i mad

Når man spiser ingefær, så spiser man i virkeligheden roden af ingefærplanten.

Hvis du køber økologisk ingefær, så kan du sagtens spise skrællen, hvis man blot skyller den grundigt først. Skrællen er dog tynd, relativt smagløs og indeholder ikke rigtig noget næring og de fleste vælger derfor at skrælle roden. Dette kan med fordel gøres med en teske, da man på denne måde kun fjerner et tyndt lag af roden og dermed spilder mindst muligt at den næringsfyldte rod.

Man kan desuden købe ingefær pulver, også kendt som stødt ingefær. I denne form kan det være lettere at bruge i forbindelse med krydderiblandinger.

Opskrifter med ingefær

Ingefær bliver ofte brugt som krydderi i forbindelse med kinesiske og indiske retter. Her bliver den ofte parret med kokos, citrus og chili, da dette giver en fantastisk og potent afrundet stærk smag. Her kan man f.eks. lave en fantastisk kokossuppe med ingefær og rejer. Ingefær kan dog også sagtens inkorporeres i mere traditionelle danske retter. Man kan bl.a. spice sin tomatsuppe op med ingefær og citron for at give den en ny smagsnuance.

Vidste du?: Syltet ingefær, også kendt som gari, spises ofte som en gummerenser mellem retter eller i forbindelse med sushi, da den stærke smag nulstiller tungen, så den er klar til nye sanseindtryk.

Drinks med ingefær

Ingefær kan bruges utroligt alsidigt i drinks, og er blevet meget populær i Danmark de seneste år. Man kan blandt andet erstatte eftermiddagskaffen med et ingefærshot med gurkemeje. Det kraftige shot sætter virkeligt gang i systemet og vækker en øjeblikkeligt.

Har man kvalme, kan man med fordel lave sig en kande ingefær te. Det er hurtig, nemt og kan drikkes både varmt og koldt.

Drinks med ingefær og alkohol

Ingefær kan bruges i mange drinks og går godt sammen med vodka og lys rom.
Man kan for eksempel krydre sin mojito med ingefær, ved at skære ingefæren i små stykker og komme det i flasken med rom. På denne måde får rommen en god smag af ingefær og kan bruges i diverse drinks.

En anden måde at tilføje ingefær til sine drinks er ved at lave ingefær sirup. Bland en kop sukker, en kop vand og en halv kop ingefær skåret i tern. Herefter kan man tilføje citron, citrongræs, gurkemeje eller hvad man ellers har lyst til. Denne sirup kan tilføjes til drinks med og uden alkohol, såvel som visse madretter.

Køb ingefær i Kvickly

Har du fået lyst til at prøve ingefær i mad eller i en drik? Eller måske har du en kvalme som du gerne vil af med?
Du kan altid købe økologisk ingefær i din Kvickly, find din nærmeste butik her, eller se tilbudsavisen her, for at følge med i vores mange gode tilbud.

Se tilbudsavisen her

Find din nærmeste butik her