Persillerod

Persillerod er en rodfrugt, der med sin lyse, hvide skræl minder meget om pastinakken. Persilleroden stammer fra middelhavslandene og er en helt essentiel ingrediens i mange retter fra de sydeuropæiske lande. Det menes, at planten er en udvikling af krydderplanten, persille, og der er da også andre ligheder end bare navnet. Persilleroden er krydret og har smagsnoter der minder om den grønne krydderurt. Smagen kan sammenlignes med pastinakkens, men er mildere og mindre sød. Faktisk kan bladende på toppen af persillerodsplanten bruges på samme måde, som urten bruges. Persillerod kan tilberedes på mange måder, og nogle af de mest almindelige anvendelser er bagte persillerødder, persillerod i supper og persillerod i gryderetter.

Persillerod eller pastinak?

Hvis du synes, at det kan være svært at kende forskel på persillerod og pastinak, er du bestemt ikke den eneste. De to rødder ligner den samme sort, hvis ikke man lige ved, hvor den synlige forskel er. For at se forskel skal man faktisk se på toppen af rodfrugten. Persillerodens top stritter, mens pastinakkens top er nedsunket, og nærmest buer ind i rodfrugten selv. En huskeregel er, at ”pastinakken skal ned med nakken og persilleroden er høj på toppen”.

Næringsindhold

Næringsindhold pr 100 gram persillerod:

Kalorier: 55 kcal

Fedt: 0,6 g

Kulhydrater: 12,3 g

Kostfibre: 4,3 g

Protein: 2,3 g

Mineraler og vitaminer i pastinak

Persilleroden er rig på C-vitamin, E-vitamin og folat, som er essentielt for kroppens produktion af røde blodlegemer.

Persillerod holdbarhed og opbevaring

Persillerødder bør opbevares på køl og holder sig bedst ved 3-6 grader.
Put rodfrugterne i en pose og brug dem helst indenfor 2 uger eller så længe de ser pæne ud.

Persillerod anvendelse

Persilleroden er en forædling af den almindelige persilleplante, og den urteagtige aroma har ikke helt forladt rodfrugten. Smagen er lækker og næsten nøddeagtigt med noter, der minder om pastinakken. Persilleroden er dog mindre sød og skarp i smagen. Samlet set kan man sige at persilleroden smager som en mildere pastinak. En af de klassiske tilberedninger af persillerod er bagning, ligesom det er for andre rodfrugter. Der findes også masser af lækre opskrifter på supper og gryderetter, hvor persillerod enten er hovedingrediens eller vigtig smagsgiver. Herunder har vi samlet et par af Coops allerbedste opskrifter med persillerod.

Ovnbagt persillerod med svampe

Gratin på persillerod & porre med sennepsmarineret kål

Braiseret roastbeef med persillerodspuré og pære fennikelsalat

Persillerodssuppe med letsaltet agurk og ærteskud

Køb persillerod i Kvickly

Kvickly har alt du skal bruge til at lave lækre og sunde retter til hele familien.
Hvis du skal lave gryderetter, supper eller have noget sundt og velsmagende tilbehør til stegen, så er rodfrugter næsten et must. I Kvickly kan du købe friske persillerødder og andre sunde rodfrugter, som altid er af høj kvalitet. Find din nærmeste butik her, hvis du er klar til at handle ind til lækre middage og sunde måltider. Se tilbudsavisen her og planlæg hvilke af Kvicklys gode tilbud du skal have fingrene i.

FAQ om pastinakker

Hvad er forskellen på persillerod og pastinak?

Persillerod og pastinak er to forskellige rodfrugter. Der er forskel i smagen, og det er faktisk heller ikke så svært at se forskel på dem. Pastinakkens top buer nemlig indad, mens persillerodens top stritter opad.

Kommer persillerod fra krydderplanten?

Persilleroden og krydderplanten med samme navn, er to forskellige planter. Som navnet indikerer, er rodfrugten sandsynligvis en forædling af krydderurten. Der er klare ligheder i smagen af de to rodfrugter.

Hvordan smager persillerod?

Persillerod har en nøddeagtig, krydret smag og minder en del om pastinakken. Den er dog oftest mildere og mindre sød end pastinakken.

Hvordan bruger man persillerod?

De mest almindelige og oplagte opskrifter med persillerod er bagte persillerødder, persillerodssuppe og persillerodspuré