Louis Hansel 1Xqld2n7yaw Unsplash
Louis Hansel 1Xqld2n7yaw Unsplash

Sød kartoffel

Søde kartofler stammer fra Sydamerika, hvorfra de blev bragt til Europa med Christoffer Columbus. Herfra bredte den sig hurtigt til Afrika og store dele af Asien. Den søde kartoffel er dog først rigtig kommet til Danmark inden for sidste få år, og der er derfor stadig mange mennesker der ikke kender særligt meget til denne hellige spise.

Der findes mange sorter af søde kartofler, og de kan ofte kendes fra hinanden på farven af skindet. Den type søde kartofler vi oftest ser i Danmark, har typisk et brunt skind, men det er også tit muligt at købe en asiatisk sort med lilla skind i de danske supermarkeder

Vidste du?

En sød kartoffel er slet ikke en kartoffel. Den er derimod en del af snerlefamilien – det er dog en rodfrugt ligesom kartoflen.

Sød kartoffel næringsindhold

Næringsindhold pr. 100 gram sød kartoffel:

Kalorier: 86

Fedt: 0,1 g

Kulhydrater: 20 g

Heraf sukker 4,2 g

Protein 1,6 g

Kostfibre 2,7 g

Vitaminer og mineraler i den søde kartoffel

Den søde kartoffel er en utroligt god kilde til A- og C Vitamin. Faktisk indeholder den søde kartoffel over 400 gange så meget A vitamin som en normal kartoffel. Desuden indeholder den en masse kostfibre, natrium, calcium og kobber. Normale kartofter indeholder en masse stivelse, der ikke er godt for kroppen – søde kartofler indeholder ikke stivelse.

Louis Hansel X1ejncuwhdi Unsplash

Søde kartofler i mad

De søde kartofter er fantastiske til at bruge i madlavning. De kan i høj grad bruges på mange af de samme måder som normale kartofler. Det lave indhold af stivelse betyder dog at de ikke holder lige så godt på formen, hvis de blot bliver kogt. Den søde kartoffel bliver ofte lidt blødere under tilberedning end normale kartofter, men de kan dog stadig sagtens få en sprød overflade hvis man tilbereder dem i ovnen, på panden eller frituresteger dem. Søde kartofler indeholder langkædede kulhydrater, og tager derfor længere til om at blive nedbrudt i kroppen, og har en lavere indvirkning på blodsukkeret end normale kartofler med kortkædede kulhydrater.

Sød kartoffel opskrifter

Den søde kartoffel er både god som mos, i ovnen og på panden.

Et godt alternativ til normale pommes frittes er hjemmelavede søde kartoffelfritter. Her tilbereder man de søde kartofler i ovn for at få sweet potato fries og kan f.eks. servere dem med hotwings og coleslaw.

Man kan også stege de søde kartofler på panden for at gøre dem sprøde. Her kan man lave det som en hurtig snack med vindruer og yoghurt.

Køb søde kartofler i Kvickly

Har du fået lyst til de spændene og supersunde søde kartofler? Så kan du ofte finde dem i Kvickly, find din nærmeste butik her. Hvis du leder efter tilbud og gode priser, kan du også se tilbudsavisen her.

FAQ om søde kartofler

Hvor stammer søde kartofler fra?

Søde kartofler stammer fra Peru i Sydamerika, hvor de har været brugt til mad i mange hundrede år. Søde kartofler blev bragt til Europa i 1700-tallet, hvor de hurtigt blev udbredt i de sydlige lande hvor de let kan dyrkes.

Kan man spise rå søde kartofter?

Den søde kartoffel kan sagtens spises rå – den smager dog ofte bedre tilberedt. Skal den søde kartoffel spises rå, skal skindet først skrælles af. Derefter kan man evt. skære den i små tern eller tynde skiver og vende den i salt, citronsaft, olivenolie og hvidløg.

Hvornår på året kan man købe søde kartofler?

Søde kartofler er i sæson hele året! Der bliver ikke rigtigt groet søde kartofler i Danmark, og det er derfor en vare der bliver importeret hertil. Du kan altså næsten altid få søde kartofler i Kvickly.