3 lige store æbler
3 lige store æbler

Æbler

Æbler tilhører ligesom pæren også rosenfamilien. Æbler har mange anvendelsesmuligheder, og de kan både nydes kolde og varme. Du kan f.eks. bruge dem i bagværk, desserter, frugtsalater, som snack i madpakken, i aftensmaden eller bage dem som chips i ovnen. Æbler indeholder også mange vitaminer og mineraler. De indeholder bl.a. C-vitamin og pektin. Der findes mange forskellige æblesorter, og de kan både være søde og sure i smagen. Røde æbler er typisk søde i smagen, hvor grønne æbler er mere sure i smagen.

Se tilbudsavisen her

I de kommende afsnit kan du læse om forskellige æblesorter, æblers holdbarhed og næringsindhold

Æblesorter

Der findes et væld af æblesorter med forskellige farver, smage og egenskaber. Langt de fleste dyrkes ikke kommercielt, og mange af dem er oprindeligt fra udlandet. Herunder kan du læse om nogle af de mest populære æblesorter hos danskerne. Der er både udenlandske sorter, som ikke trives i det danske klima og gamle danske sorter i blandt.

Helt overordnet taler vi i Danmark om 2 typer æbler – madæbler og spiseæbler. Madæbler har et højt syreindhold og bliver større end spiseæbler, de smager derfor bedst i æblekompot eller andre retter, hvor de tilsmages med sukker. Spiseæbler smager godt når de er friske, fordi et højere sukkerindhold skaber balance mellem sødme og syrlighed.

Ingrid Marie

En af de mest udbredte æblesorter i Danmark, som også menes at være opstået her. Et meget velsmagende spiseæble som langt de fleste danskere hurtigt vil kunne genkende på smagen. Ingrid Marie er sødt og syrligt på samme tid, hvilket også gør æblet velegnet til madlavning. Høstsæsonen falder i efteråret omkring oktober.

Elstar

I dag er Elstar en udbredt æblesort, som er særlig populær i Europa. Æblet dur både som spise- og madæble og har en flot rødlig og gullig farve. Elstar æbler dyrket i Danmark høstes som regel fra slutningen af september. I Danmark importeres der dog også mange Elstar æbler fra Holland.

Pink Lady

Pink Lady stammer fra Australien og er en krydsning mellem 2 andre æblesorter. Krydsningen er bevidst blevet forsøgt for at skabe en velsmagende ny sort. I dag dyrkes Pink Lady i mange lande med varmere klima, men kan ikke dyrkes i Danmark. Æblet er saftigere og sødere end mange sorter. Det er et af de mest solgte æbler både i Danmark og i udlandet.

Belle de Boskoop

Belle de Boskoop opstod oprindeligt i Holland, men kom til Danmark i 1875. Det er et madæble som de fleste ikke ville nyde at spise friskt. Æblets smag er syrlig-sød, og skrællen er tyk og gullig. Belle de Boskoop egner sig godt som madæble, hvis du skal lave bagværk eller mad med æble. Sorten er moden og plukkeklar i slutningen af oktober. 

Gråsten

Gråsten er en ældre æblesort, som menes at være kommet til Danmark fra Frankrig i 1700-tallet. I 2005 blev sorten på officiel vis udnævnt som Danmarks nationalæble af den daværende fødevareminister. Der findes forskellige danske varianter af gråstenæblet, men det er Gul Gråsten, som er nationalæblet. Gul Gråsten har en grundlæggende gul farve, men får røde felter og striber på den side, som bliver ramt direkte af sollyset. Gråsten er et syrligt sødt æble med masser af saft, hvilket medvirker til dets popularitet. Sorten bliver moden i perioden september – november.

Vidste du:
Der findes over 300 danske æblesorter, langt de fleste er dog gamle sorter, der ikke dyrkes længere.

Æbler holdbarhed og opbevaring

Holdbarhed

Æblers holdbarhed varierer meget fra sort til sort. En del af de æblesorter som modnes tidligt forringes allerede få dage efter at være blevet plukket, mens andre sorter kan holde sig i mange måneder.

Opbevaring

Æbler holder sig som udgangspunkt bedst når de opbevares køligt, fugtigt og mørkt. Hvis man gerne vil opbevare æbler fra haven over vinteren, kan man vælge at stille dem i kælderen eller carporten. Det er vigtigt at være opmærksom på, at æbler udskiller et stof, der fremmer modning af grøntsager og frugter. Man risikerer altså, at æbler i køleskabet forværrer kvaliteten af andre fødevarer.

Æble næringsindhold

Æble har følgende næringsindhold pr 100 gram

Fedt: 0.2 g

Natrium: 1 mg
Kalium: 107 mg
Kulhydrater: 14 g
Heraf kostfibre: 2.4 g
Heraf sukker: 10 g
Protein: 0.3 g

Vitaminer og mineraler

Æble indeholder blandt andet betydelige mængder C-vitamin. Frugten er også en kilde til vigtige mineraler, såsom magnesium.

2147 NOV19

Køb æbler i Kvickly

Om du skal have fyldt frugtskålen, bage æblekage eller lave æbleflæsk finder du altid gode tilbud på æbler i din lokale Kvickly. Når sæsonen tillader det, kan du købe de gamle danske sorter, og du kan altid finde lækre og forfriskende æbler fra varmere lande – også økologiske. Find din nærmeste Kvickly her.

 

FAQ om æbler

Skal æbler opbevares i køleskab?

Æbler holder sig bedst i kølige og mørke omgivelser med høj luftfugtighed. Det kan dog være problematisk at opbevarer æbler sammen med andre frugter og grøntsager. Det skyldes, at æbler udskiller et stof, der fremmer modning og forrådnelse af nogle frugter og grøntsager, hvis de ligger i nærheden.

Hvad er madæbler?

Madæbler er mere syreholdige end spiseæbler og fastholder en mere fast struktur, når de tilberedes. Der er ikke en fast definition, som fastsætter, om et æble er et spise- eller madæble. Nogle æbler egner sig faktisk fint som begge dele.

Hvornår er æbler i sæson?

De fleste danske æblesorter er modne i perioden september-november. Sæsonen kan dog variere fra år til år. I danske supermarkeder kan du købe æbler året rundt, da æbler kan lagres i lang tid under korrekte forhold. Når ikke der sælges danske æbler, kan du altid købe udenlandske i stedet.

Hvad indeholder æbler?

Æbler har et højt vandindhold og er relativt kaloriefattige (omkring 50 kcal pr æble). Et Pænt indhold af C-vitamin og kostfibre gør æble til en fornuftig del af kosten.