Aflange mørkebrune dadler med blankt skind
Aflange mørkebrune dadler med blankt skind

Dadler

Dadler en lille oval stenfrugt med et blankt, rynket skind og har en dejlig sødme. De er et fint tilbehør på snackbordet, men kan også bruges i frugtsalater, på et tapasfad eller blot nydes alene.

Dadler stammer fra Mellemøsten, hvor de har været dyrket siden 3000 år før Kristus. Dadler vokser på daddelpalmen i ørkenen og bliver høstet fra juni til oktober.

Friske dadler

For nogen opfattes dadler som klistrede, indtørrede og ikke særlig appetitlige frugter – men vidste du, at der findes friske dadler? De vil helt sikkert ændre dit syn på dadler. Friske Medjoul dadler, også kendt som King Salomon dadler, er lækre og velsmagende friske dadler.

Normalt nydes dadler tørrede. Denne proces opnås helt naturligt, mens frugten hænger på daddelpalmen. Medjoul dadler forbliver dog friske og saftige – selv når den tørres.

Du kan kende dem på deres udseende. Friske dadler er mindre indtørrede og har et lyst næsten hvidt frugtkød - i modsætning til tørrede dadler, der har et karakteristisk mørkt karamelfarvet kød.

Se tilbudsavisen her

Friske dadler

Er dadler sunde?

Her er svaret både og. Hvis valget stod mellem en pose slik og en pose dadler, så ja. Dadler indeholder næsten intet fedt, men de er til gengæld meget kalorietunge. Hvis du prøver at skære ned på kalorierne i din kost, så bør du undgå dadler.

Dadler består af op til 70% sukker og indeholder derfor mange forskellige sukkerarter. Dadler er dog sundere end almindeligt hvidt sukker, hvorfor de ofte bruges i raw bars og kalorielette kager i stedet for hvidt sukker.

Vidste du?

... At der plantes en daddelpalme, når der fødes en søn i Oman? Formålet er, at den vokser sammen med ham og sikrer, at hans familie aldrig vil sulte.

... At ordet daddel stammer fra det græske ord Daktylos, der betyder finger.

Højt indhold af vitaminer og mineraler

Dadler deler ofte vandene – nogen er vilde med dem, andre kan ikke fordrage dem. Uanset om man er vild med smagen eller ej, kan man ikke komme udenom, at dadler er sunde.

Dadler har et højt indhold af mineraler som fosfor, jern og magnesium og vitamin B6 samt er rig på kostfibre.

Den type kostfibre, der findes i dadler, er uopløselig, hvilket gør, at maden kan passere igennem fordøjelsessystemet hurtigere. Man kan faktisk sige, at dadler rengør maven og giver et godt fordøjelsessystemet – og det er faktisk den bedste måde at undgå tarmkræft.

Fyldte dadler

Hvornår er dadler i sæson?

Dadler er i sæson fra juni til oktober, men importeres fra Mellemøsten året rundt. De fås friske og tørrede i supermarkederne uanset årstid.

Hvad hedder dadler på engelsk?

På engelsk hedder dadler: Dates

Holdbarheden for dadler

Friske dadler kan holde sig på køl i 4-6 dage, men bør spises friske fra butikken. Tørrede dadler kan holde sig på køl i 1-2 måneder og kan fryses ned i op til 5 år.

Daddelkugler

Dadler i bagning og på tapasbordet

Dadler kan spises som de er, bruges som snack på tapasbordet eller i det søde køkken. En god huskeregel er: friske dadler spises som de er, og tørrede dadler anvendes i konfekt, bagværk og til ostebordet.

Dadler har en meget kraftig sødme, der gør dem ideelle i dessertkøkkenet. De er særligt velegnede til konfekt og går godt i spænd med marcipan. Dadelkonfekt er blevet en populær spise til jul, fordi det er nemt at lave. Hjemmelavet konfekt med dadler kan bestå af dadelkugler, fyldte dadler med nougat og marcipan eller pistacie.

Er du med på sundhedsbølgen, skulle du prøve at erstatte det hvide sukker med dadler i bagning. De indeholder meget sukker og er mere næringsrige end bordsukker. Du kan forsøge dig med dadelbrownies, dadelkugler eller raw cakes, som det fint hedder på fitness-sprog. Du skal dog lige huske: sukker er stadig sukker, så pas på med at indtage for mange dadler lækkerier!

Dadler er også populære som tilbehør. De er perfekte som små snacks på tapasbrættet, til ostebordet eller i frugtsalaten. Vil du flotte dig til tapasaftenen, så prøv at svøbe dadlerne ind i bacon eller parmaskinke og sæt dem i ovnen til det er sprødt – det er lækkert!

Find din nærmeste butik her

FAQ om dadler

Hvad er dadler?

Dadler er en lille oval stenfrugt. Den er kendetegnet ved at have et blanket og rynket skind. Dadler har en skøn sødme, hvilket gør den oplagt som tilbehør på snackbordet, men også i salater.

Hvad gør dadler sunde?

Dadler indeholder næsten ingen fedt, hvilket gør dem til et sundere alternativ til f.eks. slik. De er dog kalorietunge og består ligeledes af cirka 70% sukker. Sukkeret i dadler er dog sundere end hvidt sukker – hvilket bl.a. er derfor at de bruges i raw bars og kalorielette kager.

Hvordan kan dadler bruges i madlavningen ?

Dadler kan nemt bruges i madlavningen. F.eks., så kan du lave lækre daddelkugler i forskellige farver, putte dem i salater eller som en sukkerholdig ingrediens i bagningen.

Hvor lang tid kan dadler holde sig?

Dadler kan holde sig i cirka 1-2 måneder. Dog skal du huske at opbevare dem et tørt og koldt sted, ellers risikerer du at de rådner.

Kan man fryse friske dadler?

Friske dadler kan godt fryses, men det kan være svært at skille dem ad igen. Et godt tip er at pille stenene ud, inddele dadlerne i portioner og dernæst fryse dem ned.

Læs mere om andre kernefrugter: