Logo
Æblekvæde
Æblekvæde

Kvæde

Når du hører ordet kvæde, er det første du kommer i tanke om måske te. Hvad mange ikke ved er, at kvæde faktisk er en meget gammel frugt.

Der findes to slags kvæder, nemlig æblekvæden og pærekvæden. Pærekvæden har en ujævn form, og skallen på kvæden er hård og læderagtig. Æblekvæden er også meget hård og har en masse hårde celler i frugtkødet, som er mere tørre end hos pærekvæden.  Begge har udseendet af deres navn – nemlig et æble og en pære, bare en smule mere ujævn i formen.

Hvor stammer kvæder fra?

Kvædetræer stammer fra Indien og Middelhavet. I Danmark vokser kvæder vildt i nøddebuske, men plantes også i skovområder.

Japansk kvæde

Japanske kvæder er noget anderledes en æble- og pærekvæder. Frugten er en del mindre og er efter sigende mindre velsmagende.

Japanske kvæder findes i mange danske haver, da både træet og frugten er mindre end de store kvæder. Du kan få japanske kvæder på danske planteskoler, der findes i to forskellige arter: den lille japankvæde og stor japankvæde.

Den lille japankvæde vokser sig ml. 75-100 cm høj, bærer små gule frugter og får orangerøde eller røde blomster. En stor japankvæde vil derimod blive mellem 1½-2½ meter høj alt afhængigt af sort. Disse kvædetræer kan du få både med pink, rosa, mærkerøde og hvide blomster, der alle bærer gulgrønne frugter.

Højt indhold af antioxidanter og vitaminer

Begge slags kvæder har et højt indhold af C-vitamin, der styrker og opretholder et godt immunforsvar. Kvæder er også rig på A-vitaminet beta-caroten og er fyldte med mineraler som fosfor, kalcium og kalium.

En kvæde

Hvornår er kvæder i sæson?

Kvæder er i sæson fra august til november, men de importeres også fra udlandet, hvorfor du kan finde dem i velassorterede grønthandlere.

Vidste du?
I 1700-tallet troede man, at kvæder var lig med klogskab. Forældre ville servere kvæder til deres børn, da man troede, at man så ville få kloge børn.

Holdbarheden for kvæder

Kvæder bør bruges med det samme. Står du ikke og skal bruge dine kvæder her og nu, bør du opbevare kvæderne i en lufttæt beholder i køleskabet, så de ikke afgiver deres skønne duft til andre fødevarer.

Uanset om du står med en æble- eller pærekvæde, vil en umoden frugt være grøn. Under modningsprocessen ændrer kvæden farve fra gulgrøn til citrongul og den vil udskille en citruslignende duft. Når frugten er moden, vil både udseende og duft derfor minde om en citron.

ÆblekvædeHvordan spiser man kvæder?

 

Kvæder kan godt spises, som de er, men vi anbefaler det ikke. De fleste tilbereder kvæder, inden de spises. Her kommer smagen til sin ret, hvis du koger, damper eller bager frugten, hvor sødmen og syrligheden får lov til at skinne igennem.

Hvad hedder kvæde på engelsk?
På engelsk hedder en kvæde: Quince.

Pærekvæde

Kvædetræ

Kvædetræet stammer fra områder omkring Iran, Yemen og Centralasien.  Det er et løvfældende træ, der bliver omkring 2½ - 4 meter i højden, og kan få en tætforgrenet krone i samme bredde som højde, hvis den ikke passes.

 

Kvædetræet bærer frugter af samme navn, som kan vokse sig op til en vægt på 600 gram. Drømmer du om et anderledes, vildt træ, kan du få kvædetræer på de danske planteskoler. Træet kan godt dyrkes i Danmark, og har du ikke plads til et kvædetræ kan du i stedet plante en kvædebusk.

Kvædetræ

Kvæde i det søde, salte og syrlige køkken

Kvæder kan bruges til mange ting. Uanset om du er bedst til at lave hverdagsmad eller søde sager, kan du få glæde af kvæder.

Vil du forsøge dig med kvæder i madlavning, kan vi anbefale at bruge frugten til kødretter. Kvædens sødme og syrlighed er god til at komplimentere fedtholdig mad og tilfører kødretter en dejlig smag.

Kvæder er også meget populære i marmelader, da frugten indeholder pektin, som får marmelade til at stivne hurtigt. Du kan også bruge kvæde til syltetøj, hvis du foretrækker denne konsistens. Uanset om du er til marmelade eller syltetøj, kan du sagtens bruge japansk kvæde til at lave begge dele, men frugterne fra denne sort er mindre end pærekvæder, så du skal nok beregne lidt flere frugter, hvis opskriften skriver pærekvæder.

Kvæde bruges også ofte til te, men vidste du, at du kan lave din egen saft, most og vin af kvæder? Så vil du eksperimentere med din juicemaskine eller selv prøve at fremstille vin, er kvæder oplagte til det.

 

Et lille tip: Bliv ikke forskrækket, hvis kvædens frugtkød skifter farve ved tilberedning. Under opvarmning bliver det nemlig lyserødt eller rødt, hvilket altså er helt normalt.

Find butik
Tilbudsavis