Estragon
Estragon

Fransk estragon

Fransk estragon - også bare kendt som estragon, er den sort af estragon som man traditionelt set kender fra madlavning. Den franske estragon har en krydret og aromatisk smag af lakrids. Fransk estragon dufter desuden utroligt dejligt og er derfor ideel til at have stående i køkkenvinduet som potteplante.

Fransk estragon er en fintfølende plante, som kræver gode forhold for virkeligt at ville vokse. I Danmark kan man godt dyrke fransk estragon, men den skal have masser af næring, sol og plads til at vokse. Her er det desuden en sæsonplante, da fransk estragon ikke kan overleve den danske vinter.

Fransk estragons søskende

Fransk estragon er en del af malurt familien, på trods af at den ikke smager eller ligner resten af sin familie. Planten har dog to søskendesorter der også er klassificeret som estragon – russisk og tysk estragon.

Russisk estragon er ’modersorten’ som fransk estragon originalt er avlet fra. Russisk Estragon smager ikke lige så godt som fransk estragon, men den er meget mere hårdfør og vokser lettere og mere vildt i naturen.

Tysk estragon, også kendt under navnet thüringen, er på mange måder en mellemting mellem fransk og russisk estragon, både i smag og hårdførhed.

Vidste du?

Fransk estragon var fast inventar i apotekerens have i gamle dage, og har været det i mange hundrede år. Dengang blev den indtaget som te ved hovedpine og blev endda til tider brugt til at behandle slangebid.

Fransk estragon næringsindhold

Næringsindhold pr 100 gram fransk estragon:

Kalorier: 295

Fedt: 7 g

  • Heraf mættede fedtsyrer: 1,9 g

Kulhydrater: 50 g

Protein: 23 g

Fransk estragon er desuden rig på jern, vitamin B6 og C, calcium og magnesium.

Estragon

Fransk estragon i mad

Fransk estragon er meget aromatisk i sin smag, og har stærke noter af anis og lakrids.

Den delikate krydderurt bruges i nærmest alt – i saucer, smør, eddiker, salater, marinader og snaps - det er kun fantasien der sætter grænser.

Fransk estragon er fast inventar i ethvert fransk køkken. Det er ikke for sjov at fransk estragon er kendt som dronningen af krydderier.

Man kan ofte købe en frisk økologisk estragon i potte hos Kvickly. I naturen kan fransk estragon bliver meget højt – over 2 meter, men i potten i køkkenet bliver den sjældent over 40-50 cm.

Fransk estragon i opskrifter

Når man snakker fransk estragon i opskrifter, så kan man ikke slippe fra at nævne bearnaisesauce, som nok er det som estragon er allermest kendt for. Hvis mad smager af estragon, syntes folk til tider at den smager af bearnaise. Det er fordi at bearnaise er en utroligt god måde at udtrække den fantastiske smag og aroma fra den franske estragon. Hos Coop kan du finde masser af opskrifter på bearnaisesauce – her kan du bl.a. finde en lækker opskrift fra Claus Holm.

Som nævnt kan estragon bruges i nærmest alle retter. Vil du prøve at smage det utilberedt, kan du f.eks. tilsætte det i sammenhæng med denne opskrift på medaljoner med couscous og bønner.

Køb fransk estragon i Kvickly

Har du fået lyst til at prøve den aromatiske franske estragon i din madlavning? Eller måske du vil have en fransk estragon i potte til at stå og pryde dit køkken eller din stue? Du kan købe fransk estragon i Kvickly året rundt - find din nærmeste butik her. Hvis du leder efter tilbud og gode priser, så kan du se tilbudsavisen her.

FAQ om fransk estragon

Kan man købe fransk estragon frø?

Fransk estragon er, i modsætning til den russiske sort, steril og sætter derfor ikke frø. Vil du selv dyrke fransk estragon, bliver du altså nødt til at købe en plante som du kan tage stiklinger fra.

Hvor kommer fransk estragon fra?

Fransk estragon er en afart af russisk estragon der, som navnet indikerer, stammer fra Rusland. I det fri bliver estragon normalt mellem 50 og 80 cm. højt, men kan også blive meget højere.

Har fransk estragon andre navne?

På latin hedder estragon artemisia dracunculus. Deraf har estragon også fået det danske navn ’lille drage’. Dette navn har den fået bl.a. på grund af dens kraftige smag og dens sjovt formede rødder. Den er tidligere blevet brugt som medicin mod insektbid, såvel som bid fra giftige slanger.