Avocado
Avocado

Avocado

Avocado er en af de mest energirige stenfrugter som findes. En avocado har et stort indhold af umættede fedtsyrer og indeholder vitaminerne B, C, D, E og K. Ligeledes indeholder en avocado jern, kobber, kalium samt kostfibre. Den næringsrige frugt kan bruges til forskellige ting i madlavningen eller blot nydes som smørepålæg på et stykke brød. Læs mere om den fanastiske stenfrugt her på siden.

Avocadoen – historie, dyrkning og sorter

Avocadoen stammer oprindeligt fra Mellemamerika, hvor frugterne dyrkes i bjergskove. Her står Mexico for 32% af den samlede dyrkning af avocado på verdensplan. Frugten dyrkes også i Californien, Spanien og Israel. Man kan spore dyrkning af avocadoen 4500 år tilbage i bl.a. Peru. Set med europæiske briller, så blev Europa først bekendt med den grønne frugt tilbage i 1601, hvor den kom til Spanien.

Avocadotræet er lille med en kroget form, hvor den over tid faktisk ’’skifter’’ farve. Træets bark er først glat og lysegrøn, hvor det senere skifter til en olivengrøn og dernæst gråbrun farve. Et avocadotræ kan blive helt op til 30 meter, men træet beskæres ofte grundet en bedre og mere passende plukkehøjde.

Vidste du:
At før år 1915 blev avodacoen i Florida kendt som ’’The alligator pear’’ – aligatorpæren grundet den hårde hud og mærkegrønne farve.

Selvom træet stort set ikke varierer i form og størrelse, så findes der alligevel forskellige avocadosorter.

Forskellige avocadosorter

Der findes 15 forskellige avocadosorter på verdensplan, men det er kun de to mestkendte sorter, som du kan finde i supermarkedet – nemlig Fuerte og Hass.

De har begge en nøddeligende smag og samtidig er aromatiske. Fuerte-avocadoer er mere pæreformende, har en hals samt har en mild og creamet smag. Hass-avocadoer er små og ovale og har en fyldig smag. Der er også forskel på de to, når du skal vurdere om avocadoen er moden eller ej.

For at se om en avocado er moden eller ej, kan du på en Hass-avocado om den er det, når den skifter farve fra grøn til sort. Den giver samtidig efter, når du trykker på den.

En fuerte avocado er moden inden den begynder at danne sorte pletter på overfladen og samtidig giver efter, når du trykker på den. Jo mere sort den bliver, jo dårligere er den og derefter ikke spiselig.

Opskrifter med den alsidige smørfrugt

Avocadoen er noget helt specielt, og dens grønne frugtkød kan bruges i mange forskellige anledninger og retter. Den creamede konsistens gør den perfekt til dip, i salater, i en lækker iskold smoothie eller som skøn tilbehør til en god hovedret. Inde på Coop Opskrifter kan du finde et stort udvalg af opskrifter hvor den lækre frugt indgår – her har du dog et udpluk af opskrifter med avocado som vi anbefaler:

 

Avocadoens næringsindhold, opbevaring og modning

Avocado har følgende næringsindhold pr. 100 gram:

Fedt: 15 g - heraf mættet fedt 2,1 g.
Kolesterol: 0 mg

Natrium: 7 mg
Kalium: 485 mg
Kulhydrater: 9 g
Heraf kostfibre: 7 g
heraf sukker: 0,6 g
Protein: 2 g

Vitaminer og mineraler

Avocado indeholder en masse gode vitaminer og mieraler, bl.a. C-, D- og E-vitaminer. Yderligere har den også et højt indhold af kalium, kalcium og jern.

Opbevaring og modning af avocado

Avocadoer skal helst opbevares ved normal stuetemperatur. Eftersom at frugten først begynder at modne når den ikke længere sidder på træet, så kan der gå lidt tid før du får en god og moden avocado. Dog kan fremskyde processen ved at putte dine avocader i en pose med andre frugter, f.eks. æbler eller tomater. Disse frugters naturlige ætylengas vil få dine avocadoer til at modne hurtigere.

Eddie Pipocas Utnc4nbyfko Unsplash

Vidste du:
At hvis du lader stenen sidde i den overskyddende halve avocado og drypper med lidt citronsaft, så kan du forlænge holdbarheden og bruge den dagen efter.

Find gode tilbud og køb avocado i din lokale Kvickly

I Kvickly har vi et stort udvalg af frisk frugt og grøntsager – også acovadoer. Du kan derfor nemt købe gode og spiseklare avocadoer i Kvickly og resten af Copo-butikkerne. Alt efter sæsonen, så finder du både Fuerte og Hass-avocadoer i din lokale grøntafdeling – også økologiske.

 

For at finde din lokale Kvickly-foretning kan du klikke her. Er du interesseret i andre gode frugt og grønt tilbud, så kan du tage et kig på vores tilbudsavis her.

 

FAQ om avocado

Er det sundt at spise avocado?

Avocado har et højt indhold af kostfibre og umættede fedtsyre, hvilket gør din krop mæt, giver energi og gør dig mæt. Du bør dog ikke spise avocadoer hver dag, da indholdet af det usunde mættede fedtsyre også er højt.

Hvordan ved man, om en avocado er moden?

Udover at kigge på farven, så kan du også fjerne den lille runde ’’stilk’’ i enden. Hvis stilken er svær at få af, så er den umoden. Er avocadoen grøn under stilken, så er den til gengæld moden.

Hvor meget vejer en avocado?

En avocado vejer i gennemsnit 145 gram og indeholder 249 kalorier. Med skal og sten vejer den 210 gram.

Hvordan opbevares en avocado bedst?

En avocado opbevares bedst ved normal stuetemperatur, da den er følsom overfor tryk- og køleskader. Opbevarer du avocado i køleskabet kan der dannes brune pletter i det grønne frugtkød

Læs mere om andre stenfrugter: