Støvet røde- og blåviolette blommer
Støvet røde- og blåviolette blommer

Blommer

Blommen er en saftig stenfrugt, som både kan være blåviolet, gul eller grøn - og så kommer den i flere forskellige størrelser. Det er en dejlig sensommer frugt, der smager afsindig godt. Når du sætter tænderne i en moden blomme, vil du blive mødt af en honningsød smag og en skøn aroma.

Se tilbudsavisen her

Hvor stammer blommer fra?

Blommen stammer fra Vestasien, hvor den oprindeligt groede på et vildtvoksende træ. I dag dyrkes blommer kun kommercielt, men det sker til gengæld overalt i verden. Blommen er faktisk den næstmest dyrkede frugt i verden, hvor kun æblet overgår blommens udbredelse.

Sunde blommer

Blommer er kun lækre for ganen, de er også superlækre for din krops velvære. De er utrolig sunde og har et lavt energiindhold.

Blommer er spækket med fiber, hvorfor de er særligt gode for fordøjelsen. Det høje fiberindhold hjælper dig med at forebygge og afhjælpe forstoppelse, så du altid har et sundt tarmsystem.

Blommer er rige på vitaminer og antioxidanter

Amerikanske forskere har udnævnt blommer til at være en ny "superfood", eftersom de er en god kilde til flere vitaminer; C, A, K, B1, B2, B6, B9 og E. Derudover indeholder blommer mineraler som magnesium, jern, calcium og zink.

Derudover har blommer et højt indhold af antioxidanter på linje med superbærrene solbær, brombær og tranebær. Disse antioxidanter er sygdomsforebyggende.

Blommer

Hvornår er blommer i sæson?

Blommer er i sæson fra august til september. Det vil sige, når sommeren er ovre, er det blommesæson.

Det kan dog være meget svært at få fat i danske blommer, selv når de er i sæson. Det er nemlig de færreste, der sælger kommercielt producerede danske blommer, hvorfor de er sjældne at finde i supermarkederne. Hvis du gerne vil have danske blommer, er den bedste mulighed for at finde dem et besøg hos en grønthandler eller frugtplantage, hvis du ikke selv lige har et blommetræ i baghaven.

Blommer er sådan set i sæson året rundt, da de importeres til de danske supermarkeder. Udenlandske blommer er dog ikke i nærheden af de danske kvalitetsmæssigt. Danske blommer er altid meget søde og saftige, hvor importerede blommer ofte har en sur smag og vandet konsistens.

Vidste du?
At man bruger blommer til at producere svesker? Faktisk så ER svesker nemlig indtørrede blommer.

Holdbarheden for en blomme

Blommer har en relativ kort holdbarhedstid og kan holde sig friske på køl i 4-6 dage eller maksimalt en uge, hvis du er heldig.

Blommer bør altid opbevares i køleskabet, da de dermed opnår den længste holdbarhedstid. De bør dog ikke opbevares med grøntsager, da blommer udskiller Ethylen, der kan påvirke grøntsagers modningsproces eller smag.

Blommer kan fryses hele eller i tern. Det kan dog være en fordel at tage stenen ud inden nedfrysning, da frugtkødet bliver meget blødt ved optøning.

Blommer

Hvad hedder blomme på engelsk?
På engelsk hedder blomme: Plum.

Blommetræer

Blommetræer

Blommetræet stammer oprindeligt fra Asien, men gror faktisk i alle kontinenter - undtagen Antarktis vel at mærke.

Blommetræer vokser meget kraftigt de første år, og det kræver derfor pasning og pleje. Væksten aftager dog med årene, som træet begynder at bære frugt. Du skal dog være opmærksom på, at blommetræet stadig vil have behov for din kærlige hånd, da du hvert år vil skulle beskære træet for nemt at kunne få fat i blommerne.

Hvis du har grønne fingrer og mod på at passe et blommetræ, så kan nyde godt af dens flotte hvide blomster i maj og en dejlig masse blommer i sensommeren.

Danske blommer har faktisk de bedste forudsætninger for at blive store og saftige pga. vores omskiftelige klima med sol og regn. Du kan derfor med fordel plante et blommetræ i baghaven, så er du garanteret lækre, store blommer de næste mange år.

Blommesorter

I Danmark finder du mange forskellige blommesorter, der viser sig i forskellige farver, størrelser og smagsegenskaber. De mest almindelige blommesorter Opal, Reine Clause, Jubilæum, Kirkes, Reine Claude Noir, Victoria, Ive, Valor og Excalibur.

Af de mindre og middelstore blommesorter funder du Opal og Reine Claude Noir. Førstnævnte blommesort er sød og har en dejlig aroma, der gør den velegnet til marmelader. Sidstnævnte er imod en smule sur, men har stadig en fin smag.

Blommesorterne Reine Clause, Kirkes, Victoria og Ive byder på store, saftige blommer, der ofte er mere ovale i formen. Førstnævnte er særligt velegnet til desserter og anses som en af de fineste blommesorter.

Af de helt store blommer finder du sorterne Jubilæum, Valor og Excalibur. Fælles for disse blommesorter er, at de har masser af sødme, saft og en dejlig aroma. Alle sorterne har også fast frugtkød, der gør det let at løsne stenen fra frugtkødet.

Fælles for alle blommesorterne er, at de er dejligt søde og saftige samt har en skøn aroma.

Blommetærte

Blommer i bagning og madlavning

Blommer kan både anvendes i hverdagsmadlavning og til søde sager. Uanset hvilken disciplin du mestrer, eller gerne vil prøve kræfter med, kan man bruge blommer til det.

Blommer er en lækker sensommer spise, men de egner sig også godt til både det søde og salte køkken.

Skal du invitere venner eller familie på en omgang tapas, kan du lave din egen blommechutney eller -kompot. Den vil være den perfekte ledsager til dejlige oste og kød.

I hverdagskokkering kan blommer bruges som tilbehør til en række kødretter. Her er de virkelig lækre til fjerkræ som fx andebryst. Blommer er desuden også fantastiske i salater, hvor de komplimenterer grøntsager med en dejlig sødme.

I det søde køkken er blommer populære i en lang række kager og desserter. De er nok mest kendt for deres fantastiske smag i blommetærter. Du kan dog også anvende blommer til mousser, cremer og andet lækkert fyld i kager og desserter. Hvis du leder efter en let dessertopskrift med blomme, så er bagte blommer serveret med vaniljeis et godt bud. Og vil du have glæde af blommerne lidt længere tid, kan du også anvende dem til at lave marmelade, saft eller grød.

Find din nærmeste butik her