Logo
Fersken fra træet
Fersken fra træet

Fersken

Fersken er en dejlig stenfrugt med en blød konsistens, der er lækker at sætte tænderne i på en varm sommerdag. Frugten har en dejlig eksotisk smag, er på størrelse med et æble og har et fint, dunet skind, der giver den en blød overflade. Ferskenen er i familie med stenfrugterne som f.eks. nektarinen og blommen, og den vokser på et ferskentræ.

På verdensplan findes der over 3000 ferskensorter. Ferskenen er oprindeligt fra Kina, men dyrkes også i lande i Sydeuropa og Sydamerika, hvor den importeres fra. Ferskenen kan spises frisk, men er også rigtig lækker som marmelade og syltetøj.

Er ferskener sunde?

Kort sagt; ja, ferskener er sunde. Ferskener har dog et højt indhold af frugtsukker, så du skal ikke spise dig mæt i dem.

Frugten bidrager med mange gode vitaminer og mineraler, der styrker kroppens helbred. Så vil du gøre noget godt for din krop, skulle du overveje at tilføje ferskener i din daglige kost, når de er i sæson.

Højt indhold af antioxidanter og vitaminer

Ferskener er en god kilde til fibre, A-vitaminer og kalium. Sidstnævnte indeholder mange antioxidanter, som er sunde for kroppen. Frugten er også rig på C-vitaminer og mineraler, der er med til at opretholde et stærkt immunforsvar og en sund hud uden rynker og mørke rander under øjnene.

Ferskener har desuden et højt indhold af vand på næsten 90%, der er godt for huden og et fremragende supplement til vand på en varm sommerdag.

En åben fersken

Hvornår er ferskener i sæson?

Ferskner er i sæson fra juni til september, men de produceres ikke kommercielt i Danmark. Dem, du finder i supermarkederne, er derfor importeret fra udlandet.

Vidste du?
Nektariner er en sort inden for ferskener? Det er faktisk ikke forskellige frugter, da nektariner er en variant af en fersken, der bare har et glat skind fremfor det behårede.

Holdbarheden for ferskener

En fersken har forskellig holdbarhed alt efter, hvordan du opbevarer den. Vil du gerne have, de holder sig frisk længe, skal du opbevare dem på køl. Så får du en holdbarhed på op til en uge.

Hvis du derimod tænker at bruge dem inden for et par dage, kan de godt holde sig i frugtskålen ved stuetemperatur i den tid.

Som al anden frugt kan du også skære frugten ud i tern og gemme den i fryseren, hvis du vil bruge den senere til juicer og smoothies.

Fersken

Hvordan spiser man en fersken?

Du skal altid huske at skylle en fersken, inden du sætter tænderne i. Så er du sikker på, at du får fjernet de sidste hår på skindet og den snavs, der kunne side i den. Hvis du ikke er vild med skindet, kan du altid skrælle det af, men det er ikke farligt at spise.

En fersken kan desuden være meget saftig og dryppe voldsomt fra sig ved første bid. Et godt råd er derfor at skære frugten over på midten, pille stenen ud og skære frugten ud i mindre dele. Du kan selvfølgelig også spises den hel, men så er det måske en god ide at have en serviet i nærheden.

Hvad hedder fersken på engelsk?
På engelsk hedder en fersken: Peach.

Ferskentræ

Ferskentræ

Ferskentræet stammer fra Kina, og det kan blive op til 5-8 meter højt. Det er ferskentræet der bærer ferskenfrugterne, som kan blive mellem 5-6 cm i diameteren. Ferskentræer kan godt dyrkes i Danmark, men man skal bare være opmærksom på, at blomsterne ikke tåler frost.

Dværgfersken

Har du ikke plads til det helt store træ i baghaven, kan du på danske planteskoler finde det, der hedder en dværgfersken. Det er et ferskentræ, der kun bliver 1-2 meter i højden og mellem 60-90 centimeter i bredden, der står rigtig fint på terrasser, altaner eller i den mindre have. En dværgfersken blomstrer i april, og frugterne er modne omkring august, når træet bærer små rosa eller pink blomster.

Beskæring af fersken

Man skal være ekstra opmærksom på kulde, når det gælder ferskentræer. Derudover skal man også være ekstra påpasselig, når det kommer til beskæring af fersken. Du skal altid sørge for, at der kommer nye grene og skud. I løbet af sommeren skal du tynde grenene ud.

Alle hovedgrene skæres tilbage efter plantningen, og med de nye skud skal de sammen bindes fast, så de danner en vifte. Det er vigtigt, at man ikke beskærer alt for meget, da det kan give bakteriekræft i ferskentræet.

Ferskentærte

Ferskner i madlavning og det søde køkken

Ferskener spises ofte friske, som de er. En moden fersken er dog ikke blot lækker i sin egen form, men også i desserter og kager – og så kan du tilmed bruge dem i madlavning. Så har du et ferskentræ i baghaven eller en dværgfersken på altanen, så er bare med at udnytte det, når ferskenen er i sæson sidst på sommeren.

Du kender nok mest ferskener som en lækker frugt i frugtskålen. Vil du prøve noget nyt i madlavningen, fungerer ferskner godt i middagsretter som indiske retter, kylling i karry eller anden krydret mad. Frugtens sødme går nemlig vældig fint ind og komplimenterer den krydrede smag.

Frugten er også dejlig i sommersalater, frugtsalater og som tilbehør til dessertoste. Hvis vi bliver i det søde køkken, er ferskner også rigtig gode i kager. Er du glad for at bage, kunne du prøve at bage en ferskentærte. Den vil egne sig godt som dessert til en lun sommeraften eller en hyggelig efterårsdag efter en lang tur i skoven. Du kan også bruge de eventuelle overskydende ferskner som tilbehør. Her kan du grille dem eller bage dem i ovnen ca. 30 minutter, og servere dem til tærten med en skefuld vaniljeis.

Vil du imponere dine gæster til brunch, er ferskner grundet deres søde smag også meget velegnet til at lave egen marmelade og syltetøj. Alt det kræver er blot en opskrift og et køkken.

Find butik
Tilbudsavis