Logo
Røde og modne kirsebær
Røde og modne kirsebær

Kirsebær

Det populære kirsebær er faktisk en stenfrugt, da frugtkødet er centreret om en hård kerne. Frugtkødet er fast og saftigt med en aromatisk duft, og bærrene bruges ofte til syltning i mad, saft og desserter. Kirsebær er i slægt med rosenfamilien og inddeles i to typer: sure og søde kirsebær. Som navnene antyder, er den ene type mere sur end den anden.

Kirsebær stammer oprindeligt fra sortehavsområdet og blev i tidernes morgen ført til Rom, hvorfra de har bredt sig til at blive dyrket i tempererede områder som Nordamerika, Østasien og i subtropiske bjergegne. I dag dyrkes kirsebær over hele verden, men 80% af høsten kommer fra Europa.


Surkirsebær

Surkirsebær kommer fra Syd- og Sydøsteuropa samt fra bjergskove i Mellemøsten. Surkirsebær dyrkes også herhjemme i Danmark, dog fortrinsvis til industriel brug, men du kan også finde dem i naturen eller dyrke et surkirsebærtræ hjemme i haven.

Både sødkirsebær og surkirsebær er begge vitaminrige bær sprængfyldt med nærringstoffer, der både er godt for dit helbred og siges at kunne forbedre din nattesøvn.


Højt indhold af vitaminer og mineraler

Du kan roligt spise rigeligt med kirsebær. De har nemlig nogle helt særlige egenskaber, der gør underværker for din sundhed:

  • Kirsebær er særligt rig på C-vitamin, der bidrager til at hele sår, optage jern og bekæmpe infektioner. Faktisk dækker én halv liter kirsebærsaft ens daglige behov for C-vitamin.
  • Kirsebær øger knoglekirtlernes produktion af melatonin, der gør man sover bedre om natten.
  • Kirsebær indeholder et højt indhold af Kalium, der medvirker til at sænke ens blodtryk.
  • Kirsebærret indeholder kostfibre, der sænker ens kolesteroltal, hvilket nedsætter risikoen for blodpropper.
  • Kirsebær er en god kilde til antioxidanter, der virker antiinflammatorisk på kroppen. Disse er også et godt middel mod anti-aging, da de forsinker kroppens aldringsproces.
  • Kirsebærrets farvestoffer kan styrke immunforsvaret og forebygge hjertekarsygdomme – men så skal der mere en et par stykker til.

Trods kirsebærrets utrolige egenskaber, bør man ikke spise for alt for mange af dem. Kirsebær indeholder store mængder af sukkerarter, som gør dem til en kalorietung løsning mod helbredsproblemer.

Sunde og friske kirsebær

Hvornår er kirsebær i sæson?

Kirsebær er i sæson fra juli til september med højsæson i august måned. Kirsebærtræer blomstrer allerede fra omkring maj med hvide langstilkede blomster. Bærrene høstes derefter hen over sommeren og sensommeren, når de er gule eller røde.

I Danmark er vi selvforsynende med surkirsebær i højsæsonen, men begge sorter importeres til Danmark og kan fås næsten hele året i Coop supermarkeder.

Vidste du?
Kirsebær har været eftertragtet af mennesket siden stenalderen, som spiste bærrene friske eller tørrede. Det ved vi, da der er fundet forstenede kirsebærkerner i huler, som vores forfædre levede i.

Holdbarheden for kirsebær

Kirsebær kan holde sig friske på køl i 4-5 dage og er friske, hvis de er blanke og saftspændte uden mørke pletter eller stød. Bærrene har dog den kraftigste smag, hvis de spises straks efter plukning eller ikke har været på køl. Hvis kirsebær sættes på køl, bør de blive taget ud 1 time, før de serveres – så smager de af mere.

Kirsebær kan fryses og anvendes senere til kager eller marmalede, men husk at fjern stenen inden. Du kan også overhælde kirsebærrene med en sukkerlage, inden de fryses, så de kan tages direkte fra fryseren næste gang, du skal sylte.

En kirsebærgren

Sådan får du stenen ud af kirsebær

Når man skal bruge kirsebær i madlavning eller syltede kirsebær i bagning, skal man have stenen ud først. Det nemmeste er at bruge en kirsebær udstener, men hvor mange har lige sådan en liggende i skuffen? Det kan være en krig, hvis man gerne vil undgå at få rød saft udover det hele i køkkenet og på tøjet. Vi har heldigvis et par tricks til dig:

Sådan får du stenen ud af kirsebær:

  1. Find en tom ren flaske og nogle spisepinde
  2. Placer kirsebærret på toppen af flasken og prik med spisepinden ned i det hul, hvor stilken har siddet
  3. Voila, nu har du et kirsebær uden sten

Hvad hedder kirsebær på engelsk?
På engelsk hedder kirsebær: Cherry

Kirsebærtræ

Kirsebærtræer trives bedst på en solrig plads med rolige vindforhold i en muldet, næringsrig, veldrænet jord. Træet skal være fritstående, så det har plads til at det kan brede sig. Bedste plantetidspunkt for kirsebærtræer er om efteråret, hvor jorden stadig er lun.

Der findes mange forskellige sorter af kirsebærtræer, der giver søde, smagfulde kirsebær om sommeren. Fælles for alle kirsebærtræer er, at der vokser store klynger af kirsebær på træets mange grene. Der er derfor god mulighed for at høste en god portion kirsebær hver dag hele sommeren, hvis man planter et kirsebærtræ hjemme i haven.

Kirsebær i bagning

Kirsebær i madlavning

Kirsebær byder på forskellige smagsoplevelser afhængigt af sorten. De søde kirsebær kan plukkes direkte fra kirsebærtræerne eller nydes direkte fra bakken i sommersæsonen, hvor de sure kirsebær kan bruges til syltning i mad, saft og desserter.

Vil du imponere dine gæste ved julebordet, kan du prøve at lave din egen kirsebærsovs til risalamanden – her skal du bruge surkirsebær. Skulle du have nogen i overskud, kan de også anvendes til grød, syltning, saft, sauce, marmelader og kager – eller hvis du er rigtig vovet: kirsebærvin og -likør.

I det søde køkken kan syltede kirsebær anvendes til fyldte chokolader, i desserttærter eller som mousse i kager.

Du kan også pynte glassene til din næste fest med løsfrosne kirsebær, der fungerer som isterninger i champagne eller mousserende vin.

 

Læs mere om andre stenfrugter:

Find butik
Tilbudsavis