Den sommerlige nektarin
Den sommerlige nektarin

Nektarin

Nektarinen er en frisk og sød frugt. Den har en glat skal med rødlige og gullige nuancer. Frugtkødet er gult, saftigt og omringer en stor sten i midten, som let kan fjernes. Nektarinen minder på mange måder om en fersken, da nektarinen er i slægtning med ferskenen. Forskellen på disse to kan bl.a. ses på skindet. Nektarinens skind er glat som blommer, mens en fersken har et fint, dunet skind.

Derudover er nektarinen også i familie med andre stenfrugter, som abrikoser, blommer og kirsebær. Nektarinen har sin oprindelse i Asien, hvor den er blevet dyrket i mange tusinder år.

Se tilbudsavisen her

Hvad er forskellen på nektariner og ferskner?

Ved første øjekast kan det være svært at spotte forskellen på nektariner og ferskner, da smagsforskellen på de to frugter ikke er stor og begge frugter kan hhv. have gult eller hvidt frugtkød. Begge frugter tilhører dog samme art, og det menes at ferskenen kom først, hvoraf nektarinen er en naturlig mutation af denne.

Forskellen ligger som sagt i skindet. Ferskenen har et fint og dunet skind, hvorimod nektarinen er glat som blommer.

Sæson for nektariner

Nektarinen har sæson fra maj til september. Nektarintræet blomstrer i forårsmånederne og er klar til høst i sensommeren.

Vidste du?
At nektarinen har sin oprindelse i Asien, og frugten kom til Europa via de gamle karavaneruter sammen med bl.a. abrikosen.

Hvornår er en nektarin moden?

Det er faktisk ganske nemt at finde ud af, hvornår en nektarin er moden. Her handler det nemlig at dufte sig frem til det. Når en nektarin dufter meget sødt, er den moden – og det gør ikke nogen forskel om frugten er stenhård eller saftig blød.

De fleste nektariner modner ligeledes i august og september.

Vidste du?
Navnet ’’nektarin’’ kommer fra ordet ’’nektar’’. Det anses for at være gudernes drik, hvilket hentyder til frugtens sødme og saftighed samt smag.

Hvad er holdbarheden for nektariner ?

Nektariner kan holde sig i fire dage ved stuetemperatur. Du kan forlænge holdbarheden ved at opbevare dem i køleskabet – her kan de holde sig i op til 14 dage.

Har du mange nektariner, og ikke kan nå at bruge dem i madlavningen, så frys dem ned. I frosset tilstand er holdbarheden 10 måneder.

Få sødmen frem i køkkenet

Nektariner er en oplagt frugt at bruge i madlavningen – enten direkte i dine retter eller som tilbehør. Du kan f.eks. lave nektarinsalat, salat, tærter eller grille dem. Plejer du at lave syltetøj eller marmelade, så skal du måske lave en med nektariner næste gang? Mulighederne for at tilføje sødme med nektariner er mange!

Sødmen fra nektarinen er også oplagt i drinks. F.eks. er frugten velegnet i drinks så som Margaritas, Moscow Mule eller i din morgen-smoothie.

Find din nærmeste butik her

FAQ om nektarin

Hvad er en nektarin?

En nektarin er en glat rund frugt med gult eller hvidt frugtkød. Den har en lækker sødme og er fuld af A- og E-vitaminer. Frugten er bl.a. i slægtning med ferskner.

Hvor mange kalorier er der i en nektarin

Der er ca. 40 kcal pr. 100 gram.

Hvordan spiser man nektarin

En nektarin kan spises på mange forskellige måder. Den kan spises rå, bruges i madlavningen i de varme retter, i drinks eller i en skøn sommersalat.

Hvad indeholder en nektarin?

Nektariner indeholder A- og E-vitaminer.

Hvad bruger man en nektarin til?

Nektariner kan bruges til mange forskellige ting. Du kan f.eks. spise dem rå eller bruge dem i frugtsalater. Nektariner er også velegnede til drinks.

Kan nektariner fryses?

Nektariner kan godt fryses. Hvis du gør dette, er holdbarheden for frosne nektariner 10 måneder.

Hvor vokser nektarinen?

Nektariner stammer fra Kina, men dyrkes også i Europa. Nektariner kræver lidt mere varme og læ i forhold til ferskner – derfor er det ikke tit man ser danske nektariner, da det danske vejr ikke helt er velegnet til det.

Læs mere om andre stenfrugter: