Svesker
Svesker

Svesker

Svesker er en delikatesse der blandt andet bruges i sveskegrød, -juice eller som tilbehør til anden. Hvad er svesker egentlig? Svesken er et resultat af at tørre solmodne blommer. Når blommen tørres fjernes vandet og det medfører, at den søde smag og nærringsstofferne koncentreres. Det er muligt at få svesker både med- og uden sten.

Langt størstedelen af svesker bliver fremstillet i Sydeuropa, i særdeleshed Italien og Frankrig og Californien.

Svesken er meget anvendelig i et køkken, og bruges i meget forskellige madretter, da det både passer som en sød smagstilsætning i middagen, eller som en del af den søde dessert.

Se tilbudsavisen her

Vidste du?

Det var under guldfeberen i 1856, at blommesorten Agen, blev ført fra Europa til Californien af franske indvandrere.

Svesker næringsindhold

Næringsindhold pr 100 gram svesker:

Kalorier: 240

Fedt: 0,4 g

Kostfibre: 2,8 g

Kulhydrater: 64 g

Kostfibre: 7 g

Sukker: 38 g

Protein: 2,2 g

Natrium: 2 mg

Kalium: 732 mg

Vitaminer og mineraler i svesken

Svesker er en god og naturlig kilde til mange forskellige vitaminer og mineraler. Svesken indeholder B6-vitaminer, K-vitamin, kobber, kalium og mangan. Det er altså sundt at indtage svesker, der også traditionelt indtages ved forstoppelse, dette grundet sveskers indhold af sorbitol.

Blommetræer

Svesker holdbarhed og opbevaring

Svesker bør opbevares i lufttætte beholdere, gerne i et køligt, tørt og mørkt skab, så kan de holde sig i ind til 12 måneder. Hvis du ønsker maksimal holdbarhed, så bør du opbevare åbnede svesker i en forseglet beholder eller i en lukket plastpose.

Svesker anvendelse

Svesken har mange anvendelser i køkkenet. Det er en alsidig ingrediens der kan indgå i mange forskellige opskrifter. Svesken sødme gør den let at placere i en dessert, eller som en sød bismag i middagen. Svesker fungerer også som en lækker snack, der blandt andet kan erstatte slik, man skal dog være opmærksom på kalorieindholdet.

Svesker bliver også ofte brugt til både sveskegrød og sveskejuice, samt som en ingrediens i forskellige alkoholiske drikkevarer.

Har du nogle svesker liggende, som du ikke ved hvad du skal gøre ved? Så kan du finde nogle opskrifter her:

Juleand med æbler og svesker

Hasselnøddelagkage med svesker og chokolade

Kanin med svesker

Svesker i cognac

Se alle opskrifter med svesker her

Funfact: I Cetranl- og Østeuropa bliver svesker primært brugt til at fremstille alkohol, blandt andet Slivovitz.

Køb svesker i Kvickly

Svesken er en alsigid ingrediens, der kan indgå i mange retter. Svesker kan indtages som grød eller juice, men også som et tilbehør eller snack. Sveskens søde eller salte smag gør, at den kan bruges til smagssammensætninger i mange forskellige sammenhænge. Du kan altid finde dine lækre svesker i Kvickly.

Find din lokale Kvickly her.

12142 JAN20

FAQ om svesker

Hvad indeholder svesker?

Svesken er en naturlig kilde til mange forskellige vitaminer og mineraler. Det er i særdelshed B6- og K-vitamin, samt kalium, kobber og mangan. Svesken indeholder også en stor mængde sorbitol hvorfor det traditionelt er blevet brugt mod forstoppelse.

Hvordan smager svesker?

Svesken har naturligt en sødlig smag, men det er også muligt at få fat i svesker der har en mere saltet smag.

Hvordan anvendes svesker?

Svesker har mange anvendelses former i mad, og bliver brugt i alt fra tilbehør til juleanden, over snacks og til alkohol. Men den mest almindelige anvendelse af svesker er dog i form af grød eller juice.

Virker svesker mod forstoppelse?

Svesker kan have en lindrende effekt på forstoppelse. Det er sveskens indhold af sorbitol der kan have en afførende effekt på fordøjelsessystemet.