Artiskok stammer oprindeligt fra Middelhavsområdet, hvor den har været kendt i over 2000 år. Artiskok er faktisk en tidsel, en slags spiselig blomst, og den er i sæson herhjemme fra juli til oktober. Den dag i dag er der ikke dyrkning af artiskokker i Danmark i erhvervsammenhæng, men artiskokker importeres hele året rundt.

Se tilbudsavisen her

En hel artiskok til forret

Ønsker du at servere en let, lækker og æstetisk forret, næste gang du får gæster, bliver det næsten ikke nemmere end at servere en hel artiskok. Det ser ikke bare lækkert ud – det smager også fantastisk, og så er det altid hyggeligt og dejligt uformelt at spise med fingrene.

Vidste du? 
Hvis ikke en artiskok høstes i tide, bliver den uspiselig og sætter en smuk blå-lilla blomst. 

Sådan gør du: 

  1. Knæk stokken af og fjern de yderste, grove blade
  2. Skyld artiskokken grundigt i koldt vand
  3. Kog artiskokken i vand tilsat citronsaft i ca. 20 minutter – sørg for, at hele artiskokken er dækket af vand. Ellers bliver den lynhurtigt brun
  4. Servér artiskokken med koldt smør og salt

Nemmere bliver det næsten ikke!

Forretten spises ved, at du hiver et blad af artiskokken ad gangen og spiser den nederste, bløde del. Slutteligt skal ”skægget” fjernes, hvorefter artiskokbunden kan nydes.

Artiskok på grill

Er du glad for at grille, kan du også sagtens tilberede hele artiskokker på grillen. I stedet for at koge artiskokken, kan du pakke den ind i stanniol og krydre med et godt skud citronsaft, lidt olivenolie, salt, peber og evt. hvidløg. Derefter skal de indpakkede artiskokker have ca. 20 minutter på grillen, og så er de klar til at blive serveret.

Tip:
Artiskokker kan holde op til fem dage i køleskabet. Stil dem enten med stilken i vand eller pak artiskokkerne i en lufttæt beholder.    

FAQ om artiskok

Hvad er en artiskok?

En artiskok er en staude med store blade og furet stængel. Den kan anvendes som prydstaude samt som grøntsag.

Hvordan tilbereder man en artiskok?

Man tilbereder en artiskok ved at koge den i små 25-30 minutter.

Hvordan spiser man en artiskok?

Man spiser en artiskok ved at brække plantens blade af og binde i den tykke ende af bladet, hvor frugtkødet sidder.

Hvordan smager en artiskok?

Artiskok har en mild og cremet nøddeagtig smag med et strejf af syrlighed. Med god tilberedning kan du smage plantens bløde hjerter som rummer stor smag.

Find flere opskrifter og tips til brug af grøntsager

I Kickly vil vi gerne inspirere dig til at spise mere grønt – og vi deler gerne ud af alle vores tips og tricks, der kan gøre grøntsagsspisningen lidt mere spændende for store som små.

Vi har eks. samlet en hel side med forskellige tips og tricks fra Grønthandleren her. I samlingen med tips og tricks finder du bl.a. 5 tips til grønnere hverdagsmad, et smart trick til at få kernerne ud af granatæbler og meget mere.

Velbekomme!

Find din nærmeste butik her