Bananer
Bananer

Banan

Bananen stammer fra Asien, men er populær verden over, da den er blandt de mest spiste frugter i hele verden. Den kan både spises rå og tilberedt og spises i store dele af verden i større måltider, som snack eller i desserter. Bananen betegnes som en frugt, men bananen er botanisk set et bær. Læs mere herunder for at vide hvordan du bedst muligt kan bruge bananer i dagligdagen og andre spændende facts om Danmarks mest populære frugt.

Se tilbudsavisen her

De forskellige banansorter -og planter

Den mest populære banan er den gule, som vi kender fra supermarkeder og grønthandlere – også kaldet Cavendish. Den tilhører sorten melbanan, som dækker over forskellige bananer i en specifik sort, som omdanner dens stivelse til sukker ved modning. Det er bl.a. derfor at den er god til søde og saltede retter.

Der findes en grøn banan, som tilhører sorten æblebanan, og så findes babybananen, som også bliver kaldt for "Lady fingers". Kendetegnet på babybananen er dens korte størrelse, som minder om en lillefinger. Cavendish er den mest populære slags af alle, og det er den, som bliver solgt flest af på verdensplan.

Bananplanten bliver ofte kaldt bananpalmen, da formen på bladene sammen ligner en palme. Bananplanten vokser til sin fulde højde på ca. et halvt år, hvor den kan blive 4-10 m og derefter blomstre og bære frugt.

Næringsindhold i bananer og opbevaring

Bananer indeholder følgende næringsstoffer pr. 100 gram:

Kalorier: 88

Fedt: 0,3 g (herunder mættet fedt 0,1 g)

Kolesterol: 0 mg

Natrium: 1 mg

Kalium: 358 mg

Kulhydrat: 23 g

Kostfibre: 2,6 g

Sukker 12 g

Protein 1,1 g

Bananer er rigtig god i en sund kost, grundet den gode mængde af jern samt C og B vitaminer.

Bananer skal helst ikke ligge i køleskabet, da holdbarheden forværres. Bananer opbevares derfor bedst ved 12-14 grader og i et køligt rum.

Brug bananer i desserten

Banan er som sagt en perfekt snack, men vidste du at den også er meget brugbar som frugt i diverse søde anretninger og desserter? Det kan f.eks. være i muffins, smoothies og andre desserter, hvor bananen er en fantastisk og smagfuld ingrediens.

F.eks. kan du bage nogle lækre banan og chokolade muffins, lave en sund banansmoothie med kokos eller en skøn rissalat med banan, druer og chili. Du kan finde mange flere opskrifter med bananer på Coops opskriftsunivers, hvor ingredienserne kan købes i din lokale Kvickly butik.

28838 APR19 (2)

Kun økologiske bananer i din lokale Kvickly

Bananer kan bruges i mange forskellige sammenhænge og det er derfor kun naturligt at frugten er en af de mest populære i Danmark. Det betyder også at der bliver stillet krav til hvilke bananer du kan købe. Siden starten af 2020 har du i Kvickly og resten af Coop-butikkerne kun kunne købe økologiske bananer. Bananer er både sunde, næringsrige og en af vores mest populære varer. Derfor er det kun naturligt at du kun kan købe økologiske bananer i din lokale Kvickly – som i øvrigt er fri for sprøjtemidler og andre pesticider.

Mangler du derfor økologiske bananer som en hurtig snack, aftensmaden eller desserten, så kan du finde det i din lokale Kvickly supermarked – klik her for at finde den nærmeste butik.

FAQ om banan

Hvilke vitaminer findes i bananer?

I bananer findes der A-vitaminer, B8-vitaminer og C-vitaminer.

Er det sundt at spise bananer?

Det er sundt at spise bananer, da den indeholder mange gode og sunde næringsstoffer, vitaminer og mineraler. Læs mere her.

Hvor vokser der bananer?

Bananer vokser i humide troper. Det vil sige lande og områder som f.eks. Syd-Sydøstasien, Caribien, samt Brasilien, Ecuador og Columbia som er kendt for at have et fugtigt klima, hvor bananerne nemt kan vokse.

Hvilken frugt er en banan?

Banan er en frugt, som bæres af bananplanten. Dog er der faktisk tale om et bær ud fra et botanisk perspektiv.

Hvad vejer en banan?

Afhængig hvor stor banan er, så er den generelle vægt følgende:

  • Lille banan u. skræl: ca. 80 gram
  • Mellemstor banan u. skræl: ca. 105 gram
  • Stor banan uden skræl: ca. 120 gram