Lemon Grass Tegnebræt 1
Lemon Grass Tegnebræt 1

Citrongræs

Citrongræs har sin oprindelse sydøstasiatiske tropiske klima og er en græsart der kan foveksles med siv, som kan blive op mod 1,5 meter høj. Dens sydøstasiatiske oprindelse gør den til en vigtig ingrediens i det thailandske køkken. Citrongræs har grundet sit indhold af citronolie, en frisk citrussmag, men uden den surhed der følge med citrusfrugterne. Citrongræs passer sammen med oksekød, kylling, skaldyr og fisk, og kan med fordel kombineres med andre smagsgivere som ingefær, chili, kaffir-limeblade, hvidløg, kokosmælk og eventuelt koriander.

Citrongræs er altså en essentiel kompenent for dig, der skal lave lækre asiatiske retter. Det er derfor en god idé at lære de små fifs til den bedste anvendelse af citrongræs og dem kan du få her.

Se tilbudsavisen her

Citrongræs’ historie

Citrongræs er ikke blot en uundværlig ingrediens i det sydøstasiatiske køkken, hvor det også stammer fra. Citrongræs har lokalt haft en bred vifte af anvendelser. Duftolien fra citrongræsset bliver, eksempelvis, brugt til at holde myg på afstand, samt i et væld af kosmetiske produkter, hvor både duften og de hudrensende egenskaber er essentielle. Det var først i nullerne, at citrongræs begyndte at gøre sit indtog i det danske køkken.

Vidste du?

Én af grundene til, at citrongræs er så udbredt i Sydøstasien er, at citron ikke klarer sig godt i det tropiske klima.

Næringsindhold pr 100 gram citrongræs

Kalorier: 114

Fedt: 0,5 g

Vand: 70,6 g

Kulhydrater: 25,0 g

Protein: 1,8 g

Vitaminer og mineraler i citrongræs

Citrongræs indeholder en lang række mineraler og vitaminer, dog ikke i en stor mægnde. Der er tale om jern, calcium og vitamin C.

Citrongræs’ brug

Som nævnt, er citrongræs en vigtig komponent i det thailandske køkken, det er derfor svært at undgå, hvis man ønsker lækker thaimad. Når du skal udvælge den rigtige stængel af citrongræs, er det vigtigt gå efter dem med en bredere rod. En mere velvokset hvid citrongræsrod indeholder mere smag, hvor dem der er tynde kan være lidt tørrere og mangle smagen.

Den hvide rod

Det er i den hvide rod, at der er mest smag og duft. For at frigive smagen og duften skal du fjerne de yderste grønne blade, og give citrogræssets hvide rod et par hårde slag med noget tungt. Herefter skal den hvide del hakkes meget fint, og så smide den i retten.

De grønne blade

De grønne blade er mere seje og har en mere begrænset smag. Men alligevel har de sin anvendelse. Du kan nemlig smide dem i supper og gryderetter, hvor de kan give noget smag. Men det er en god idé at fiske det op igen inden servering, så du ikke ender med at gumle på nogle seje blade.

Hvis du savner noget inspiration til hvordan du kan anvende citrongræs, så kan du finde nogle opskrifter her:

Kylling med citrongræs

Thai kokossuppe med tigerrejer, østershatte, tomat og citrongræs

Gulerods- og citrongræssuppe

citrongræs pannacotta med sommerbær og sprøde makroner

Se alle opskrifter med citrongræs

Funfact: Den største eksportør af citrongræs er Indien, der ofte laver krydderiblandinger med citrongræs, ingefær, hvidløg og chili.

5488 NOV19

Køb dit citrongræs i Kvickly

Citrongræs indgår ofte i asiatisk mad, men kan også bruges i en række andre retter. Generelt giver det et frisk pift i mange supper, gryderetter og endda kan det indgå i en lækker pannacotta. Så når du ønsker at pifte din mad op, så er det altid værd at tage et smut forbi din lokale Kvickly og finde citrongræsset. Du kan finde din lokale Kvickly her.

FAQ om Citrongræs

Hvad indeholder citrongræs?

Citrongræs indeholder en lang række mineraler og vitaminer, dog ikke i en stor mængde. Citrongræs har et stort indhold af citronolie, der giver citrongræsset sin karakteristiske smag.

Hvordan smager citrongræs?

Citrongræs har, grundet sit høje indhold af citronolie, har citrongræs en smag som minder om citrusfrugter, men da der ikke er citronsyre i citrongræs, så har den en mere frisk og sød citrussmag, men uden citronens surhed.

Hvordan tilberedes citrongræs?

Det er primært i citrongræssets hvide rod, at smagen sidder. Denne tilberedes ved at blive banket hårdt med noget tungt, og derefter blive hakket fint. De grønne blade kan hakkes, og indgå i supper eller gryderetter hvor de kan give noget smag, men husk at tage dem op før servering.