Logo
Den eksotiske dragefrugt
Den eksotiske dragefrugt

Dragefrugt

Dragefrugten, også kendt som pitahaya, er en meget smuk tropisk frugt, som kommer med en lyslilla/lyserød læderagtig skal og grønne blade, der nærmest ligner flammer.

Dragefrugten findes i flere varianter: rød dragefrugt og gul dragefrugt. Frugtkødet i den røde dragefrugt kan både være hvidt og lilla – sidstnævnte er den variant, som er stærkest på alt fra smag til næringsstoffer. Den eneste måde at kende forskel på den røde dragefrugt, er ved at kigge på klistermærket på frugten.


Hvor kommer dragefrugt fra?

Oprindeligt stammer dragefrugten fra Centralamerika, men nu bliver den primært dyrket i asiatiske lande som Vietnam og Thailand. Dragefrugten vokser og trives bedst ved tørre steder, hvorfor den også dyrkes i Australien og Gambia.

Varianter af dragefrugt

Dragefrugtens smag

I modsætning til sit spraglede ydre, er smagen meget mild. Dragefrugten har en svag og sød smag, der minder om en vandmelon, mens frugtkødet med alle dets kerner, kan give associationer om en kiwi, bare med en mindre syrlig smag.


Rig på vitaminer og antioxidanter

Dragefrugter har et rigt indhold af kostfibre, C-vitaminer, antioxidanter samt et mindre indhold af B-vitaminer og E-vitaminer. Frugten er også rig på mineraler som jern, calcium og magnesium, og dens sorte små frø har et højt indhold af omega-3 fedtsyrer.

Dragefrugten er lidt af en ”superfood”, da den bidrager med mange gode vitaminer og mineraler til kroppe, der bl.a. styrker immunforsvaret – og så er dragefrugten kaloriefattig. Den indeholder kun 36 kalorier / 151 KJ per 100 gram.

Dragefrugt i gul

Hvornår er dragefrugt i sæson?

Dragefrugten dyrkes ikke i Danmark, men den ses typisk på hylderne i supermarkedet fra tidlig sommer til midten af efteråret.

Når dragefrugten høstes, eftermodnes frugten ikke. De røde dragefrugter, som fås i Danmark, har derfor ofte en mindre kraftig smag end dem, du finder i udlandet, fordi frugterne høstes for tidligt i dyrkningslandende, så de kan klare eksporten til udlandet. Den gule dragefrugt har derimod altid en sød smag, men den kan være svær at opspore i Danmark.

Vidste du?
Dragefrugten kommer fra en kaktus og er botanisk set et bær.

Holdbarheden for dragefrugter

Dragefrugt har en lang holdbarhed og kan holde sig frisk både på køl eller fremme i frugtskålen i 12 til 14 dage. Den holder sig bedst ved stuetemperatur eller indpakket, hvis den opbevares på køl. Dragefrugten tåler også frost, så du kan nemt gemme frugtkødet i fryseren til en smoothie.


Hvordan ved man, om en dragefrugt er moden?

Dragefrugten er ikke moden, hvis skindet er en kombination af grøn og rød, samt hvis frugten er meget fast, når man trykker på den.

Dragefrugten er moden, hvis skindet er ensartet, den har gule blade og kanterne begynder at brune – hvis bladene er en smule grønne, kan den også spises.

En dragefrugt viser tegn på overmodenhed, når skindet rynker og der kommer mørke pletter på det samt hvis bladene på skallen bliver helt brune.

Åben dragefrugt

Hvordan spiser man en dragefrugt?

Dragefrugten er let at spise og kræver ingen forberedelse. Skallen er blød og læderagtigt, som let pilles af frugtkødet. Dette er både blødt og saftigt og kan have en geleagtig fornemmelse.


Sådan spiser du en dragefrugt

Dragefrugten kan spises på flere forskellige måder:

  1. Skær den i længden eller på tværs og spis den med en ske – som det kendes fra en kiwi
  2. Skræl dragefrugten og skær den i små stykker
  3. For nem kødudvinding kan du skære frugten ud i kvarter og skrælle skindet af ved at hive fra den spidse kant

Hvad hedder dragefrugt på engelsk?
På engelsk hedder dragefrugt: Dragon fruit

Hvilken plante producerer dragefrugten?

Dragefrugter vokser på kaktussen ’Hylocereus undatus’, og når den er klar til at blive høstet, kan den være op til 12 cm lang.

Det er muligt at dyrke sin egen dragefrugt. Tag en dragefrugt og pil nogle af de små sorte frø fra frugtkødet og lad dem stå natten over. Derefter skal frøene sås i sandet jord, gerne kaktusjord. Herefter plantes hver frø i separate potteplanter.

Planten kræver en solrig og varm placering, gerne den mest solrige placering i hjemmet eller i et drivhus om sommeren – den tåler nemlig ikke frost eller træk. Dragefrugtplanten skal kun vandes, når den er ved at tørre ud – og er den tørret helt ud, kan planten godt klare at blive over vandet.

Når dine frø er vokset fra spire til en rigtig kaktus, bør planten omplantes i kaktusjord og gødes ved hver 10. vanding. En dragefrugtplante kan med tiden blive rigtig stor.

Dragefrugt i madlavning
Dragefrugt i drinks

Dragefrugter i madlavning

Dragefrugt har en relativ neutral smag, hvorfor den kan bruges i mange sammenhænge. Den milde smag gør den velegnet til mange retter – både desserter og mere krydrede retter. Det unikke og eksotiske udseende gør dragefrugten meget dekorativ, hvorfor den oftest anvendes som pynt til desserter, kager, frugtsalater, sommersalater og i drinks eller cocktails – den kan også blot spises med en ske.


Dragefrugt i drinks

Skal du holde en fest i hjemmet, er dragefrugten den perfekte frugt til at lave flotte drinks. Hvis du finder en meget moden rød dragefrugt, vil frugtkødet være lilla, som tilfører jeres drinks en utrolig smuk farve.


Dragefrugt i kager

Er du Danmarks næste mesterbager, eller kan du bare godt lide at eksperimentere i køkkenet? Så prøv at mos frugtkødet fra en dragefrugt med vanilje, citron eller dessertvin og lav en dejlig mousse til en kage eller brug blandingen til at lave din egen is.

Du skal dog passe på med at indtage for mange dragefrugter på én gang. De små sorte frø i frugtkødet kan virke afførende, hvis de indtages i store mængder eller tygges godt igennem – og man skulle jo nødig stå i supermarkedet og være trængende, fordi man har spist lidt for meget dragefrugt.

Find butik
Tilbudsavis