Logo
Det populære granatæble
Det populære granatæble

Granatæble

Det populære granatæble er en rundformet tropisk frugt med en hård skal. Frugten består af en masse indvendige kerner, som hyppigt bruges i salater, desserter og diverse drikkevarer.

Man er ikke helt bekendt med granatæblets oprindelse, men man går ud fra, at granatæblet stammer fra det gamle Persien. I dag dyrkes granatæblet mange steder i verden som bl.a. Argentina, Spanien og Sydafrika.

Granatæblekerner

Kernerne i et granatæble er søde, syrlige og er en rigtig sund ”super food”. Granatæbler indeholder nemlig flere vitaminer, som K-vitamin og C-vitamin, hvilket er godt for helbredet. Det siges, at granatæblekernerne skulle være med til at forebygge hjertekarsygdomme og reducere ens kolesteroltal.

Højt indhold af antioxidanter og vitaminer

Granatæbler indeholder en masse vitaminer, polyfenoler, plantenæringsstoffer og antioxidanter. Faktisk indeholder et granatæble næsten 40 gange så mange antioxidanter, som et almindeligt æble.

Nogle af de antioxidanter som du får fra et granatæble kaldes ellagitanniner. De har et ry for at sænke både blodtrykket og kolesteroltallet, hvilket er godt for hjertet. Granatæbler indeholder også antioxidanter, der har betændelseshæmmende egenskaber, hvilket naturligvis er godt for vores helbred, immunforsvar og generelle sundhed.

Sunde og friske granatæblekerner

Hvornår er granatæbler i sæson?

Granatæbler dyrkes generelt ikke i Danmark, men importeres hele året rundt. Granatæbler er i højsæson fra oktober til februar.

Når granatæbler bliver høstet, stopper modningsprocessen. Med andre ord; granatæbler stopper med at producere sukker, når de høstes. Mange producenter høster granatæbler lidt før, at de er højmodne, så de kan klare eksporten til resten af verden, uden at de flækker i tilfælde af for mange små stød under transporten.

Derfor er granatæblerne vi spiser i Danmark, typisk en anelse syrligere, end det er tilfældet, hvis du f.eks. køber et granatæble direkte fra grønthandleren i Granada eller andre steder i Middelhavsområdet.

Vidste du?

... At den spanske by Granada er opkaldt efter granatæblet – og det samme er håndgranaten faktisk. Det kommer af, at formen på håndgranaten minder om granatæblets form.

Holdbarheden for granatæbler

Granatæbler kan holde sig i relativt lang tid efter høst. Hvis du opbevarer dine granatæbler i køleskabet, kan de holde op til 6-8 dage. Derudover tåler granatæblekerner også frost, hvorfor du kan opbevare dem i fryseren i på til ét år.

Et åbent granatæble

Sådan får du granatæblekernerne ud

Mange kan have svært ved at håndtere et granatæble, men der er heldigvis tips og tricks at hente. Vi har lavet en simpel guide til hvordan du bærer dig ad, når du skal få granatæblekernerne ud, uden at ende med med lyserøde pletter på både tøj og gulv. 

Sådan åbner du et granatæble:

  1. Skær toppen af granatæblet og pil den øverste del af frugtkødet ud
  2. Skær derefter langs skallen – der hvor kernerne adskilles af hvidt frugtkød
  3. Åben herefter granatæblet og bank forsigtigt kernerne ud i en skål

På den måde undgår du at ødelægge nogle af kernerne og stå med lyserød frugtsaft ud over det hele.

Den alternative metode

En lidt anderledes måde at frigøre kernerne på er at pakke granatæblet ind i et viskestykke og slå på det med en kagerulle - eller andet bankevenligt værktøj. På den måde ”banker” du kernerne fri fra frugtkødet, og efterfølgende kan du halvere granatæblet, og forsigtigt tømme kernerne ud i en skål.

Granatæbletræ

Et granatæbletræ kan blive mellem 6-10 meter højt, og det siges, at granatæbletræer kan leve helt op til 200 år. Træet har mange grene, hvor der vokser klynger, som granatæblet kommer af. Træerne dyrkes i mange forskellige klimaer, men er bedst tilpas i et varmt klima.

Granatæble i madretter

Granatæbler i madlavning

Kernerne fra et granatæble har masser af sprødhed og syrlighed, som er et fantastisk supplement i mange salater. Det giver knas og tekstur, men bidrager også med et syrligt pift.

Granatæblekerner er også fantastiske til at peppe morgenmaden op. Hvis du f.eks. starter dagen med en skål med skyr, eller yoghurt, er granatæblekerner geniale at bruge ovenpå. Derudover gør de også en i forvejen sund morgenmad endnu mere sund, smagfuld og nærende. 

Er du med på megatrenden med at lave sunde juices og smoothies, bør du prøve at smide en håndfuld granatæblekerner med i blenderen næste gang. De tilfører en spids og karakteristisk syrlighed, som spiller godt sammen med frugtsødmen, der typisk er gennemgående i juices og smoothies.  

Find butik
Tilbudsavis