Den smukke papaya
 Den smukke papaya

Papaya

Papaya er en eksotisk frugt, men dens udseende afspejler det ikke. Åbner du den, finder du dog en flot orangerød farve, der minder om en tropisk solnedgang. Sætter du derefter skeen i en moden papaya, vil du blive mødt af en let og sød smag samt en dejlig, blød konsistens.

Papayaen menes at stamme fra Mexico, hvor den sidenhen er blevet populær i især Indien og resten af Asien. Papayaen bliver dyrket i troperne i Mexico, Brasilien og Østen, hvor de gror sig store som honningmeloner. Herhjemme må vi dog oftest nøjes med små papaya frugter, fordi de importeres umodne. Frugten er ved modenhed rigtig god i juicer og desserter, men egner sig også godt til frugtsalater grundet dens sødme.

Se tilbudsavisen her

Papaya frugt

Når du åbner en papaya frugt, er der en masse små kerner i midten. Dem vil man typisk fjerne, men vil du undgå madspild, kan du faktisk bruge dem til at lave peber. De små sorte kerner er sunde og indeholder antioxidanter, der er gode for kroppens indre. Alt du skal gøre for at drage nytte af det er at rense kernerne og knuse dem i en morter – så har du dit eget fremstillet peber.

Højt indhold af antioxidanter og vitaminer

Papaya er ikke bare en lækker frugt, men giver mange fordele for kroppens helbred. Frugten indeholder både A, B og C-vitaminer og er rig på mineraler som kostfibre, jern, calcium og folinsyre.

De bidrager til at opretholde et sundt immunsystem, fremme hjertekar-sundheden og beskytter imod kræft. Papaya er altså med til at holde dig sund og rask året rundt, så du kan roligt putte den ned i indkøbskurven, næste gang du handler.

Papaya frugt

Hvornår er papaya i sæson?

Papaya er i sæson fra juni til september, men frugten dyrkes og importeres dog fra flere steder i verden, hvorfor du kan finde dem i supermarkederne året rundt.

Vidste du?
En papaya kan blive op til 40 cm lang. Hvis du vil have fingrene i sådan en, skal du dog til mere tropiske egne. Dem, du finder herhjemme, er som regel ikke større end en pære.

Holdbarheden på en papaya

En grøn papaya har en holdbarhed på ca. 12-14 dage ved stuetemperatur. En moden papaya har dog en kortere holdbarhed og kan som regel kun holde sig frisk i tre til fire dage, hvis den opbevares ved stuetemperatur.

Du kan kende frugtens modenhed på farven. I modningsprocessen afspejles frugtens flotte indvendige farve sig nemlig udenpå. Du kan derfor hurtigt se modenheden, når skrællen skifter fra grøn til en flot gul/orange farve.

En papaya bør som udgangspunkt ikke opbevares på køl, da kulden vil mindske frugtens sødme. Du bør derfor hellere lade frugten pynte i en frugtskål på køkkenbordet, men husk at behandle den nænsomt. En papaya får nemlig let stødskader, ligesom bananer.

Hvis du ikke når at spise din papaya, inden den bliver overmoden, kan du dog altid skære frugtkødet ud og fryse det ned til en smoothie eller juice.

En moden papaya

Hvordan spiser man papaya?

En papaya spises som enhver anden melon. Papayaen halveres hvorefter kerner og skind fjernes - og så er den klar til at spises. Papayaen kan nydes direkte, men er også rigtig god i smoothies og salater.

Hvad hedder papaya på engelsk?
På engelsk hedder papaya: Papaya og nogle kalder den også papaya fruit.

Grøn papaya

Grøn papaya

En papaya vokser på et melontræ, der minder om en palme, og hænger faktisk under bladene, som vi kender det fra en kokospalme. Papayen har en form som en helt almindelig melon, der starter med at være grøn, og når den modnes, bliver den mere gul-orange. Frugtkødet har gullige og rødlige nuancer. Herhjemme bliver en papaya ikke større end en stor pære og vejer ikke mere end et halvt kilo. I troperne, hvor den vokser, kan en papaya blive helt op til 9 kilo.

Papaya i mad

Papaya i madlavning

Med sin milde, søde smag egner papaya sig rigtig godt i madlavning, juicer og smoothies.

Dem, du finder herhjemme, er som regel ikke særlig modne, hvilket gør dem mest velegnede som en grøntsag i forskellige retter. Her er den særligt populær til at komplimentere stærk mad, fx asiatiske retter, og så gør den sig også rigtig godt i salater.

Får du fat i en moden papaya, kan du bruge den til at lave juice eller smoothies. Frugten har en meget fast, cremet konsistens og sød smag, som gør den meget velegnet til at erstatte bananen i smoothies. Du kan også bruge en papaya som tilbehør til isdesserter, frugtsalater med andre tropiske frugter eller som morgenmadstopping.

Et godt tip: Papayen indeholder, som i ananassen og kiwien, et enzym som spalter proteiner, hvorfor du kan opleve, at det kradser lidt efter at have spist papaya. Dette enzym gør også, at papayaen ikke er velegnet i desserter med husblas som fx mousser eller fromager. Enzymet går nemlig ind og nedbryder gelatinen, og så står du med en halvfærdig dessert, der ikke vil sætte sig.

Find din nærmeste butik her