Den smagfulde passionsfrugt
Den smagfulde passionsfrugt

Passionsfrugt

Passionsfrugten er en sund spise, der giver et eksotisk touch. Den er kendt for dens tykke skal, som har nuancer af rød, brun og gul. Frugtkødet består af en masse kerner og er geléagtigt, som oftest er gult og rødt. Passionsfrugten har en syrlig, frisk smag og er helt oplagt i desserter og drikkevarer.

Passionsfrugten har sin oprindelse i Syd- og Mellemamerika og er botanisk set et bær. I dag dyrkes passionsfrugt i Sydamerika, Kenya og Sydøstasien, men dem, vi ser herhjemme, er oftest dyrket i Brasilien.

Se tilbudsavisen her

Passionsfrugtens egenskaber

Herhjemme er passionsfrugten blevet populær grundet dens mange fordelagtige vidundere. Passionsfrugt har en anti-inflammatorisk egenskab, der beroliger og opretholder huden sund og næret. Udover dens gode egenskaber for huden, er passionsfrugten også god for kroppens helbred.

Højt indhold af vitaminer og mineraler

Passionsfrugter indeholder A- og C-vitaminer, samt mineralerne kalcium og jern. Passionsfrugten er særligt rig på C-vitaminer, der giver kroppen energi og et styrket immunforsvar. Føler du dig træt for tiden? Så tilføj passionsfrugt til din kost – det skulle mindske træthed og udmattelse.

Passionsfrugter er også rige på kostfibre. Frugten er fyldt med små frø, der giver store mængder af protein – hele 10,4 g per 100 g. Udover gode egenskaber for kroppens helbred, er passionsfrugt også sundt. Frugten bruges derfor ofte i kalorielette desserter.

Frisk passionsfrugt

Hvornår er passionsfrugt i sæson?

Passionsfrugt er i sæson året rundt i de tropiske egne. De dyrkes ikke i Danmark, men importeres hele året, så de altid er at finde i butikkerne.

Vidste du?

... At passionsfrugt skulle siges at have beroligende egenskaber og bruges som sovemiddel til at berolige nerver samt lindre angst. Næste gang du føler dig en smule edgy, så prøv at spise en passionsfrugt og se om det virker.

Holdbarheden for passionsfrugter

Passionsfrugter kan holde sig 10-12 dage ved 8-10 grader. Passionsfrugter bør helst opbevares ved stuetemperatur, indtil de er modne. Hvis du vil forlænge holdbarheden, kan du lægge passionsfrugterne i køleskabet. Frugten bør dog ikke opbevares for koldt, da den ellers kan få køleskader. Passionsfrugter bør derfor opbevares på en kølig placering uden for køleskabet.

Passionsfrugten i sig selv egner sig ikke til frys, medmindre frugtkødet skrabes ud. Du kan skrabe frugtkødet ud i en isterningebakke og nemt bruge dem efterfølgende i smoothies, juices eller i drinks som passionsfrugtisterninger.

Hvornår er en passionsfrugt moden?

En moden passionsfrugt ser alt andet end moden ud! Den er let rynket, indskrumpet eller bulet og skallen har en brun/violet farve. Når den åbnes, er frugtkødet derimod farvestrålende i gule, orange og pink farver, har en blød masse og en eksotisk duft.

Du skal undgå de helt friske passionsfrugter, der er helt runde og har en glat overflade. De vil ikke være modne, hvorfor frugtkødet vil smage surt og mangle den dejlige eksotiske duft. Skulle der alligevel snige sig en frisk passionsfrugt med hjem, så er den spiseklar, når den er blevet rynket og brun.

En åben passionsfrugt

Hvad hedder passionsfrugt på engelsk?

På engelsk hedder passionsfrugt: Passion fruit

Passionsfrugt plante

Passionsfrugtplanten er en klatre-/slyngplante, som vokser kraftigt. Den vokser i troperne til meterhøje klatreplanter med sidegrene på op til 10-15 meter. Passionsfrugt planten er meget smuk med sine mange smukke blomster, og kan kendes på dens frugter, der minder om blommer.

Passionsfrugter bliver dyrket i subtropiske plantager, hvor de kan blive helt op til 8 cm. Da passionsfrugtsplanten skal dyrkes i varme miljøer, dyrkes passionsfrugtsplanter oftest i et drivhus.

Drinks med passionsfrugt

Passionsfrugt i drinks og desserter

Passionsfrugten spises nemmest med en ske, hvor frugtkødet skrabes ud. Passionsfrugt har en dejlig syrlig-sød smag, der også er helt fortryllende i desserter og drinks. Frugten har en masse små frø blandt i frugtkødet, der sagtens kan spises og giver en dejlig tekstur og knas i desserter og sommersalater.

Er du tilhænger af den store bagedyst, ved du nok godt, at passionsfrugten er blevet en populær fætter inden for bageverdenen. Passionsfrugtkød er særlig velegnet til mousser i desserter og kager. Passionsfrugt giver nemlig en meget frisk, eksotisk smag, der gør den perfekt til sommerdesserter.

Har du gang i blenderen eller saftpresseren derhjemme, så prøv at tilsætte passionsfrugt næste gang. Frugtkødet kan bruges til juice og drinks, og saften tilfører en karakteristisk syrlighed og et eksotisk touch, der spiller godt sammen med sødmen fra andre frugter.

Passionsfrugter kan faktisk også bruges til madlavning. I det moderne køkken anvendes passionsfrugtens kød nemlig som en eksotisk sovs til kød.

Find din nærmeste butik her

FAQ om passionsfrugt

Hvad er en passionsfrugt?

En passionsfrugt er en sød og eksotisk frugt. Kendetegnet er den tykke og hårde skal med nuancer af rød, brun og gul. Den indeholder et geléagtigt frugtkød med spiselige frø.

Hvordan spiser man passionsfrugt?

Man kan spise en passionsfrugt på forskellige måder. Det nemmeste er selvfølgelig at halvere frugten og dernæst skrabe frugtkødet ud med en ske. Frugtkødet kan herefter bruges i desserter, drinks eller sommersalater.

Hvornår er en passionsfrugt god?

Det kan være svært at finde ud af hvornår en passionsfrugt er god eller moden. En god regel er dog at undgå de helt runde og glatte passionsfrugter. Disse er ikke modne og vil samtidig smage surt. En passionsfrugt er god og spiseklar, når den er blevet rynket og brun.

Hvad indeholder passionsfrugt?

Passionsfrugt indeholder frugtsukker og er samtidig rig på vitaminer. Det er også en kilde til A og C vitaminer og fibre.

Hvor længe kan en passionsfrugt holde sig?

En passionsfrugt kan holde sig i 3-4 uger, hvis den opbevares ved en temperatur på mellem 7-10 °C. Frugten kan med fordel placeres i køleskabet for at forlænge holdbarheden.

Hvor kommer passionsfrugten fra?

Passionsfrugter stammer oprindeligt fra det sydlige Brasilien. I dag dyrkes frugten i alle lande med et tropisk klima i Afrika, Asien og Sydamerika.