Den sommerlige vandmelon
Den sommerlige vandmelon

Vandmelon

Vandmelon er en af danskernes fortrukne eksotiske frugter. Den vokser på jorden, og nogle mener faktisk, at det per definition gør den til en grøntsag. I almen tale kaldes vandmelon dog oftest en frugt, sandsynligvis grundet dens søde smag og saftige tekstur.

Botanisk set hører vandmelon til græskar-familien sammen med blandt andet squash og agurk. Der findes forskellige typer vandmelon, som er fremavlet for at udfylde forskellige behov. Mest kendt er nok de kernefattige vandmeloner, som er meget populære. Men faktisk variere forskellige typer af vandmeloner også i farve og størrelse.

Se tilbudsavisen her

Vandmelon – historie og dyrkning

Det menes at vandmelon oprindeligt stammer fra Afrika. Vandmeloner blev dyrket i Egypten for op til 5000 år siden, dengang blev vandmeloner gravet ned, sammen med afdøde, for at sikre dem næring på deres sidste rejse. Frugten var dog også en vigtig kilde til vand, når andre naturlige vandforsyninger ikke var tilgængelige.

I dag dyrkes vandmeloner ikke kun i afrikanske lande, men også i lande placeret omkring middelhavet.

Dyrkes der vandmeloner i Danmark?

Selvom vandmeloner ikke dyrkes kommercielt i Danmark, er det faktisk muligt at få frugten til at vokse herhjemme. Planten elsker dog varme og skal have et stort areal. En vandmelonplante kan brede sig ud på et stort område, hvis den dyrkes på friland. Hvis planten dyrkes i potter eller bakker, er det vigtigt, at planten får den rigtige næring.

Vidste du:
I Japan dyrker de firkantede vandmeloner, de kan nemlig pakkes mere effektivt.

Vandmelonsorter

Der dyrkes mange forskellige sorter, som hver har deres egne egenskaber.

Kernefattige vandmeloner

Nogle af de mest populære varianter er kernefattige vandmeloner, som blev fremavlet i 1990’erne. Vandmeloner med færre kerner er som regel en del dyrere end almindelige vandmeloner, hvilket skyldes, at frøene er særligt fremavlet.

En kernefri vandmelon vejer typisk 45.-9 kg.

Picnic vandmeloner

Picnic vandmeloner er typisk større og mere aflange end mindre typer. Frugtkødet har en kraftig rød farve og er meget sødt.

Picnic varianter vejer typisk 7-20 kg.

Icebox vandmeloner

Icebox varianter er udviklet til at have en mere passende størrelse for enkeltpersoner eller familier. De passer ind i et almindeligt køleskab, og har derfor fået navnet ”Icebox”. Grundet deres mindre størrelse modnes icebox vandmeloner lidt hurtigere end andre sorter.

En icebox vandmelon vejer typisk 2-7 kg.

Gule/Orange vandmeloner

Der findes flere variationer af gule og orange vandmeloner, som både kan være med og uden kerner. Som navnet indikerer, kan frugtkødet være enten gult eller orange, afhængigt af varianten.

Betty Subrizi X3cjgmcbey8 Unsplash

 

Vandmelons næringsindhold

Vandmelon har følgende næringsindhold pr 100 gram

Fedt: 0,2 g

Natrium: 1 mg
Kalium: 112 mg
Kulhydrater: 8 g
Heraf kostfibre: 0,4 g
heraf sukker: 6 g
Protein: 0,6 g

Vitaminer og mineraler

Vandmelon indeholder blandt andet betydelige mængder C-vitamin og
B-vitamin. Frugten kan også være en kilde til vigtige mineraler, såsom kalium og fosfor. Hvis du vil læse om andre sunde og lækre frugter, kan du klikke her.

Opskrifter med vandmelon

Vandmelon spises nok oftest som læskende snack og mellemmåltid. Men der er faktisk mange muligheder for at bruge vandmelonens læskende frugtkød i både kolde og varme retter. Frugtens saft og søde smag giver nemlig en helt særlig friskhed, som også gør frugten til en oplagt ingrediens i salater.

Tjek nogle af vores lækre opskrifter med vandmelon her:

Vidste du?:
Selvom vandmeloner kan have både gult, orange og rødt frugtkød, så er smagen stort set den same.

Køb vandmelon i Kvickly


Uanset om du skal fylde familiens køleskab, eller arrangere et festligt arrangement, finder du altid gode tilbud på frugt og grønt hos Kvickly.
Hvis du er blevet inspireret af læsningen her, kan du også købe vandmeloner og kernefattige vandmeloner i Kvickly. Find din nærmeste butik her.

FAQ om vandmelon

Hvor længe holder vandmelon?

Vandmelon holder normalt i op til 3 uger, hvis den opbevares ved stuetemperatur. I køleskab falder holdbarheden, og melonen bliver hurtigere melet.

Hvor kommer vandmelon fra?

De fleste vandmeloner i danske supermarkeder er dyrket i tropiske egne af Afrika.

Hvordan spises vandmelon?

Skal melonen serveres som snack, kan man nøjes med at skære den i både med skræl på, eller mindre stykker uden skræl. Vandmelon kan også bruges i forskellige retter og drinks.

Hvornår er vandmelon i sæson?

I Danmark finder du flest vandmeloner i supermarkedet fra april til oktober, de kan dog ofte købet året rundt. Vandmeloner i danske supermarkeder importeres og er ikke dyrket i herhjemme.