”Psssssssss”, siger det pludselig fra slangen. Og du ved det med det samme: din cykel er punkteret. Selvfølgelig lige dér, hvor du har mindst tid.
Men i stedet for at trække den ind til cykelhandleren for at få den lappet – hvis du er så heldig at der er én i nærheden – kan du både spare penge og ikke mindst dyrebar ventetid på at lappe din cykel selv. Det tager nemlig ikke så langt tid, når først du har fået erfaring og øvelsen. Så tager det højst et kvarter.
Sådan lapper du nemt din cykel
Det kan være lidt mere besværligt at lappe bagdækket på grund af, at der er flere elementer og krank og så videre, men det er helt samme princip. Du behøver to ting, for at lappe din cykel. Dækjern og lappegrej, der består af dæklim, lapper og sandpapir.
1. Sådan kommer du i gang
Du behøver ikke afmontere dækket. Start med at skrue ventilen af, husk den lille skrue inderst ved dækket. Nu bruger du dine dækjern. Klem det ene dækjern ind mellem fælg og dæk, og vip dækket ud over fælgens kant. Gør det samme med dækjern nummer to, omkring 15 cm. fra det første. Nu kan du føre dækjernet langs dækket og på den måde løsne det. Hvis dækket sidder meget stramt, kan du bruge det tredje dækjern.
Når dækket er løsnet i den ene side, kan du trække slangen ud.

2. Pump slangen op igen
Nu skal ventilen på igen, og slangen skal pumpes helt op på ny, for at du kan finde hullet, som du skal lappe. Ofte kan du høre, hvor hullet er, men hvis du er i tvivl, kan du enten tager du slangen op til ansigtet, hvor hårene er mere følsomme og kan mærke luften, der pustes ud af dækket. Eller du kan fylde en balje med vand og lægge slangen derned. Dér, hvor der kommer bobler op er dér, hvor hullet er. Men tjek for en sikkerheds skyld hele slangen igennem, for at sikre, at der ikke er flere huller.
Tør eventuelt slangen af, slib lidt ved hullet med sandpapir og påfør derefter lim på hullet – lige så stort et område som lappen er. Lad limen tørre 2-5 minutter, sæt lappen på, og massér den godt ind i slangen.
Føl forsigtigt efter inde i dækket med fingrene, om der sidder noget skarpt (fra dengang slangen punkterede).
3. Slangen på igen
Nu skal slangen på igen. Stik først ventilen gennem fælgens ventilhul. Skru den lille omløber på, inden selve ventilen skrues i.
Hvis du pumper en lillebitte smule luft i slangen, er den nemmere at få på, og du risikerer ikke, at den vrider sig.
Når slangen er inde i dækket skal dækket på. Begynd ved ventilen og klem dækket ind mellem de to fælge. Gør dette hele vejen rundt, indtil dækket er på plads (nemmest med arbejdshandsker).
Nu pumper du dækket op – og din cykel er klar til at trille ud på vejene igen.
FAQ om cykellapning
Hvorfor punkterer min cykel?
Ofte punkterer en cykel når en skarp sten, eller anden genstand, gennemborer dækket og cykelslangen udefra. En punktering kan dog også skyldes, at hjulets fælge generer cykelslangen. Det er derfor vigtigt at finde årsagen til, at man er punkteret.
Skal jeg skifte slange eller lappe min cykel?
Først og fremmest er det vigtigt, at dækket er i orden. Dækket er hjulets yderste lag, som skal beskytte slangen mod punktering. Hvis dækket er revnet eller meget tørt, skal det skiftes.
Medmindre cykelslangen er punkteret inde omkring ventilen, eller selve ventilen er utæt, kan man ofte lappe slangen. Det kræver dog at hullet i slangen kan lokaliseres.
Mange vælger at skifte deres cykelslange i stedet for at lappe den, da det er noget nemmere på de fleste cykler.
Du kan købe alt dit lappegrej i Kvickly.