Der er forskel på folk. Og der er forskel på præferencer, smag og humør. Derfor er der også mange forskellige meninger om, hvordan man vil have sit kød tilberedt.

Hvad enten du er til gennemstegt eller mener, at bøffen blot lige skal røre den varme pande, er det godt at have styr på de mest basale stegetips – så kan man altid vælge selv, når nu mesterkokken (det er dig!) går i eget køkken.

1. Perfekt rød bøf

Det burde være så let: en varm pande, fedtstof og en bøf – men det er faktisk lidt af en videnskab. Hvor tyk er bøffen, hvor stor er den og hvor varm er panden? Når du steger bøf skal du overholde stegetid og udefra nedenstående tabel

2. Tilbered din steg med stegetermometer

Den sikreste måde at få den perfekte steg på, er erhverve sig et stegetermometer. Så er du stensikker på et tilfredsstilende resultat hver eneste gang.
Bakterierne i et stykke kød sidder nemlig i overfladen. Derfor behøver du ikke gennemstege kødet – bare du har styr på kernetemperaturen


3. Steg fjerkræ

Det er meget vigtigt, at man sikrer sig en kernetemperatur er på 75°C – så er fjerkræ gennemstegt.
Håndtering af fjerkræ kræver god køkkenhygiejne. Man skal huske altid at holde råt kød adskilt fra øvrige madvarer. Smid straks emballagen væk efter udpakning, og vask hænder omhyggeligt, før andre madvarer håndteres. Fjerkræ skal altid gennemsteges til kødsaften er klar.

4. Steg hakkekød

Hakket kød og kødfars skal gennemsteges til en centrumtemperatur på 75°C. Hakkebøffer/krebinetter på eksempelvis 125 g og med ca. 1,5 cm i tykkelse, skal steges i 13-15 min.

5. Steg fisk og skaldyr

Når man tilbereder fisk på den optimale måde, er det derimod vigtigt at tænke på, at fisk i modsætning til kød er løst “bygget” og derved tilberedes hurtigt. Fisken skal derfor blot varmes op indeni for at være spiseklar. Kernetemperaturen er helt afgørende ved tilberedning, for at fisken får den rette saftighed, konsistens og smag.