Grillsæsonen buldrer derudad og spørgsmålene ryger mod himlen sammen med duften af røg. Hvordan får jeg de perfekte bøffer, hvordan steger jeg en hel kylling, hvordan undgår jeg pølser sprækker, hvilket kød er godt på grillen og så videre…
Vi har hér samlet et par ”do’s”, som er gode at have i grillhånden, når vejret viser sig fra sin lune side.
Sådan undgår du at pølserne sprækker
Pølserne passer bedst til en lidt svagere varme, så læg dem på til sidst – eller ude i kanten af grillen.
Pølser kan ikke vendes for tit. Giv dem kort tid på hver side, inden du vender dem.
Pølserne sprækker især ved høj temeperatur . Her udvider kødet sig, og derfor sprækker skindet.
Prik hul i skindet med en slank strikkepind eller en gaffel med tynde tænder – så kan kødsaften komme ud, når pølserne begynder at koge indeni.
Husk at når du steger rå pølse, skal de altid være gennemstegt.
Sådan tilbereder du kød på grill
Ligesom når du tilbereder kød og især stege i din ovn, er det bedst – eller mest præcist – at bruge et stegetermometer. Med et stegetermometer minimerer du risikoen for at stege dit kød for meget, hvilket er virkelig synd for kødet – og for dig!
Når du griller stege og større stykker kød skal du grille ved indirekte varme, mens du bruger den direkte varme, når du griller fx bøffer og koteletter.
Prøv svinekød på grill
Prøv svinekød! Svinekød er et undervurderet kødvalg på grillen. Prøv en marineret nakkekotelet, det er virkelig godt til grillen, ligesom en skafkotelet også rangerer helt i top over vores slagters grillfavoritter. Vær opmærksom på stegetid afhængig af udskæring. Se tabellen om stegetider (LINK til artikel: rare, medium, well-done))
Fisk på grill
Fisk kan være rigtig lækkert på grillen!
Laks er rigtig godt til grill, generelt fed fisk som laks eller makrel kan være helt fantastisk på grill – og spis endelig skindet med, der bliver knasende sprødt og lækkert.
Laks på grill – sådan får du en perfekt stegt laks
Når man skal lave laks (og anden fisk) på grillen, så er der blot et par forskellige tommelfingerregler, man skal huske:
Hvis man rimer fisken (drysser med lige dele salt og sukker og lader det trække) inden man skal tilberede den, så får man en mere fast og smagfuld fisk ud af det.
Og man må aldrig give fisken for meget varme.
Lækker laks – tip til tilberedning
Korrekt tilberedt laks skal ikke falde fra hinanden i flager, men skal tages af lige inden den når det punkt. Flagerne er tegn på at fisken har fået for meget og er begyndt at blive tør. Korrekt tilberedt vil den stadig være en smule glas-klar i kødet i midten og ikke lyserød-mælkehvid i midten.
Husker man på de 3 ting, så vil man med garanti ramme et resultat der vil imponere gæsterne hver gang.