Børnefødselsdag

Hurra hurra – nu er det tid til fødselsdag 

Fødselsdagen er den dag i året, hvor en person er født, og dagen fejres traditionelt de fleste steder verden over - men hvorfor fejrer vi egentlig fødselsdag? Og hvorfor fylder vi en lagkage med lys i anledningen?

Få svar på alle de spørgsmål du har om fødselsdage her!

Hvorfor fejrer vi fødselsdag? 

Danskerne begyndte først at fejre fødselsdage efter reformationen i år 1536, hvor vi blev protestanter. Før det, var danskerne katolikker og fejrede i stedet navnedage. Dengang var stort set hver dag i året tildelt en bestemt helgen – de der var opkaldt efter den helgen, blev fejret. På ens navnedag modtog man et bindebrev. Bindebrevet indeholdt en gåde, der skulle løses. Hvis man ikke kunne løse gåden, skulle man give afsenderen en lille gave.

Efter reformationen i 1536, ville danskerne ikke længere forbindes med de katolske helgener. Derfor blev fødselsdagen en erstatning for navnedagen. Fødselsdagen blev bragt til Danmark fra Tyskland af den danske kongefamilie – dengang blev fødselsdagen kaldt for geburtstag på grund af det tyske.

I starten blev fødselsdage ikke fejret af andre end kongefamilien og de adelige – de var de eneste, der havde en forbindelse til Tyskland. Men i begyndelsen af 1800-tallet bredte fødselsdagstraditionen sig til resten af befolkningen. Man begyndte derfor at fejre fødselsdagsfester for at familien kunne samles.

På landet var man ikke helt så gode til at holde styr på datoer, og mange vidste derfor ikke, hvornår de var født. Man brugte derfor mærkedage som fx jul, Sankt Hans og påske som pejlemærker for, hvornår man cirka var født.

Efterhånden som man har fået styr på datoerne, og fødselsdagsfester er blevet hverdag for hele befolkningen, har der været tradition for at fejre fødselsdage i stor stil.

Hvorfor er der lys i kagen? 

I de tidlige år, hvor man begyndte at fejre fødselsdage, var det ikke normalt at holde en stor fødselsdagsfest med fødselsdagsgaver og lys i kagen. De børn, der fik et lille stykke legetøj var meget heldige. Det var nemlig for dyrt at købe fødselsdagsgaver.

De fleste forbinder en fødselsdagsfest med en lækker lagkage med lys i. Men det har langt fra altid været en dansk tradition. Traditionen kom først til Danmark omkring 1900- tallet, hvor ugebladene bragte nogle billeder fra USA af en kage med lys i. Lyset i kagen symboliserede liv, og fordi lyset var et symbol for liv, skulle man passe på, at det ikke gik ud, for det kunne betyde død og ulykke. Hvis man derimod selv pustede lyset ud, så måtte man ønske. Den lækre fødselsdagskage med lys er bare én af mange traditioner til fødselsdagsfesten.

Gode ideer til fødselsdagsfesten

I Danmark fejres fødselsdage som regel med gavegivning, et festmåltid, fødselsdagssang, en fødselsdagskage med lys og med flag. Men det er meget forskelligt, hvordan folk foretrækker at fejre deres fødselsdag. Nogle foretrækker, at være derhjemme med den nærmeste familie, mens andre foretrækker at holde en stor fødselsdagsfest med hele familien og venner.

Hvis man skal holde børnefødselsdag kan man blive populær blandt børnene, hvis man har arrangeret en sjov leg til fødselsdagsfesten.

Lege til fødselsdagsfesten 

Når man holder fødselsdagsfest er det ikke bare kage, gaver og hygge der står på programmet. Fødselsdagsfesten kan blive en endnu større succes, hvis der også leges en sjov leg – især når det kommer til børnefødselsdage. Børnene kan godt huske, hvem der havde den sejeste fest med den sjoveste leg, og det giver popularitet blandt vennerne.

Skattejagten er den mest klassiske leg, der kan leges til børnefødselsdagen – og den er også god! Men der findes også mange andre lege, der kan være med til at skabe en mindeværdig fest. De bedste lege til børnefødselsdagen kan være: 

  • Kongens Efterfølger: Ud over skattejagt, så er Kongens Efterfølger en klassiker. Legen går ud på, at alle skal efterabe den, der er udpeget som konge. Fx hvis kongen hopper, skal alle hoppe. 

  • Æggeløb: Æggeløb fungerer ligesom stafetløb – dog med et lille twist. Man skal bruge en ske og et æg til legen. Ægget lægges på skeen, og skeen holdes i hånden når stafetten løbes. 

  • Flaskehalsen peger på: Legen er især egnet ved gaveåbning. Børnene sætter sig i en rundkreds, hvorefter flasken bliver snurret rundt. Den flasken peger på skal aflevere sin gave til fødselaren. 

  • Ballon Dart: Legen fungerer som en rigtig god udendørsleg og går ud på, at man skal ramme balloner med dartpile. Cirka 5 balloner hænges op på en væg eller plade, hvorefter børnene kan skiftes til at ramme ballonerne med dartpile. Den, der rammer flest, vinder. 

  • Tovtrækning: Tovtrækning er også en gammel klassiker, med simple regler. Del børnene ind i to lige store hold. Holdene stilles på hver sin side af en linje. De to hold skal derefter forsøge at hive det modsatte hold over linjen ved hjælp af et tov.

Hvis du alligevel synes, at der også mangler en kagemand, som du ikke har tid til at bage, så er det en god ide at bestille en kagemand i din lokale butik.

Læs mere om BrødCooperativet og find din nærmeste butik: