Bryllup er kærlighedens fest

Skal du snart giftes eller til bryllup? Og står bryllupstraditionerne ikke helt klart? Så læs med her!

Der er mange bryllupstraditioner, nogen er ældre end andre. Nogen fortsætter, mens andre bliver mere udvisket, og det kan godt være lidt svært at finde rundt i alle bryllupstraditionerne. Her gennemgår vi de forskellige bryllupstraditioner, både de store og små.

Bryllupsdage:

  • Kobberbryllup: Gift i 12,5 år
  • Sølvbryllup: Gift i 25 år
  • Guldbryllup: Gift i 50 år

Vidste du?

At hver bryllupsdag de første 25 år af et ægteskab også har et navn?

Har man været gift et år, hedder det papirbryllup, på toårsbryllupsdagen fejrer man bomuldsbryllup, på tredjeårs bryllupsdagen fejrer man læderbryllup, på fjerdeårs bryllupsdagen fejrer man blomsterbryllup eller hyacintbryllup og på femårsbryllupsdagens fejrer man træbryllup.

Listen fortsætter faktisk helt til 90 år!

Før den store dag

Tradition tro skal der holdes polterabend for både bruden og gommen. Det arrangeres som regel af parrets venner. Polterabend er et symbol på, at man går fra at være ugifte til ægtefolk.

Før bryllupsdagen

En gammel tradition lyder, at brudeparret ikke må tilbringe natten sammen dagen før brylluppet. Det bringer ulykke, hvis bruden og gommen forlader det samme hus på bryllupsdagen.

De små skikke

Bryllupsbilen:

En udsmykket bil skal være klar til brudeparret, når de forlader vielsen og bryllupsfesten. Bryllupsbilen er typisk pyntet med tyl, blomster, sløjfer, og de kendte bryllupsdåser.

Dresscode til bryllup:

Skikken lyder, at den hvide farve er forbeholdt bruden, og derudover er det dårlig skik, at de kvindelige gæster klæder sig i sort, da det forbindes med sorg.

Ris:

Der kastes typisk ris på brudeparret, som et symbol på frugtbarhed og lykønskninger om et langt og lykkeligt liv sammen.

Bryllupstraditioner til festen

Taler til bryllupsfesten:

Skikken lyder, at der er en bestemt rækkefølge af taler. Det er toastmasteren, der byder alle gæster velkommen, og ham der holder den første tale.

Den næste tale holdes af brudens far eller tilsvarende. Dernæst er det gommens tale, og til sidst i rækkefølgen, er det forloveren og gommens far. I nyere tid er det blevet mere og mere populært at bruden holder tale, hun vil som regel være den sidste i talerækkefølgen.

stor fællesskål ved et bryllup

Brudebuket:

Når det kommer til buketten, lyder traditionen, at det er gommen, der udvælger hele buketten. Det skal ske uden hjælp fra hverken familie eller venner.

Inden midnat skal bruden kaste buketten, og det siges, at den kvinde der griber buketten, er den næste som skal giftes.

Brudekjole:

Der er mange små traditioner om brudekjolen. Brudekjolen er omdrejningspunktet ved brylluppet, da den er symboliserer flere traditioner. Bruden kan frit vælge alle farver til brudekjolen, men den hvide brudekjole symboliserer renhed, og den hvide farve forbindes med perfektion.

Traditionen om brudekjolen er, at bruden ikke må sy sin egen kjole. For hvert sting, bruden syer, vil der være en tåre i ægteskabet. En anden tradition er, at gommen ikke må se bruden iført brudekjolen før bryllupsdagen. Det giver nemlig dårligt held.

Brudepiger og brudesvende

Bruden og gommen kan vælge brudepiger og brudesvende, som kan hjælpe til på bryllupsdagen. Brudepigerne er typisk søskende og bedste veninder af bruden, som skal hjælpe bruden med alt det praktiske på dagen.

Brudeparret kan også vælge yngre brudepiger og brudesvende, det er typisk børn af brudeparret eller børn i familie. De går enten foran eller bagved brudeparret ned ad alteret.

Kirkegulvet:

Faderen til bruden fører bruden op af alteret. Det er et symbol på, at han giver sin datter væk til gommen.

Brudevals:

Brudevalsen er et symbol på at gå fra at være ugift til gift. Brudevalsen skal danses efter maden og talerne, men før midnat. Når brudevalsen er slut, skal brudens slør rives i stykker. Jo mere det er i stykker, jo mere held vil det bringe parret i fremtiden.

Noget nyt, noget gammelt, noget lånt og noget blåt:

Bruden skal på bryllupsdagen både være klædt i noget der er nyt, gammelt, lånt og blåt, der hver især symboliserer noget særligt.

  • Det nye symboliserer, at bruden går en ny tid i møde som gift.
  • Det gamle symboliserer, at bruden ikke skal glemme sit liv som ugift.
  • Det lånte symboliserer, at bruden har ny status i svigerfamilien.
  • Det blå symboliserer troskab til gommen og gommens familie.

Bryllupskage:

Brudeparret skal sammen skære det første stykke af bryllupskagen, som de sammen skal spise.

Vidste du?

Hver gæst skal smage et stykke af kagen, da det symboliserer held for brudeparrets fremtid sammen.

Dørtærsklen:

Gommen skal bære bruden over dørtærsklen efter endt bryllupsfest. Det skal symbolisere et langt og lykkeligt liv sammen uden dårlige ting fra livet som ugift.

En gave som symbol på et nyt og langt liv sammen:

Efter brylluppet skal brudeparret give hinanden en såkaldt ’morgengave’. Morgen efter brylluppet tilbringer brudeparret tid med hinanden, som forbindes med deres kærlighed til hinanden.

Vidste du?

I gamle dage var man mere praktisk orienteret, derfor fik bruden penge. Dette skulle symbolisere, at gommen ville sikre hende økonomisk.

Forlovelsesring og vielsesring

Forlovelsesringen skal bæres på venstre hånd, da det er den hånd, der er tættest på hjertet. Vielsesringen skal bæres på højre hånd, da det er den hånd, man giver løftet og troskab med.

Kys til brud og gom

Hvis gommen ikke sidder på sin plads til bryllupsfesten, skal alle de mandlige gæster skynde sig op og give et kys til bruden, og det samme gælder bruden. Hvis hun ikke sidder på sin plads, så skal alle kvindelige gæster give et kys til gommen.

Når der slås på glas og tallerkner

Når gæsterne slår på glas eller tallerkner, så skal det nygifte par op på stolene og kysse. Og når gæsterne tramper i gulvet, så skal det nygifte par ned på knæ og kysse under bordet.

Gommens strømper

Efter brudevalsen skal gommens løftes op af vennerne, og tåen på hans strømpe skal klippes i stykker. Dette er et symbol på, at han ikke længere er på frierfødder.

Listen over bryllupstraditioner er lang

Bryllupstraditioner er der mange af, og det er helt op til brudeparret, hvilke skikke og traditioner de vil vælge at følge. Enkelte traditioner udvisket og andre fortsætter med stil i nyere tid.

Til slut er der kun at ønske godt bryllup!

bryllupspar drikker vin

Find din nærmeste Kvickly

Skal du nå at handle til bryllupsfesten eller mangler du bare det sidste til brylluppet? Så find din nærmeste Kvickly.

Avisen indeholder inspiration, et udvalg af aktuelle varer til en god pris – og gode tilbud lige nu.