Dine sko lever et hårdt liv. Tænk engang: Fra svedige fødder, der damper indefra, til alt slags vejr og skidt udefra. Særligt er efteråret og vinteren hård ved dine sko og støvler, der udsættes for både kulde, regn, sne, slud og ikke mindst salt.

Heldigvis er der råd at hente! Vi har samlet en række gode tips herunder, der gør, at dine sko og støvler klarer vinteren.

God skopleje begynder med rene sko

Det nytter ikke at smøre skoplejemidler oven på skidt. Dine sko skal være rene og tørre, inden du anvender diverse skoplejeprodukter og imprægnering.

Derfor er første skridt på vejen altid at tørre dine sko grundigt af med en hårdt opvredet klud. Kluden må ikke være våd, den skal være let fugtig. Hvis dine sko eller støvler er meget snavsede, kan du bruge en skoshampoo og en skobørste (eller alternativt en gammel tandbørste) til at komme ind i krogene med.

Skoene må aldrig blive gennemvåde eller skylles under vandhanen. Lad dem tørre helt, før du går videre.


Skift sko hver dag

Sko og støvler kan ikke undgå at blive fugtige af fodsved, og de har brug for at tørre helt mellem brug. Som tommelfingerregel skal de tørre mindst lige så mange timer, som du har brugt dem - og gerne helt op til 24 timer.

Derfor er det en rigtig god idé at skifte sko hver dag. Det er ligeledes en god idé at hoppe direkte i hjemmeskoene, når du kommer hjem, så du ikke går unødvendigt meget i dine sko og støvler.


Neutralt læderfedt er nøglen til flotte og sunde sko

Læderfedt er den ultimative pleje til lædersko, da læderfedt giver masser af næring og fedt, der holder læderet smidigt og sundt. På den måde forebygger du, at dine sko bliver stive i skindet og risikerer at sprække.

Læderfedt giver ikke ny farve til dine sko, og man kan ikke pudse det blankt, men læderfedt hiver den naturlige farve frem i skindet. Ligesom du bruger ansigtsmaske til din hud, er læderfedt en god kur at bruge en gang i mellem. Et tyndt lag er nok - pas på, at det ikke sætter sig i syningerne.


Skopleje af sko og støvler i forskellige skindtyper

Der er stor forskel på, hvilke skoplejeprodukter, du skal bruge til forskellige sko og skindtyper. Herunder gennemgår vi de mest gængse sko- og skindtyper og udpensler, hvordan du bedst plejer og beskytter skoene.


Skopleje til klassiske lædersko

Ved klassiske, matte lædersko, der er ved at give op, er farvet skocreme det, der får dine sko til at se flotte ud. Langt hen ad vejen er det dog at foretrække, at du ’nøjes’ med at bruge neutralt læderfedt regelmæssigt – på den måde bibeholder skindet dets oprindelige farve.

Er dine lædersko ved at være lidt triste at se på, eks. med ridser og skrammer, hvor læderets oprindelige farve er ved at give op, skal du finde en skocreme i samme farve som skoene - og brug gerne rigeligt.


Skopleje til sko og støvler i blankt læderskind

Visse skindtyper er mere krævende at pleje end andre. Eksempelvis skal du under ingen omstændigheder fedte dine dansesko og lakstøvler ind i neutralt læderfedt og farvet skocreme.

I stedet skal du bruge specielle skoplejeprodukter, der netop er lavet til sko med højglans – som eks. laksko og -støvler. Der findes bl.a. en skospray til blankt skoskind, som dine sko og støvler skal have et så godt lag af, at de bliver helt matte.

Glansen får du igen, når du efterfølgende polerer skoene. Læs med længere nede, hvor vi giver nogle gode tips og tricks til polering af sko og støvler.


Skopleje til sko i ruskind og nubuck

For at gøre forvirringen større endnu, så må sko og støvler i enten ruskind eller nubuck ikke udsættes for nogen af de plejeprodukter, vi hidtil har berørt i artiklen.

Ruskind og nubuck er karakteriseret ved, at læderet har en masse små ”hår”. Derfor må du endelig ikke pleje ruskinds- eller nubuckstøvler med hverken skocreme eller læderfedt – og skosprayen til blanke sko med højglans har ingen effekt her.

Nubuck- og ruskindssko skal i stedet have særlige plejeprodukter, der er specialfremstillet til netop dette materiale. Denne slags skopleje kommer ofte som en lille stift med en svamp i enden, du kan ”duppe” skoene eller støvlerne med. Det plejer skindet og trækker farven frem igen.

Det kan være en rigtig god idé også at investere i en lille ruskindsbørste. Denne kan benyttes til at fjerne pletter og kradse skindet forsigtigt op.

Da sko og støvler i enten ruskind eller nubuck kan være en smule sarte sammenlignet med eks. matte skindsko, er det ekstra vigtigt, at du regelmæssigt imprægnerer dine sko, så de er mere modstandsdygtige over for både regn, sne og slud men også over for snavs og eks. saltrander.


Polering af sko og støvler

Når du har smurt dine sko godt med det rette skoplejeprodukt, er det tid til at polere.

En gammel T-shirt fungerer rigtig godt, men en skobørste - gerne med naturhår - er det allerbedste. Der er en grund til, at professionelle skopudsere og soldater bruger sådan en for at opnå et perfekt resultat.

Særligt sko i højglans, som eks. laksko og lakstøvler, kræver, at du lægger en del kræfter i poleringsarbejdet.

Sko og støvler i enten nubuck eller ruskind kan og må ikke poleres. Ønsker du at gøre noget godt for dine ruskindssko, bør du investere i skopleje til disse skindtyper og i stedet gå grundigt til værks med ruskindsbørsten.


Imprægnering af sko og støvler

Imprægnering bør alle sko have, allerede før du tager dem i brug, selvom mange sko i dag er fabriksimprægnerede, når de kommer i skoæsken.

Uanset skindtypen skal du give los med imprægneringen, da imprægnering ikke kun hjælper med at holde vandet ude – det gør også, at du fremadrettet har lettere ved at holde skoene rene, da imprægnering danner en slags hinde om skoene.

Har dine sko en Gore-Tex membran, eller lignende, der gør, at dine sko er vandtætte, er det vigtigt, at du benytter en imprægneringsspray, der er beregnet til den slags vandtætte membraner – ellers risikerer du ikke at kunne ånde i skoene.


Hvor meget imprægnering skal du bruge på dine sko og støvler?

Hvor hyppigt du skal imprægnere dine sko, afhænger af flere ting – bl.a. afhænger det af, hvordan vejret er, og selvfølgelig spiller det også en rolle, hvor ofte du bruger dine sko og støvler.

En god tommelfingerregel er at give tre tynde lag og lade skoene tørre ind i mellem. I efterår og vintermånederne, hvor dine sko udsættes for alt fra regn til sne, skal du minimum imprægnere hver 14. dag, hvis du bruger dine sko udenfor regelmæssigt.

Med ovenstående guide håber vi, at dine sko og støvler klarer de hårde efterårs- og vintermåneder. Ønsker du flere tips og trick til tøj og sko, kan du finde flere artikler her.