Når du ser det røde Ø-mærke kan du være helt sikker på, at den fødevare, du køber, er økologisk.

Ø-mærket med teksten “Statskontrolleret økologisk” kan frivilligt sættes på økologiske fødevarer og visse økologiske nonfood-produkter (fx økologisk hunde- og kattemad), når de er tilberedt under økologikontrol i Danmark. Mærket kan også sættes på økologiske fødevarer fra udlandet. Påsætningen af mærket skal dog altid ske i Danmark og under de danske myndigheders kontrol, da de danske myndigheder ikke fører kontrol i andre lande. Der bliver jævnligt ført kontrol med de jordbrug og virksomheder der producerer, forarbejder, pakker eller mærker de økologiske varer i Danmark.

Masser af økologi på hylderne

Det røde Ø-mærke blev indført i 1989. Det betyder at i 2015 er det faktisk 25 år siden, de første fødevarer med det røde Ø-mærke kom i handlen. Og i dag er det røde Ø-mærke kendt af næsten alle danskere. Og her kommer Coop ind i historien: For 32 år siden solgte FDB/Coop nemlig den første pose økologiske gulerødder og siden har økologien for alvor fundet fodfæste. Ved indgangen til 25-året for det røde Ø-mærke udgjorde salget 8% af dagligvarer i Danmark. Og hele 50% af det samlede økologisalg sker i dag via Coops butikker.

Det vil sige, at der er masser at vælge imellem i Coops butikker – inklusiv Kvickly, naturligvis. Du kan læse meget mere om Coop og Ø-mærket lige her.

Hvad betyder det røde Ø-mærke for varen?

Forarbejdede økologiske fødevarer, som f.eks. leverpostej, marmelade og forskellige færdigretter, må ikke indeholde kunstige sødestoffer eller kunstige aromaer. Desuden er der tilladt langt færre tilsætningsstoffer i økologiske produkter , end i konventionelt fremstillede fødevarer.

Landmanden skal f.eks. bekæmpe ukrudt, skadedyr og sygdomme i markerne ved: Valg af hensigtsmæssige plantearter og sorter Et hensigtsmæssige skift mellem forskellige afgrøder Mekaniske dyrkningsmetoder, f.eks. harvning og radrensning Beskyttelse eller udsætning af skadegørernes naturlige fjender Flammebehandling eller rækkedampning af ukrudt.