Der er svært at finde på noget, som er mere irriterende, end hvis din cykel pludselig forsvinder fra jordens overflade. Her på siden har vi samlet de vigtigste informationer og gode råd, hvis du har fået stjålet din cykel og skal anmelde cykeltyveriet.  

Sådan anmelder du et cykeltyveri

Hvis du skulle være så uheldig, at din cykel er blevet stjålet, skal du kontakte politiet. De vil bede dig om at oplyse personlige informationer og stelnummeret på din cykel. Derefter skal du kontakte dit forsikringsselskab, så du kan få cykeltyveriet dækket.

Hvad er et stelnummer?

Et stelnummer kan lidt sammenlignes med menneskets CPR-nummer. Alle cykler der er produceret siden 1942 i Danmark, har et stelnummer. Ud over at bruge stelnummeret ifm. anmeldelse af cykeltyveri, bruges det også til at se cyklens alder og fabrikant.

Hvis du skulle være så uheldig, at mærkatet er faldet af, eller at du har købt en cykel i udlandet uden stelnummer, så kan du skaffe et nyt. Er din cykel fra udlandet, vil stelnummeret typisk starte med bogstavet W.

Hvordan ser et stelnummer ud?

Et stelnummer på en cykel består af bogstaver og tal. Stelnummeret indeholder tre bærende elementer. Først og fremmest; fabrikantens navn, altså hvem der har produceret cyklen. Dernæst er der et unikt stelnummer, som indikerer, at cyklen er din.

Afslutningsvist er der selve årstallet for produktionen af cyklen, som bruges til at informere om cyklens alder. Et stelnummer består af to bogstaver (fabrikant), seks tal (serienummer) og ét bogstav til sidst (årstal).

 

Hvor sidder stelnummeret på en cykel?

Stelnummeret findes som regel der hvor pedalerne er placeret, som er lige under kranken. Hvis ikke det er placeret her, kan det også være på sadelrøret eller kronrøret. Stelnummeret fremgår enten af en indgravering eller et mærkat, der er sat på.

Når du køber en ny cykel, er det vigtigt at få dokumenteret stelnummeret, så cyklen er dækket af forsikringen i tilfælde af cykeltyveri.

 

Tjek om cyklen er stjålet

Hvordan du kontrollerer om en cykel er stjålet, kan stelnummeret også bruges til. Du kan enten bruge en hjemmeside, eller downloade en app som politiet har udviklet. Her indtastes stelnummeret, og du vil få oplyst, hvorvidt om en cykel er meldt stjålet eller ej.

 

Forebyg at få stjålet din cykel

Du er selvfølgelig ikke herre over, om nogen stjæler din cykel, men du kan gøre det sværere for cykeltyvene. Vi har her samlet et par gode råd, så du med større sandsynlighed undgår at skulle anmelde et cykeltyveri.

Først og fremmest skal du være ekstra opmærksom i storbyerne, da statistikker viser, at flest cykeltyverier bliver anmeldt. Her kan det være fordel at have både en normal cykellås og en hængelås, så du kan låse din cykel fast til noget.

Dernæst skal du have en godkendt cykellås. Hvis låsen ikke er forsikringsgodkendt, kan du desværre opleve, at dit forsikringsselskab ikke dækker tabet.

Du kan også gøre din cykel mere personlig ved at bruge en DNA-mærkning, som er en usynlig personlig kode af din cykel, som kun kan ses ved blåt UV-lys. Derudover kan du også få et QR-tag, der kan bekræfte at det er din cykel ved en QR-scanning.

 

Åbningstider i din Kvickly

Slå dig løs i vores tilbudsavis – Her finder du alle de gode tilbud.

Se, hvor du kan handle ind og se vores åbningstider. Find din lokale Kvickly og åbningstider.