Vin handler først og fremmest om nydelse og gode oplevelser. Men netop derfor kan en vinsmagning fremhæve og højne oplevelsen, når du drikker vin. Dine sanser bliver simpelthen mere skærpede, hvis du øver dig bare en lille smule. Og det behøver hverken være svært eller særlig dyrt. Frem for alt bør det være sjovt – for det er jo til syvende og sidst dét, som vin handler om.

Bliv vinsmager

Alle kan smage vin – også selvom du ikke er trænet eller for den sags skyld har de rigtige ord at sætte på dine oplevelser. Og som med meget andet, kan man træne sig op til at blive bedre.

Selvom der nok er forskel på, hvordan professionelle smager, når de står foran mange hundrede vine og din egen private vinsmagning, er der stadig en række basale elementer eller principper, man kan følge.

1. Hvilke vine skal jeg vælge til en privat vinsmagning?

Tja, det kommer helt an på jer! Og budgettet selvfølgelig. Vil I lære mere om vinene fra et bestemt land, altså spændvidden og måske forskellen på de forskellige områder? Vil I lære mere indgående om en enkelt drue og smage den fra forskellige lande? Skal fokus være på dessertvin, hvor I prøver en række søde vine?

Spørg endelig i Kvicklys vinafdeling, hvis du savner rådgivning eller mangler gode idéer.

2. Gode vinglas

Sørg for at have gode glas til smagningen. I kan sagtens nøjes med ét glas, hvis I skyller efter med vand mellem de kraftigere vine. Hvis vine skal smages op mod hinanden (fx pinot noir fra forskellige lande), skal der flere glas til. Dine glas må gerne bøje en smule ind foroven, lidt ligesom en tulipan. På den måde fanger du bedre vinens duft og du kan også lettere svinge vinen rundt i glasset. Skænk ikke mere op end omkring en tredjedel.

3. Glem parfumen

Noget af det vigtigste, når du smager vin, er at undgå forstyrrende dufte, der kan maskere vinen. Undgå at tage parfume på, og undgå også stærk mados, så de fine nuancer i vinen ikke forsvinder.

4. Mad til vinen?

Nogle vine er ubetinget bedst som madvine på grund af deres høje syre- eller tanninindhold (kaldes også garvesyre og er den følelse du får, når vinen tørrer munden ud). Men hvis formålet mere er at blive klogere på vinen og stilen er det bedste faktisk at smage vinene uden noget til. Godt hvedebrød derimod er en udmærket ledsager til at ”rense” munden imellem vinene og give maven lidt at stå imod med.

5. Skal vinen synkes?

Det har ingen indvirkning på selve smagen af vinen om den spyttes eller ej. Det har den derimod på smageren. Efter X glas vin (det kommer meget an på smageren og omstændighederne) begynder vores sanser at svækkes og vi får ikke samme nuancerede oplevelse ud af hver vin. Men der er forskel på, hvilken situation man befinder sig i. Står I overfor en kæmpe vinsmagning, er det en rigtig god idé at spytte ud, mens hvis – I sidder til en hyggesmagning derhjemme med blot et par vine – roligt kan synke.

6. Behøver man gurgle eller slubre vin?

Det ser måske mærkeligt ud, nogle ville endda sige uhøfligt, men det er skam hverken show eller dårlige manerer. Grunden til at man gurgler og slubrer vinen, er for at få mere luft ind i munden og svælget – det frigiver aromastofferne lettere og hurtigere, så man oplever at vinen smager og dufter af mere.

Kom forbi og spørg vinafdelingen i din lokale Kvickly og få endnu mere inspiration med hjem. Find nærmeste butik hér