Engang var der bred enighed om, at det eneste, der duede til et godt ostebord, var rødvin. Ikke nok med det, det virkede også til, at jo kraftigere rødvinen var, jo bedre. Man vil jo godt forkæle sig selv og sine gæster med en god vin, når nu man har gjort noget ud af det, ikke?

Hiv propperne af hvidvin, sherry og sød vin

Udvalget og spændvidden er dog (heldigvis) blevet lidt bredere i takt med, at vi som forbrugere stille og roligt har smagt og lært mere om vin – og ost. For det ikke kun rødvin, der du’r. Dog er der heller intet entydigt svar på, hvilken vin du skænker til ostene. Den vigtigste regel er, at vinen der passer bedst til ost, er den du selv bedst kan lide. Her følger dog et par gode råd, som burde give dig den bedst mulige oplevelse:

Søde vine og forstærkede vine

Søde vine som portvin, sauternes og muscat de Rivesaltes, fungerer rigtig godt til de kraftigere oste såsom blåskimmelost og meget lagrede oste.

Sherry

Sherry (som også hører ind under kategorien ’forstærkede vine’) er langt fra mormor! Sherry kommer i mange nuancer og varierer fra det helt tørre og næsten salte i smagen til de søde cream sherrys. Prøv den søde sherry til blåskimmel og meget lagrede oste og eksperimentér ellers løs med mere tørre sherry-varianter. Tør sherry er rigtig god til hårde og salte oste som f.eks. Primadonna.

Hvidvin

Hvidvin har den største spændvidde af alle vinene når det kommer til ost. Hvis du kun skal have én slags vin til flere forskellige oste, er en lettere kraftig og gerne aromatisk hvidvin rigtig god. Gerne med en smule sødme til at matche – samt syre til at balancere – fedmen fra ostene.