Tip:

Hvidvin serveres generelt stadig for koldt herhjemme, mens rødvin serveres for varm.  Tag gerne hvidvinen ud mindst et kvarter før på en varm sommerdag – så har den en optimal temperatur, når den serveres. Tilsvarende kan du lægge en rødvin i køleskabet ml. 15-30 minutter for en tungere vin og op til 60 minutter for en lettere vin, for at få den bedste smagsoplevelse. Tiderne kommer selvfølgelig også an på dit køleskabs kapacitet og vinens tyngde og stil.


Her følger en generel oversigt over temperatur på vine, som du kan vælge at følge:

8–9°C: Lette hvide og lette mousserende (f.eks. sauvignon blanc fra kølige områder, riesling, verdejo, crémant, asti)

10 – 11°C: Tungere hvide, fyldigere mousserende (f.eks. champagne, crémant, riesling med alder, lettere chardonnay, bourgogne) og søde vine (f.eks. muscat de rivesaltes)

12 – 13°C: Fyldige hvidvine og bedre, søde dessertvine (stor bourgogne, chardonnay, sauternes)

14 – 15°C: Lette, yngre rødvine (f.eks. beaujolais, let bourgogne)

16 – 17°C: Yngre og lette med mere komplekse rødvine (f.eks. stor bourgogne, barbaresco, chianti)

18 – 19°C: Tunge, fyldige og modne rødvine (f.eks. rhône, ripasso, amarone, barolo)


Det er en god idé at servere din vin 1-2°C koldere, end den optimale temperatur – på den måde bliver den ikke så hurtigt ”for varm” og du vil opleve, at den udvikler sig i glasset, mens du smager.